Hlavní obsah
3,8
(52)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V létě by byl skoro hřích si alespoň jednou nepřipravit plněné papriky s voňavou rajčatovou omáčkou. A protože myslíme i na vegetariány, tentokrát si uděláme náplň bez masa. Plusem budiž, že jsme ji otestovali převážně na masožroutech a prošla na jedničku!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Papriky
  • 8 ks paprik
  • 2 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 1/4 ks celeru
  • 80 g sójového granulátu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Omáčka
  • 1 000 g rajčatové passaty
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Očistěte cibuli, česnek, mrkev i celer.

Foto: Jakub Jurdič

Sójový granulát v náplni klidně vyměňte za rozmačkané tofu, tempeh, uvařený bulgur nebo směs oříšků a semínekFoto: Jakub Jurdič

02.

Z omytých paprik nožíkem vyřízněte stopku s jádřincem, ten odřízněte a „víčka“ schovejte.

Foto: Jakub Jurdič

Z vykrojených stopek odkrojte jádřinec a „pokličku“ si nechte na uzavření paprikFoto: Jakub Jurdič

03.

Sóju vsypte do litru vroucí osolené vody nebo bujonu (já na tyto účely používám domácí vegetu), deset minut povařte, sceďte a poté lžící vymačkejte co nejvíce tekutiny.

Foto: Jakub Jurdič

Sóju můžete vařit jen v osolené vodě, ale lepší je do ní přidat alespoň bobkový list nebo bujon. A nezapomeňte pak granulát pořádně vymačkat!Foto: Jakub Jurdič

04.

Jemně pokrájenou cibuli nechte spolu se špetkou chilli zesklovatět na olivovém oleji, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer, osolte a asi deset minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a bylinky (majoránku, oregano, bazalku, petržel, rozmarýn, tymián – prostě co máte rádi nebo na zahrádce).

Foto: Jakub Jurdič

Orestovanou zeleninu dochuťte bylinkami a česnekemFoto: Jakub Jurdič

05.

Dochuťte sladkou paprikou, solí, čerstvě mletým pepřem a hořčicí (zní to zvláštně, ale náplni dodá příjemný říz). Vmíchejte vymačkaný granulát a třetinu krabice passaty, která přijde do omáčky (tzn. asi 150 ml). Směsí pak pomocí lžičky naplňte papriky, zavřete „víčky“ a vyskládejte do pekáče nebo velkého hrnce.

Foto: Jakub Jurdič

Směs nařeďte trochou pasírovaných rajčat a naplňte paprikyFoto: Jakub Jurdič

06.

Papriky zalijte zbylými pasírovanými rajčaty smíchanými s prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, skořicí, bobkovým listem, novým kořením a a nasekanými nebo sušenými bylinkami. Zapečte při 190 °C asi 30 minut, až je povrch pěkně opečený a papriky měkké. Případně duste v hrnci na plotně.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na omáčku jednoduše smícháte a papriky jimi před pečením či dušením přelijeteFoto: Jakub Jurdič

07.

Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.

Foto: Jakub Jurdič

Největší nepřítel všech mlsounů? Opaření se prvním soustem této voňavé pochoutky!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Za nás je k výrazné rajčatové omáčce a plněným paprikám nejlepší klasická bílá rýže, ale prima je i bulgur, kuskus nebo pohankaFoto: Jakub Jurdič

Tip: Co dát místo sóji? Pokud se vyhýbáte sójovým výrobkům, granulát jednoduše vyměňte za oblíbené vločky, bulgur nebo hrubě sekané ořechy či semínka. Komu sója nevadí, může dát nastrouhané tofu nebo tempeh.

Jak často jíte maso? Potřebujete ho každý den, nebo jeho spotřebu spíš omezujete?

Reklama

Načítám