Hlavní obsah

Nejlepší hlášky z českých filmů! Kterou máte nejradši vy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Některé filmy patří doslova k českým pokladům. Většina lidí je viděla tolikrát, že z nich umí recitovat celé pasáže zpaměti. Vybrali jsme osm slavných hlášek z legendárních českých filmů. Patří také mezi vaše nejoblíbenější?

Článek

Pro specifický český humor nemá každý pochopení a obzvlášť cizinci nad ním občas kroutí hlavou – pravděpodobně kvůli jeho obtížné přeložitelnosti. Někdy je černý jako bota a nešetří sebeironií, ale je náš a je důležité ho neztrácet. K tomu dopomáhají i dnes již kultovní české filmy. Vtipnými hláškami jsou doslova nabité a zaručeně zvednou náladu za každé situace. Vybrali jsme osm takových, které patří k nejhumornějším a nejpopulárnějším.

1. „Říkám jim: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš! A je to marný, je to marný, je to marný!“

Tato slova nejsou jen hláškou ze známého filmu, ale ukrývají v sobě také velké životní moudro, které se dá aplikovat i na dnešní dobu. Pronesl je vedoucí autoservisu Karfík v podání Ladislava Smoljaka v komedii Oldřicha Lipského „Jáchyme, hoď ho do stroje“ z roku 1974. Hlavní roli trochu pošahaného a nesmělého Františka Koudelky ztvárnil Luděk Sobota.

2. „Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.“

Výrok, který pronesl Horác Hogofogo Badman alias Miloš Kopecký, zlidověl, a navíc se stal otřepanou výmluvou mnoha alkoholiků. Pochází z filmu „Limonádový Joe aneb Koňská opera“, který první diváci viděli už v roce 1964. Stojí za ním duo Jiří Brdečka – Oldřich Lipský, z jejichž tvůrčí spolupráce vzešla například také krimikomedie „Adéla ještě nevečeřela“ (1977) či „Tajemství hradu v Karpatech“ (1981).

Foto: Empresa Media, Profimedia.cz

Titulní roli ve snímku „Limonádový Joe“ ztvárnil Karel Fiala. Padoucha hrál Rudolf Deyl ml. Foto: Empresa Media, Profimedia.cz

3. „Nová doba! Host vyhazuje vrchního!“

Tahle hláška zazněla ve snímku „Dědictví aneb Kurvahošigutntág“, druhém porevolučním filmovém počinu režisérky Věry Chytilové. Pronesl ji vrchní, kterého zahrál Miloš Černoušek. Příběh z roku 1992 zachycuje osud svérázného vesnického balíka Bohuše, kterému změní život dědictví po bohatém strýčkovi. Přestože kritika snímek v době vzniku poměrně dost ztrhala, dnes patří mezi kultovní.

4. „Tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil.“

Pohádkový film „S čerty nejsou žerty“ patří ke klasikám, které neomrzí. Režisér Hynek Bočan ho natočil v roce 1984 na motivy pohádky Boženy Němcové. Mezi další známé fráze, které v ní zazněly, patří: „Je to rebel!“ nebo „Spadlo ti to, Máchale!“ Všechny pronesl kaprál v podání Petra Nárožného.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Dlouhý byl populární už jako dětský herec, ale rolí Petra v pohádce „S čerty nejsou žerty“ se do českých srdcí zapsal navždyFoto: Profimedia.cz

5. „To zas bude v álejích nablito!“

Výrok, který mnozí pravidelně opakují předtím, než vyrazí na flám, je ze snímku „Slavnosti sněženek“. Spor dvou mysliveckých spolků, jestli kance se šípkovou, nebo se zelím, režíroval Jiří Menzel. Film vznikl na základě povídky Bohumila Hrabala v roce 1983. Role fúrie Francové, která slavnou hlášku pronesla, se zhostila Blažena Holišová.

6. „Furt králíka! Každej den máme králíka! Už ani Pinďa to nežere!“

Takhle si povzdechne nejmladší člen rodiny Škopkových Jirka v podání herce Martina Šotoly, když musí asistovat při stahování králíka. Hláška, která vystihuje dřívější život na vesnici, je z komedie Zdeňka Trošky „Slunce, seno, jahody“ z roku 1983. Jihočeské vísce Hoštice, v níž momentálně žije asi 156 obyvatel, se díky filmu dostalo nebývalé popularity.

Foto: CNC, Profimedia.cz

Veronika Kánská a Pavel Kikinčuk jako Šimon a Blažena v komedii „Slunce, seno, jahody“Foto: CNC, Profimedia.cz

7. „Nezlobte se, že vás zase obtěžuju, ale já jsem si vzpomněla, že jsem se vás nezeptala, jestli máte sklep. Máte sklep?“

Mezi kultovní se řadí také hláška z filmu „Kulový blesk“. Pronesla ji Milada Ježková v roli paní Jechové. Komedie z roku 1978 se točí okolo složité organizace výměny dvanácti bytů a je z dílny Ladislava Smoljaka, Jiřího Svěráka a Zdeňka Podskalského.

8. „Jsem si dovolil... na ukázku ze své zahrádky pár švestiček.“

Takhle se snaží postarší student Hujer (ztvárněný Václavem Lohniským) vlísat do přízně svého profesora. Hláškami se to ve filmu „Marečku, podejte mi pero“ z roku 1976 doslova hemží. Platí, že co slovo, to perla. Inteligentní humor a plejáda skvělých herců z něj dělá skvost české kinematografie. Při jeho tvorbě navíc spojili své síly tři významné osobnosti – o režii se postaral Oldřich Lipský a scénář napsali Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Která z uvedených hlášek je vaše nejoblíbenější? Prozraďte nám to v anketě.

Anketa

Kterou hlášku máte nejraději?
Říkám jim: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš! A je to marný, je to marný, je to marný!
8,9 %
Alkohol podávaný v malých dávkách, neškodí v jakémkoliv množství.
8,2 %
Nová doba! Host vyhazuje vrchního!
2,8 %
To zas bude v álejích nablito!
40,6 %
Furt králíka! Každej den máme králíka! Už ani Pinďa to nežere!
4,5 %
Nezlobte se, že vás zase obtěžuju, ale já jsem si vzpomněla, že jsem se vás nezeptala, jestli máte sklep. Máte sklep?
3,4 %
Tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil.
24,3 %
Jsem si dovolil... na ukázku ze své zahrádky pár švestiček.
7,3 %
Celkem hlasovalo 20189 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Načítám