Hlavní obsah

Zemřel Václav Vorlíček: Připomeňte si jeho nejznámější filmy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prozradil nám, kdo chce zabít Jessii, ukázal, jak se budí princezny, a měl návod na to, jak utopit doktora Mráčka. V úterý 5. února český režisér komedií a pohádek, Václav Vorlíček, zemřel. Bylo mu 88 let.

Článek

Těžko byste našli někoho, kdo neznal režiséra Václava Vorlíčka. A pokud by vám náhodou nic neříkalo jeho jméno, jeho tvorba vám určitě cizí nebude. Václav Vorlíček totiž vdechl život Saxaně, Arabele, Popelce, Rumburakovi, Jesssii a mnoha dalším. Pátý únorový den tohoto roku zemřel ve věku 88 let na rakovinu plic. Je až mrazivé, že do uměleckého nebe odešel den před desátým výročím úmrtí své manželky Sofie (†78). S touto akademickou malířkou se seznámil v roce 1949 a v roce 1952 se vzali. Po celý život si byli po boku a jeho žena mu pomáhala vytvářet zázemí, díky čemuž on se mohl naplno věnovat filmu. Mají dvě dcery, Zuzanu a Kateřinu.

Václav Vorlíček se svými filmy zapsal do dějin (nejen) české kinematografie. Dokázal si pohrát s filmovými triky, které vymyslel tak, že působily velice realisticky, a přitom nebyly vůbec drahé. V tomto si velice notoval s Milošem Macourkem (†75), se kterým spolupracoval na mnoha filmech. Třeba scéna z filmu „Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách“ (1977), kdy Miloš Kopecký (†73) zmizí ve vodovodním potrubí, bylo natočeno pomocí zrcadla, a sifon zase zvětšili nafouknutím fotbalového míče. Připomeňme si i další jeho filmy.

Kdo chce zabít Jessii (1966)

Ačkoliv to nebyl Vorlíčkův první film, bezesporu jde o první, kterým se zapsal do povědomí široké veřejnosti. Film byl parodií na komiksové seriály. Krásná Olga Schöberová (75) jako zhmotněný sen Jiřího Sováka (†79) v kombinaci s kresbami Káji Saudka (†80) se zalíbily nejen československému publiku, ale i filmařům za oceánem, kteří chtěli film natočit barevně. Jenže pak do toho vstoupila vojska Varšavské smlouvy a spolupráce zanikla pod pásy tanků.

Foto: Profimedia.cz

Jessii hrála Olga SchöberováFoto: Profimedia.cz

Dívka na koštěti (1971)

Píše se rok 1971 a v československé kinematografii se objeví film, který je plný nejrůznějších triků, jako třeba když se v blázinci objeví hlava Honzy (Jan Hrušínský, 63), avšak bez těla. Toho režisér docílil nastavením zrcadel po celé místnosti, takže to vypadalo, jako kdyby herec, kterého režisér později ještě několikrát obsadil, skutečně neměl tělo. Nezapomenutelný je ale v této komedii, kdy se čarodějnice Saxana (Petra Černocká, 69) dostane do normálního světa. Vidět tu můžeme i Jana Krause (65) coby mladého vejlupka.

Foto: Profimedia.cz

K natočení scény, kde byla Janu Hrušínskému vidět jen hlava, použili tvůrci sestavu zrcadel Foto: Profimedia.cz

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Tak schválně, kolikrát jste už v životě slyšeli zvolání „vždyť to je přeci naše Popelka!“, když na konci filmu princ – Pavel Trávníček (67) – konečně najde svoji tajemnou neznámou, která mu učarovala? Však také pohádku opakují každý rok na Vánoce. Těžko si představit v roli Popelky někoho jiného než křehkou Libuši Šafránkovou (65). Přitom se ale na začátku objevovala i jiná jména, například Jana Preissová (70), které však plány překazilo těhotenství.

Popelku měla hrát původně Jana Preissová

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)

Jak zachránit vodnický rod na Vltavě, aby nevymřel? No, v sedmdesátých letech v Praze asi dost těžko. Všechno bylo proti nim, a navíc, část rodiny Wassermannů o to neměla ani zájem. Na tomto filmu se tvůrci skutečně vyřádili. I tentokrát použili mnoho triků, které však ve výsledku byly mnohem jednodušší, než se divákovi mohlo zdát. Velký podíl má na tom také kameraman Vladimír Novotný (†82), který mnohé scény dokázal snímat tak, že nebylo potřeba jiných triků.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Hanzlík se během natáčení do Libuše Šafránkové údajně skutečně zamiloval Foto: Profimedia.cz

Což takhle dát si špenát (1977)

Kdo by si nepřál vypadat alespoň o pár let mladší, že? Jenže zahrávat si s časem není žádná legrace a můžete na to doplatit, zvláště pokud si po prodělané omlazovací kůře dáte výtečný špenát. To se vymstilo dvěma zločincům – Jiřímu Sovákovi (†80) a Vladimíru Menšíkovi (†58), Stelle Zázvorkové (†83) v roli Donny Isabelly a Ivě Janžurové (77) jako malé Marcelce. Mimochodem – špenát, který Sovák s Menšíkem tak hltali, aby se omladili, v noci před natáčením vinou rozbité lednice zkysl, nicméně herci na sobě nedali nic znát.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Sovák a Vladimír Menšík ve filmu doplatili na moderní technologieFoto: Profimedia.cz

Jak se budí princezny (1977)

Nejznámější pohádkou bezesporu zůstanou „Tři oříšky pro Popelku“, ale Václav Vorlíček jich má na kontě mnohonásobně více. Třeba „Jak se budí princezny“, na motivy pohádky O Šípkové Růžence. Byla natočena tři roky po Popelce, a patří tak k režisérovým prvním pohádkám. Tvorba filmu se ale neobešla bez komplikací. Jan Hrušínský, který hrál mladšího prince, si zlomil stehenní kost. Nikoliv však na place, ale když s Janem Krausem lezli po hotelové římse do pokoje za představitelkou Růženky, Marií Horákovou, dnes Markou Míkovou (59).

Foto: Profimedia.cz

Jan Hrušínský si během natáčení pohádky zlomil nohu Foto: Profimedia.cz

Arabela (1980)

Na triku má Václav Vorlíček také seriály, například „Arabelu“. V něm propojí reálný svět se světem pohádkovým. Setkáváme se tak nejen s rodinou Majerových, ale i s královskou rodinou, jejíž hlavou je král Hyacint, který má dvě dcery – Arabelu a Xenii. Jedna je ztělesněním dobra a čistoty, druhá zase vypočítavá a mocichtivá. Mimochodem, všimli jste si tam Václava Vorlíčka? V desátém díle se objeví v luxusní restauraci jako extravagantní host s třásněmi na rukávech, a princezna Xenie ho dává za příklad svému příteli Vilibaldovi.

Foto: Profimedia.cz

V seriálu Arabela se střetává reálný svět s pohádkovým Foto: Profimedia.cz

Jaký film Václava Vorlíčka máte nejraději vy? 

Související témata:

Načítám