Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Očistěte cibuli, česnek, mrkev i celer.
02.
Z omytých paprik nožíkem vyřízněte stopku s jádřincem, ten odřízněte a „víčka“ schovejte.
03.
Sóju vsypte do litru vroucí osolené vody nebo bujonu (já na tyto účely používám domácí vegetu), deset minut povařte, sceďte a poté lžící vymačkejte co nejvíce tekutiny.
04.
Jemně pokrájenou cibuli nechte spolu se špetkou chilli zesklovatět na olivovém oleji, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer, osolte a asi deset minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a bylinky (majoránku, oregano, bazalku, petržel, rozmarýn, tymián – prostě co máte rádi nebo na zahrádce).
05.
Dochuťte sladkou paprikou, solí, čerstvě mletým pepřem a hořčicí (zní to zvláštně, ale náplni dodá příjemný říz). Vmíchejte vymačkaný granulát a třetinu krabice passaty, která přijde do omáčky (tzn. asi 150 ml). Směsí pak pomocí lžičky naplňte papriky, zavřete „víčky“ a vyskládejte do pekáče nebo velkého hrnce.
06.
Papriky zalijte zbylými pasírovanými rajčaty smíchanými s prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, skořicí, bobkovým listem, novým kořením a a nasekanými nebo sušenými bylinkami. Zapečte při 190 °C asi 30 minut, až je povrch pěkně opečený a papriky měkké. Případně duste v hrnci na plotně.
07.
Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
Tip: Co dát místo sóji? Pokud se vyhýbáte sójovým výrobkům, granulát jednoduše vyměňte za oblíbené vločky, bulgur nebo hrubě sekané ořechy či semínka. Komu sója nevadí, může dát nastrouhané tofu nebo tempeh.
Jak často jíte maso? Potřebujete ho každý den, nebo jeho spotřebu spíš omezujete?