Hlavní obsah

Klasika trochu jinak: Zkuste vepřo knedlo do ruky

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Vepřo-knedlo je sice taková naše klasika, ale proč pro jednou nezkusit verzi, která vás na další 2 hodiny nepoutá jakožto nemohoucí na gauč? Inspirujte se na Tchaj-wanu a připravte si verzi „do ruky“!

Článek

Kdo alespoň trochu sleduje trendy v gastru, určitě si všiml boomu gua bao bochánků „do ruky“. Mně kombinace bůčku a knedlíčku nápadně připomíná naše vepřo-knedlo, a proto jsem tuhle dobrotu připravila hned ve dvou verzích – typicky asijské i tak trochu počeštělé.

Jídlo je to sice poměrně náročné, ale když se zakousnete do nadýchaného bochánku plněného výraznou omáčkou, křupavou zeleninou a hlavně dokonale šťavnatým bůčkem, rázem uznáte, že to stálo za to. Vše si navíc můžete připravit předem a v den D už jen prohřát (a sklízet nekonečné ovace).

Tchajwanské knedlíčky plněné pečeným bůčkem Gua bao

Na 4 velké porce potřebujete: 1 kg bůčku bez kosti a kůže, ½ hrnku soli (hrnek o 250 ml), ½ hrnku cukru, ½ hrnku vody, 4 lžíce mléka, 1 lžičku sušeného droždí, lžíci cukru krupice, 2 hrnky hladké mouky , ¼ lžičky soli, olej do mísy

Na tchajwanskou verzi: čerstvý koriandr, jarní cibulku, pražené nesolené arašídy, omáčku (hoisin, sriracha, sladká sójová), čerstvou okurku

Na českou verzi: oblíbenou hořčici, červené zelí (čerstvé nebo naložené)

Foto: Eva Malúšová

Trik pro dokonale šťavnatý bůček je naložení do směsi soli a cukruFoto: Eva Malúšová

Postup: Den předem (nebo minimálně na 6 hodin) naložte bůček do směsi soli a cukru, druhý den slijte tekutinu, kterou pustil, osušte a dejte do trouby vyhřáté na 225 °C.

Foto: Eva Malúšová

Do druhého dne maso pustí šťávu, kterou slijte, a bůček až poté upečteFoto: Eva Malúšová

Po 20 minutách teplotu snižte na 120 °C a dopékejte ještě asi 1,5 hodiny, až je maso krásně měkké. Nechte vychladnout a poté krájejte na 1 cm tlusté plátky, které můžete před podáváním ještě krátce nasucho opéct na pánvi.

Foto: Eva Malúšová

Vychladlé maso krájejte na plátkyFoto: Eva Malúšová

Droždí a cukr rozmíchejte ve vlažné vodě s mlékem a nechte 10 minut vzejít.

Foto: Eva Malúšová

Těsto na knedlíčky je vlastně klasické kynuté s jen 4 lžícemi mlékaFoto: Eva Malúšová

Přilijte k mouce se solí a rukama 15 minut na stole propracovávejte (v robotu s hnětacími háky mu bude stačit 5 minut), až je těsto pěkně hladké. Zpočátku se může zdát drolivější, ale množství tekutiny by opravdu mělo stačit. Dejte do vyolejované mísy, přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě zdvojnásobit velikost (to trvá asi hodinu).

Foto: Eva Malúšová

Když droždí s cukrem ve vodě s mlékem zpění, přilijte ho k mouce se solí a vypracujte hladké těsto, které dejte kynoutFoto: Eva Malúšová

Z těsta pak odkrajujte 25gramové kousky, ze kterých tvarujte kuličky. Ty na plechu přetáhněte potravinářskou fólií a nechte dalších 20 minut kynout.

Mezitím si z pečicího papíru nastříhejte 38 čtverců o hraně 9 cm. Každou kuličku pak rozválejte na elipsu, kterou v polovině přehněte a doprostřed vložte jeden ze čtverců.

Foto: Eva Malúšová

Z těsta tvořte kuličky, které opět nechte vykynout, a poté je rozválejte na malé elipsyFoto: Eva Malúšová

Podložte druhým papírkem a nechte (opět pod fólií) kynout dalších 20 minut.

Foto: Eva Malúšová

Těsto přehněte a vložte do něj čtvereček z pečicího papíru. Druhým čtvercem ho podložte a nechte naposledy chvíli vykynoutFoto: Eva Malúšová

Pak už nezbývá než si připravit pařák, ve kterém budete nad hrncem s vroucí vodou knedlíčky připravovat.

Foto: Eva Malúšová

Já si ve vietnamské tržnici na knedlíčky pořídila bambusový pařák, ale poslouží vám i klasický vyložený pečicím papíremFoto: Eva Malúšová

Položte je do něj s 1 cm odstupem, přiklopte víkem a 10 minut pozvolna napařujte. Hotové bochánky zevnitř potřete hoisin omáčkou nebo srirachou a obložte plátkem opečeného bůčku, kousky jarní cibulky, kolečky okurky, nasekanými arašídy a čerstvým koriandrem. Pro českou verzi použijte hořčici a zelí.

Foto: Eva Malúšová

Hotové bochánky potřete trochou omáčky a naplňte opečeným masem, plátky okurek, jarní cibulkou, arašídy a koriandremFoto: Eva Malúšová

Vše si můžete také připravit předem a těsně před podáváním jen ohřát knedlíčky a opéct maso.

Foto: Eva Malúšová

Nebo si raději pochutnáte na české verzi s hořčicí a zelím?Foto: Eva Malúšová

Tip: Bambusový pařák (i několikapatrový) pořídíte ve vietnamských tržnicích a na internetu, ale použít můžete samozřejmě i klasický kovový, jen ho nezapomeňte vyložit pečicím papírem, aby se na něj bochánky nepřichytily.

Bývá u vás víkend ve znamení i složitějšího vaření, které nestíháte přes týden? 

Reklama

Načítám