Hlavní obsah

Plněné papriky bez masa

Hodnocení:
(50)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

V létě by byl skoro hřích si alespoň jednou nepřipravit plněné papriky s voňavou rajčatovou omáčkou. A protože myslíme i na vegetariány, tentokrát si uděláme náplň bez masa. Plusem budiž, že jsme ji otestovali převážně na masožroutech a prošla na jedničku!

Ingredience pro:
8 kusů
Na papriky
  • 8 paprik
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 80 g sójového granulátu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1.5 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 hrst bylinek
  • 1 špetka chilli vloček
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Na omáčku
  • 1000 g rajčatové passaty
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce bylinek
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Očistěte cibuli, česnek, mrkev i celer.

Foto: Jakub Jurdič

Sójový granulát v náplni klidně vyměňte za rozmačkané tofu, tempeh, uvařený bulgur nebo směs oříšků a semínek

Krok 2: Z omytých paprik nožíkem vyřízněte stopku s jádřincem, ten odřízněte a „víčka“ schovejte.

Foto: Jakub Jurdič

Z vykrojených stopek odkrojte jádřinec a „pokličku“ si nechte na uzavření paprik

Krok 3: Sóju vsypte do litru vroucí osolené vody nebo bujonu (já na tyto účely používám domácí vegetu), deset minut povařte, sceďte a poté lžící vymačkejte co nejvíce tekutiny.

Foto: Jakub Jurdič

Sóju můžete vařit jen v osolené vodě, ale lepší je do ní přidat alespoň bobkový list nebo bujon. A nezapomeňte pak granulát pořádně vymačkat!

Krok 4: Jemně pokrájenou cibuli nechte spolu se špetkou chilli zesklovatět na olivovém oleji, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer, osolte a asi deset minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek a bylinky (majoránku, oregano, bazalku, petržel, rozmarýn, tymián – prostě co máte rádi nebo na zahrádce).

Foto: Jakub Jurdič

Orestovanou zeleninu dochuťte bylinkami a česnekem

Krok 5: Dochuťte sladkou paprikou, solí, čerstvě mletým pepřem a hořčicí (zní to zvláštně, ale náplni dodá příjemný říz). Vmíchejte vymačkaný granulát a třetinu krabice passaty, která přijde do omáčky (tzn. asi 150 ml). Směsí pak pomocí lžičky naplňte papriky, zavřete „víčky“ a vyskládejte do pekáče nebo velkého hrnce.

Foto: Jakub Jurdič

Směs nařeďte trochou pasírovaných rajčat a naplňte papriky

Krok 6: Papriky zalijte zbylými pasírovanými rajčaty smíchanými s prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, skořicí, bobkovým listem, novým kořením a a nasekanými nebo sušenými bylinkami. Zapečte při 190 °C asi 30 minut, až je povrch pěkně opečený a papriky měkké. Případně duste v hrnci na plotně.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na omáčku jednoduše smícháte a papriky jimi před pečením či dušením přelijete

Krok 7: Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.

Foto: Jakub Jurdič

Největší nepřítel všech mlsounů? Opaření se prvním soustem této voňavé pochoutky!

Foto: Jakub Jurdič

Za nás je k výrazné rajčatové omáčce a plněným paprikám nejlepší klasická bílá rýže, ale prima je i bulgur, kuskus nebo pohanka

Tip: Co dát místo sóji? Pokud se vyhýbáte sójovým výrobkům, granulát jednoduše vyměňte za oblíbené vločky, bulgur nebo hrubě sekané ořechy či semínka. Komu sója nevadí, může dát nastrouhané tofu nebo tempeh.

Jak často jíte maso? Potřebujete ho každý den, nebo jeho spotřebu spíš omezujete?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek