Hlavní obsah

Zdraží zase máslo? A které je nejlepší? Víme obojí

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neumíte si bez másla představit běžné vaření, natož vánoční pečení? Pak by vás mohlo zajímat, jak vybrat to opravdu kvalitní a jak to bude s jeho cenou. Máte se bát dalšího zdražení?

Článek

Máslo toho má za zhruba dva tisíce let svého soužití s lidmi dost za sebou. Od vzácného platidla a symbolu bohatství se propracovalo k pověsti vyvrhele, a s označením „nezdravá potravina“ bylo postupně vytlačováno z jídelníčku. Teď už ho i výživoví poradci vzali na milost, ale zase dostalo ránu v podobě vysoké ceny. Jak to bude s máslem dál?

Druhy másla

Právě kvůli vysoké ceně se spotřebitelé začali víc zajímat o to, jaké druhy másla existují, a hledat, zda by se nedalo ušetřit nákupem levnější varianty. Kvalitu poznáte už podle názvu:

  • Máslo - musí obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku (maximum je 90 %, u nás nejběžněji obsahuje 82 %) a neobsahuje žádné další složky, tedy konzervanty ani emulgátory. Má minimální trvanlivost až 60 dní. K názvu máslo může být přidáno třeba „tradiční či farmářské“.
  • Stolní máslo - to čekalo před rozvezením do prodejen v mrazáku. Spotřebovat ho musíte většinou do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny, protože po rozmrazení rychleji oxiduje a může žluknout.
  • Solené máslo - na trhu je, ale výjimečně, obvyklejší je spíš v severských zemích a přidává se do něj sůl, a to do 2,5 %.
  • Ghí neboli přepuštěné máslo - vzniká odstraněním vody a ostatních příměsí z másla teplem tak, že zůstane čirý tuk s vysokou teplotou zakouření 200–250 °C; běžné máslo má jen 150–180 °C. Ghí nemusíte ani skladovat v lednici.
  • Máslíčko, polotučné máslo - pod takovými názvy můžete najít náhražky másla, které ho většinou připomínají i obalem a vzhledem. Nesplňují ale to, co musí máslo mít, většinou mají méně mléčného tuku a víc vody, stejně jako „éček“, která se mají postarat o konzistenci a máslovou chuť. Na trhu najdete i rostlinné či směsové tuky „s chutí másla“.
Foto: MAHATHIR MOHD YASIN, Shutterstock.com

Do kuchyně a na talíř se hodí různé varianty másla, ale zvolit si můžete i margarínFoto: MAHATHIR MOHD YASIN, Shutterstock.com

Skladování másla

Nakupujete máslo ve velkém při slevách? Pak ho musíte správně uchovávat – pro běžnou spotřebu ho stačí dát do chladničky a dopřát mu teplotu mezi 2–8 °C. Na delší dobu ho však musíte dát do mrazáku s teplotou ideálně –18 až –20 °C. Při rozmrazování by pod obalem neměla zůstat zkondenzovaná voda, protože by mohlo začít plesnivět.

Proč jíst máslo

Máslo bylo dlouho zatracováno pro vysoký obsah cholesterolu. Jak je to? „Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 mg cholesterolu, doporučená denní dávka je 300 mg. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” říká Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. Dnes se naopak zdůrazňuje, že máslo obsahuje vitaminy D, A, E a K, které mají pozitivní vliv na imunitu.

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Chuť čerstvého chleba s máslem jen tak něco nenahradíFoto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Zdraží zase máslo?

Po loňském raketovém nárůstu jeho ceny až o sto procent se letos poměrně drží. Jeho ceny se stále pohybují v průměru kolem 50 Kč za kostku, tedy 250 g, ale není výjimkou, že se některé značky pohybují i těsně pod hranicí 60 Kč. V letácích několika obchodních řetězců se ale nedávno objevilo i za 26,90 Kč. Máme tedy čekat zlevnění?

„Podle mě ne – cena může po novém roce lehce klesnout, ale stále se bude pohybovat kolem 45 korun za kostku. A nepředstavujte si, že tyto akce znamenají, že obchodníci mají na másle zisk oněch 23 korun, o kterou cena v akci klesla. Na slevě tratí, ale přilákají vás do obchodu a vy utratíte i za jiné potraviny, což jim ztrátu vyrovná,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Vypadá to, že se zákazníci s cenou másla smířili. „Loni vládla hysterie, ale letos, kdy jsou ceny másla – a to i v akcích – vyšší než před rokem, to už nikdo moc neřeší,“ komentuje Petr Miklík z nákupního rádce Kupi.cz. Právě z jejich statistik vyplývá, že zatímco se 250 g másla Jihočeská Madeta v roce 2016 dalo v akci sehnat v průměru za 33,60 Kč, loni to bylo za 45,50 Kč a letos 46,90 Kč. Průměrná běžná cena se pak v roce 2016 držela na 34,70 Kč a loni i letos byla 59,90 Kč. Máslo Tatra podražilo od roku 2016 z průměrných 42,90 Kč na současných 59,90 Kč. V akci se dalo v roce 2016 sehnat průměrně za 36,73 Kč a letos za 46,90 Kč.

V této souvislosti je zajímavé se podívat i na cenu například krájeného čerstvého másla, které bylo vždy vnímáno spíš jako luxusní zboží – to Litovelské, které prodávají například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, vyjde na 54,75 Kč za 250 g. Máslo z kravského mléka z Moravy - Lacrum Velké Meziříčí, které se například prodává na e-shopu Ráj delikates, koupíte za 59 Kč za 250 g.

Kupujete méně másla od doby, co se zdražilo?

Reklama

Související témata:

Načítám