Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kysané zelí je klasika české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. A kde je zelí, tam musí být také slanina nebo klobása a kmín. Rádi zkoušíte nové věci? Pak je pro vás tahle polévka to pravé!

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 hrst sušených švestek
  • 1 hrst rozinek
  • 1 lžička kmínu
  • 1 nožička klobásy
  • 1 lžička soli
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Zelí slijte od přebytečné vody (část si jí schovejte na případné dochucení) a vložte asi do 1,5 l vody. Přidejte kmín a asi 10 minut zelí povařte.

02.

Pak přidejte pokrájené sušené švestky a rozinky – stačí i jen jedno z toho – a vařte ještě asi 20 minut, až bude zelí úplně měkké. Nakonec polévku dochuťte trochou soli a šťávou ze zelí.

03.

Klobásu nakrájejte (nejlepší jsou miniklobásky- ty můžete v polévce podávat celé) a krátce osmahněte. Podávejte spolu s polévkou.

Související témata:

Načítám