Hlavní obsah

Zeleninové koule s voňavou rajčatovou omáčkou

Hodnocení:
(4)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Vánoční svátky jsou za dveřmi a vůně perníku k nim neodmyslitelně patří. Nemusí však jít pouze o perníkové cukroví. Připravte výbornou rajčatovou omáčku s vůní perníkového koření a jako přílohu zvolte zdravé zeleninové koule.

Ingredience pro:
4 porce
Zeleninové koule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 800 g sterilované cizrny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 hrst petržele
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
Rajčatová omáčka
  • 2 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček celého nového koření
  • 12 kuliček celého černého pepře
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 500 g loupaných rajčat
  • 20 g perníku na strouhání
  • sůl
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Cizrnu slijte a dejte do mixéru. Přidejte česnek, šťávu z citronu, římský kmín, petrželku, sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs důkladně promíchejte s nahrubo nastrouhanou petrželí a mrkví.

Krok 2: Tvarujte kuličky stejné velikosti a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut – podle velikosti kuliček.

Krok 3: Pokrájenou cibuli osmahněte na rozehřátém oleji dozlatova. Přidejte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Nechte rozvonět a zaprašte strouhaným perníkem. Přidejte rajský protlak a loupaná rajčata, lehce osolte a asi 30 minut povařte. V případě potřeby přilijte trošku vody.

Krok 4: Hotovou omáčku přeceďte přes síto. Přidejte perníkové koření a oslaďte cukrem. Podle potřeby přidejte trochu strouhaného perníku a ještě chvilku provařte.

Krok 5: Hotové zeleninové kuličky podávejte přelité voňavou rajčatovou omáčkou a posypané čerstvou petrželkou.

Milujete rajskou omáčku? Jestli ji máte raději s masem, zkuste třeba naši poctivou ze zralých rajčat.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama