Hlavní obsah

Podívejte se na povedenou rekonstrukci dvoupatrového bytu

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

Kuchyň a obývák oddělují dvoje posuvné dveře. Příčka mezi nimi slouží k zavěšení televizeFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavěšený krb, ohromná šatna, ložnice propojená s koupelnou. Takový luxus si mohl dovolit manželský pár po rekonstrukci dvoupodlažního bytu. Pojďte s námi na návštěvu.

Článek

Dvě patra ve starším domě, která získali majitelé od tety, proměnili v krásné bydlení plné světla a volného prostoru. Paradoxně zde stále chybí dětský pokoj, i když právě narození prvního potomka bylo tím impulsem, který rodinu donutil k rekonstrukci. A až uvidíte její výsledek, budete chtít určitě takový krásný byt také.

Když chybí metry

Ačkoli každé ze dvou pater má podlahovou plochu více než sto metrů čtverečních, v rámci rekonstrukce se přízemí ještě rozšiřovalo. „Ukázalo se, že dům jde ještě rozšířit o jídelnu s krásným výhledem. Což jsme samozřejmě využili a kvůli tomu i změnili původně plán dispozic,“ říká Martin Sladký ze studia de.fakto, které se na rekonstrukci podílelo. Proto je také kuchyň, která měla mít okna do ulice, nyní na opačné straně a navazuje na jídelnu.

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

Kvůli jídelně s krásným výhledem se měnily původní dispoziceFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Kuchyň od obýváku oddělují dvoje posuvné dveře, a aby bylo kam „sklidit“ vnitřní křídla, vznikla na pomezí obou místností příčka. Rozhodně zde ale nevypadá nepatřičně, protože jsou na ní z obou stran zavěšené televize.

Sledování oblíbených televizních programů si tak mohou manželé dopřát jak při práci, tak relaxaci. Kuchyň dostala podobu jedné velké „vestavěné“ skříně s dvířky z bílého matného skla, která dokonale splývají s okolní stěnou a působí subtilním a nenápadným dojmem. Doplňuje je ostrůvek, kde jsou umístěna jednotlivá pracoviště a také dostatečně velká pracovní plocha. Část ostrůvku pak slouží i jako malé posezení, z něhož je vidět i dominanta obýváku, a to závěsný krb. „Přáli jsme si ho natolik, že nám dokonce nevadilo, že se u nás neprodává, a sehnali jsme si jak ohniště samotné, tak montážní firmu v zahraničí,“ líčí majitel, kolik sil občas stojí splněné přání.

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

Kuchyň dostala podobu velké skříně a ostrůvku uprostředFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Dalším unikátním prvkem v obýváku je stěna, kterou tvoří asymetrické otevřené i uzavření police, které mohou sloužit jak k ukládání věcí, které nemají být vidět, tak knih. To vše doplňuje ještě pohodlná šedá pohovka.

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

Na obývák navazuje pracovna majitelky s velkou knihovnouFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Do přízemí se vešla ještě šatna a také takzvaný dámský pokoj. Jde vlastně o pracovnu, místnost na žehlení a relaxaci v jednom. Tomu odpovídá i vybavení – jsou tady pracovní stůl a knihovna, pohovka a ve skříních šikovně ukrytá pračka se sušičkou.

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

V dámském pokoji nechybí pracovní stoly ani skrytá pračka se sušičkouFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Foto: Iveta Kopicova, de fakto

Do přízemí se vešla i velká šatnaFoto: Iveta Kopicova, de fakto

Koupelna v ložnici je in!

Horní patro je pojaté jako soukromé, a nachází se zde ložnice a koupelna majitelů, nebo přesněji řečeno ložnice majitelů, jejíž součástí je i koupelna. Postupně se také zařizuje pokoj pro potomka a časem by k němu měla přibýt i dětská koupelna.

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

V horním patře se nachází ložnice majitelůFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

Ta je propojená s krásnou koupelnouFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Ačkoli se v přízemí nachází samostatná šatna, spoustu místa na věci mají manželé k dispozici i v ložnici. V čele postele jim architekt navrhl velkou knihovnu, na ukládání je využitý i prostor pod lůžkem a stejně tak se leccos vejde ke stěně uprostřed pokoje. Ta zde, podobně jako mezi příčka v obýváku, také není pro nic za nic. Z druhé strany jsou totiž na ní připevněna umyvadla. Oko každého ale padne na v prostoru stojící vanu, která byla na míru vyrobená z copanu. Sprchový kout a toaleta jsou z praktických a hygienických důvodů odděleny sklem.

Foto: Iveta Kopicová, de fakto

Zatímco vana stojí uprostřed, toaleta a sprcha jsou ukryté za sklemFoto: Iveta Kopicová, de fakto

Líbí se vám taková proměna? Bohužel je dost drahá, pokud byste ji chtěli realizovat, připravte si osm milionů korun. Nápady z ní ale můžete využít zadarmo.

Co se vám v domě líbilo nejvíce? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám