Hlavní obsah

Jděte na to chytře: 10 tipů, jak v domácnosti využít máslo

Foto: Greta Blumajerová

Když si ho mažete na chleba, asi vás ani nenapadne, že použití másla je mnohem širší. My jsme našli hned deset možností, jak v domácnosti využít jeho tukový základ. A nejen to!

Článek

Poslední dva roky se o másle mluví především v souvislosti s jeho cenou, která u čtvrtky někdy vystoupá i k šedesáti korunám. V takové situaci si řeknete, že máslem není radno plýtvat... My jsme však při našich experimentech používali jen malé množství, které udělá velký užitek. Také se dají zpracovat zbytky, jež zůstanou na obalovém papíře (samozřejmě pokud jím nevytíráte plech při pečení).

1. Aby se sýr nelepil

Foto: Greta Blumajerová

Strouháte sýru víc? Namažte struhadlo několikrát po sobě

Strouhání sýra, zvláště když máte zpracovat hned celý bloček, může být docela dřina. Jestliže však plochu struhadla potřete z obou stran troškou másla, půjde to mnohem snáz – a navíc se nastrouhaný sýr neslepí do jedné velké hroudy, ale zůstane pěkně oddělený.

2. Když se špatně polykají tabletky

Foto: Greta Blumajerová

V tomto případě budete potřebovat jen nepatrné množství másla. Opatrně ho namažte na pilulku

Některé vitaminové preparáty či léky vás už na první pohled překvapí svou velikostí. Špatně se půlí a při polykání vždycky nepříjemně drhnou? Potřete je tukem ze všech stran a uvidíte, že pojedou do krku doslova jako po másle.

3. Pro prodloužení trvanlivosti

Foto: Greta Blumajerová

Tvrdý sýr díky tukové vrstvičce neokorá a nepustí se do něj plíseň

Někdy cibuli nespotřebujete celou, jenže zbytek za dva dny stejně vyhodíte, protože v lednici seschne. Vyhněte se tomu potřením řezné plochy trochou másla. Stejně dobrým tipem našich babiček právě pro delší trvanlivost je potírání tvrdého sýru máslem. Sýr neokorá tak rychle a také se mírně ztlumí jeho případný pach.

4. Na dětské trable se žvýkačkou

Všichni rodičové dcer s dlouhými vlasy alespoň jednou v životě stáli před problémem, jak z kadeří odstranit tu lepkavou věc jménem žvýkačka. Můžete ji potírat kostkou ledu a spoléhat na zmrazení anebo vsadit na tukovou složku másla. Jednotlivé vlasy oddělí od lepivé hmoty a půjdou lépe rozčesat. Pak je samozřejmě třeba hlavu důkladně umýt šamponem.

5. Lesk a bída nerezu

Foto: Greta Blumajerová

Možná se vám to zdá jako nesmysl, ale to, co zpočátku vypadá jako mastná skvrna, se hadříkem rozleští a dodá lesk

I malý kousek nerezu v kuchyni dovede potrápit! Díky máslu nastane konec nekonečnému leštění daktyloskopických stop. Zní to možná zvláštně, ale právě velmi jemná vrstva tuku nerezový povrch „impregnuje“, a proto na něm nejsou vidět ani šmouhy od hadříku, cákance vody nebo právě otisky prstů.

6. Zbaví vás strašného skřípání

Foto: Greta Blumajerová

Speciální kutilská maziva nahradí obyčejné máslo

Když několik dní mužovi říkáte, aby konečně namazal skřípající dveře, a pořád se nic neděje, naberte na prst drobek másla a vetřete ho co nejhlouběji do pantů – většinou to pomůže.

7. Místo pěny na holení

Dámy spoléhající se v údržbě hladké pokožky na holítko vědí, že čím je pokožka při holení  hydratovanější, tím lepší výsledek mohou čekat. Standardně tuto službu poskytuje pěna na holení. Když ji však náhodou nemáte, například na chatě, sáhněte po hrudce másla a rozmažte ji po pokožce. Spojení tuku a mléčné bílkoviny udělá své. (Podobně můžete použít i dětský olejíček.)

8. Jako výživná maska na ruce

Foto: Greta Blumajerová

Nemáte speciální bavlněné rukavice? Na ruce ošetřené máslovou maskou si na noc natáhněte lehké kotníkové ponožky – je to ochrana před ušpiněním povlečení

Babičky říkávaly, že zadělávání máslového těsta na vánočku je vlastně kosmetická kúra pro pokožku rukou. Můžete si ji dopřát i bez práce: oříškem másla si potřete ruce večer před spaním a nasaďte bavlněné rukavice. Ráno budete překvapené, jak heboučkou kůži máte.

9. Škrábance vás nepřekvapí

Foto: Greta Blumajerová

Fíglem je v tomto případě intenzivní vetření do povrchu a následné rozleštění

Dřevěná podlaha v okolí jídelního stolu může vypadat různě. Nemáte-li nohy židlí olepené filcem, bude plná škrábanců, či dokonce rýh. Vezměte na ně máslo! Chce to intenzivně vetřít hadříkem a pak lehce přeleštit.

10. Voda nepřeteče

Až budete vařit nudle, vzpomeňte si na starou dobrou radu přidat do vody lžičku másla. Špagety se po slití tolik neslepí, ale především nevzkypí voda, když zapomenete snížit plamen při varu.

Máte jiný praktický tip na použití másla? Pochlubte se!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama