Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Očistěte cibuli, česnek, mrkev i celer.
Sójový granulát v náplni klidně vyměňte za rozmačkané tofu, tempeh, uvařený bulgur nebo směs oříšků a semínekFoto: Jakub Jurdič
02.
Z omytých paprik nožíkem vyřízněte stopku s jádřincem, ten odřízněte a „víčka“ schovejte.
Z vykrojených stopek odkrojte jádřinec a „pokličku“ si nechte na uzavření paprikFoto: Jakub Jurdič
03.
Sóju vsypte do litru vroucí osolené vody nebo bujonu (já na tyto účely používám domácí vegetu), deset minut povařte, sceďte a poté lžící vymačkejte co nejvíce tekutiny.
Sóju můžete vařit jen v osolené vodě, ale lepší je do ní přidat alespoň bobkový list nebo bujon. A nezapomeňte pak granulát pořádně vymačkat!Foto: Jakub Jurdič
04.
Jemně pokrájenou cibuli nechte spolu se špetkou chilli zesklovatět na olivovém oleji, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer, osolte a asi deset minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a bylinky (majoránku, oregano, bazalku, petržel, rozmarýn, tymián – prostě co máte rádi nebo na zahrádce).
Orestovanou zeleninu dochuťte bylinkami a česnekemFoto: Jakub Jurdič
05.
Dochuťte sladkou paprikou, solí, čerstvě mletým pepřem a hořčicí (zní to zvláštně, ale náplni dodá příjemný říz). Vmíchejte vymačkaný granulát a třetinu krabice passaty, která přijde do omáčky (tzn. asi 150 ml). Směsí pak pomocí lžičky naplňte papriky, zavřete „víčky“ a vyskládejte do pekáče nebo velkého hrnce.
Směs nařeďte trochou pasírovaných rajčat a naplňte paprikyFoto: Jakub Jurdič
06.
Papriky zalijte zbylými pasírovanými rajčaty smíchanými s prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, skořicí, bobkovým listem, novým kořením a a nasekanými nebo sušenými bylinkami. Zapečte při 190 °C asi 30 minut, až je povrch pěkně opečený a papriky měkké. Případně duste v hrnci na plotně.
Suroviny na omáčku jednoduše smícháte a papriky jimi před pečením či dušením přelijeteFoto: Jakub Jurdič
07.
Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
Největší nepřítel všech mlsounů? Opaření se prvním soustem této voňavé pochoutky!Foto: Jakub Jurdič
Za nás je k výrazné rajčatové omáčce a plněným paprikám nejlepší klasická bílá rýže, ale prima je i bulgur, kuskus nebo pohankaFoto: Jakub Jurdič
Tip: Co dát místo sóji? Pokud se vyhýbáte sójovým výrobkům, granulát jednoduše vyměňte za oblíbené vločky, bulgur nebo hrubě sekané ořechy či semínka. Komu sója nevadí, může dát nastrouhané tofu nebo tempeh.
Jak často jíte maso? Potřebujete ho každý den, nebo jeho spotřebu spíš omezujete?