Hlavní obsah

Rajská omáčka z rajčat krok za krokem

Hodnocení:
(61)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
nízká

V kuchyni sice rádi experimentujete, ale občas prostě dostanete neodbytnou chuť na nějakou českou klasiku? Uvařte si se mnou krok za krokem poctivou domácí rajskou s nadýchaným kynutým knedlíkem i měkounkým masem. Voní i chutná báječně!

Ingredience pro:
5 porcí
Na vývar:
  • 1 kg hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 bobkové listy
  • 8 celých černých pepřů
  • 5 nového koření
  • 1.5 lžičky soli
Na omáčku:
  • 2 cibule
  • 50 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1.5 kg rajčat
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • hnědý přírodní cukr
Na knedlík:
  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Maso (já dala šťavnatý krk, ale dobrá je i loupaná plec, vysoké žebro nebo klasické zadní hovězí) svažte provázkem, aby drželo tvar válečku, a spolu s 1,5 litrem vody, rozpůlenými cibulemi, mrkví, solí a kořením uvařte doměkka. Já ho vařila v tlakovém hrnci a pro dokonale měkké maso stačilo 50 minut.

Foto: Eva Malúšová

Maso můžete klidně uvařit den předem

Krok 2: Nyní se pusťte do knedlíku: rozdrobené droždí do rozpuštění míchejte s cukrem, přilejte asi třetinu vlažného mléka a vrchovatou lžíci mouky. Nechte 10 minut v teple vzejít, poté přidejte ke zbylé mouce, mléku, vajíčku a soli a rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 20–30 minut kynout.

Foto: Eva Malúšová

S těstem na jemný kynutý knedlík se dobře pracuje – po chvilce propracovávání už vůbec nelepí!

Krok 3: Nahrubo pokrájenou cibuli nechte dobře změknout na rozehřátém másle, přidejte na kousky pokrájená hezky zralá rajčata, hřebíček a rozlomený svitek skořice. Toto koření můžete přidat i rovnou do vývaru, ale kdyby vám nějaký zbyl, hodil by se vám pak spíše jako základ vietnamské phở než klasické polévky.

Foto: Eva Malúšová

Rajčata vybírejte opravdu co nejzralejší a k cibuli je přidejte, až když je pěkně měkká

Krok 4: Zalejte půl litrem hovězího vývaru a asi  20 minut povařte doměkka. Omáčku pak propasírujte přes sítko, přidat můžete i cibuli a mrkev z vývaru.

Foto: Eva Malúšová

Spolu s rajčaty můžete do omáčky propasírovat i zeleninu z vývaru

Krok 5: Z vykynutého těsta na knedlíky zatím vytvarujte 2 šišky, které opět přikryjte utěrkou a dejte na dalších 15–20 minut kynout. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Šišky vařte 20 minut, v polovině otočte. Uvařené knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára.

Foto: Eva Malúšová

Před vařením dejte knedlíky ještě na chvíli vykynout

Krok 6: Omáčku můžete samozřejmě i zahustit: trochou perníku na strouhání, asi 3 lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody, vývaru nebo smetany, kterou za stálého míchání přilejete do hrnce (omáčku s moukou je ale třeba asi 15 minut povařit), nebo klasickou máslovou jíškou. Dochuťte trochou cukru, soli, čerstvě mletého pepře nebo octa. Kdo má rád, přidá klidně i trochu smetany.

Foto: Eva Malúšová

Díky silnému masovému vývaru má omáčka pěkně výraznou chuť

Krok 7: Podávejte s knedlíkem a plátky masa, které prohřejte ve vývaru nebo přímo v omáčce.

Foto: Eva Malúšová

Voňavá omáčka, šťavnaté rozpadající se maso a nadýchaný knedlík. I ta česká kuchyně má něco do sebe, nemyslíte?

Tip: Jestli neseženete opravdu dobře zralá rajčata, použijte raději protlak nebo rajčata pasírovaná.

S čím bude rajda u vás, s knedlíkem, rýží, nebo snad těstovinami?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.