Hlavní obsah

Želatinové bonbony prospívají kloubům. Pravda, nebo mýtus?

Foto: Profimedia

Řekneme vám, jak je to s želatinovými cukrovinkami z pohledu odborníkůFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zobáte gumové medvídky na zdravé klouby a hezkou pleť? Kolagen v nich obsažený má na vaše tělo skutečně velmi pozitivní efekt. Gumídci ale neobsahují jenom kolagen, ale i další, už méně prospěšné látky.

Článek

Gumové bonbonky patří mezi nejoblíbenější cukroviny, a to jak u dětí, tak dospělých. Zdravotní hledisko jejich konzumace je na rozdíl od jiných sladkostí trochu sporné. Na jedné straně je skupina, která tvrdí, že gumídci obsahují velké množství cukru, na druhé straně jsou ti, kteří zastávají názor, že jsou zdravé a dietní, protože neobsahují žádný tuk, a naopak obsahují kolagen.

Z čeho gumídci jsou?

„Želatinové produkty jsou složeny ze směsi glukózového sirupu, díky němu jsou průhledné, cukru a dextrózy, díky nim jsou zase sladké, a želatiny, díky níž jsou ,gumové‘. K nim se pak ještě přidávají ovocné a rostlinné koncentráty, aromata, škrob a trocha kyseliny citronové,“ popisuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Většina firem vyrábějících želatinové sladkosti používá jako základní surovinu vepřovou želatinu, která se vyrábí z vepřové kůže. „Například firma Haribo ji jako základní surovinu používá od 80. let minulého století místo do té doby používané arabské gumy,“ uvádí lékařka.

Někteří výrobci pak místo vepřové želatiny používají želatinu rostlinného původu zvanou agar. Ta se získává z červených mořských řas.

Foto: Profimedia

Medvídci sice obsahují tolik potřebný kolagen, ale také i dosti značné množství cukru. Doporučovat je jako zdravé mlsání tudíž nelzeFoto: Profimedia

Želatina jako elixír krásy a zdraví

Jak vepřová želatina vzniká? „Želatina je jemný klih, který se získává vyvařením surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, který rosoluje a je hlavní složkou želatiny,“ vysvětluje Hana Mojžíšová.

Technologický proces výroby rostlinné želatiny je náročnější a trvá až několik měsíců. Řasy se sklízí ručně za nízkých teplot, poté se zbavují vody a vysouší. Z toho důvodu je agar dražší, a tím pádem se v potravinářském průmyslu využívá méně často.

Oba druhy želatiny jsou ale velice zdravé. Vepřová želatina je zdrojem kolagenu. Ten je základem pojivé tkáně především pohybového aparátu a je tak potřebný pro výživu kloubů a chrupavek. Velmi pozitivní vliv má ale i na pleť, vlasy i nehty. Kolagen je vlastně jakousi kostrou kůže, která se věkem ztrácí, a je proto prospěšné přijímat ho zevnitř.

Agar je zase výborným zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů, jako je železo, vápník či hořčík. Zároveň působí protizánětlivě a pomáhá v boji proti nadváze, proti vysokému krevnímu tlaku a při zácpě.

Foto: Profimedia

Ano, gumídci jsou o něco lepší volbou než ostatní bonbonyFoto: Profimedia

Kde je chyba?

Z výše uvedeného vyplývá, že želatina má spoustu blahodárných účinků. Navíc gumídci jsou známi tím, že na rozdíl od jiných cukrovinek neobsahují žádný tuk. Proč se ale přesto nedají označit za zdravou a dietní potravinu?

„Dieta to rozhodně není. Je pravda, že želatina neobsahuje žádný tuk ani cholesterol, ale gumové bonbony jsou samý cukr,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím. Jedno balení gumových bonbonů může obsahovat klidně až 30 kostek cukru.

Zajímá vás, kolik cukru obsahuje vaše oblíbená značka bonbonů? Podívejte se na náš gumídkový test.

„Navíc obsah kolagenu není tak vysoký, aby měly želatinové bonbony na lidský organismus zázračný účinek,“ dodává dietoložka Kateřina Hlavatá. „Abyste dodali tělu dostatečné množství želatiny, přijmete především velké množství cukrů, které se neblaze projeví na vaší postavě,imunitě, a zvýší se kvůli nim tuk v tkáních,“ doplňuje Hana Mojžíšová. Gumoví medvídci tím pádem nemohou mít na vaše tělo a klouby pozitivní zdravotní účinek nikdy.

Když už se ale přece jen rozhodnete je mlsat, můžete být trochu klidnější než v případě běžných bonbonů. „Lze říci, že želatinové bonbony jsou lepší volbou proto, že obvykle obsahují méně cukru než klasické tvrdé bonbony nebo bonbony čokoládové,“ potvrzuje Helena Takačová, nutriční terapeutka a odborná garantka Vím, co jím a piju.

A jak to máte s medvídky vy? Mlsáte je?

Reklama

Související témata:

Načítám