Hlavní obsah
3,2
(168)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Spojení jako „dietní svíčková“ a „zdravý knedlík“ sice znějí jako pěkný gastrooxymóron, zároveň je to ale sen mnoha mlsných dietářek. A není nesplnitelný! Opravdu vám ukážeme, jak na to. Konzervativní milovníky klasiky asi nepřesvědčíte, ale ostatní vaši odlehčenou variantu jistě ocení.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Omáčka
  • 1 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 1 bulva celeru
  • 6 ks mrkve
  • 6 ks kořenové petržele
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 1 ks citronu
  • 1,5 lžičky soli
Varianty zahuštění
  • 100 g smetanového termizovaného sýra
  • 100 ml ovesné smetany
  • 100 ml sójové smetany
  • 100 ml zakysané smetany
Varianty k masu
  • 2 balení marinovaného tofu
  • 6 plátků kuřecích prsou
  • 6 plátků krůtích prsou
  • 6 plátků zadního hovězího
Knedlíky
  • 300 g ovesných vloček
  • 3 ks vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml vody
Článek

Postup

01.

Cibule pokrájejte nadrobno a nechte pomalu zesklovatět na troše oleje nebo másla. Vložte pokrájenou kořenovou zeleninu, osolte a ještě chvíli restujte. Přidejte hořčici, tymián, bobkový list, v hmoždíři nadrcené nové koření a pepř (případně zabalte celé koření do kousku gázy) a polovinu citronu. Zalijte litrem vody a povařte do změknutí.

02.

Z omáčky pak vyndejte bobkový list a citron, tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka a dochuťte solí, šťávou z druhé půlky citronu a případně dalším pepřem a hořčicí. Pro zjemnění vmíchejte sýr (Lučina, Fénix, Zálesák, Blaník), trochu kysané smetany nebo rostlinnou šlehačku (mají zpravidla méně tuku a omáčku i hezky zahustí).

03.

Zatímco se omáčka vaří, smíchejte všechny suroviny na knedlíky, směs nechte 15 minut odstát a poté z ní mokrýma rukama tvarujte asi 4cm knedlíčky. Vhoďte je do osolené vroucí vody a vařte přibližně deset minut od momentu, kdy vyplavou na hladinu. Poté je vyndejte a rovnou nakrájejte nebo propíchejte vidličkou, aby z nich unikla páry a zůstaly nadýchané.

04.

K omáčce můžete podávat lehce opečené marinované tofu pokrájené na plátky, ale se zeleninou můžete uvařit i libové maso: kuřecí, krůtí nebo hovězí.

Zahušťujete polévky a omáčky moukou a smetanou, nebo zkoušíte i odlehčené varianty? Ochutnejte naši dietní koprovku z cukety nebo cuketové lasagne (bez lasagní). 

Reklama

Načítám