Hlavní obsah

Žena, která rozvedla Dianu a Charlese: Jaká je Camilla?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana (†36), vévodkyně Kate (36), vévodkyně Meghan (36). Partnerky britských princů veřejnost zbožňuje, jsou pro ně leckdy vzorem a pomáhají polidšťovat tvář celé monarchie. Jen jedna z nich stále budí odlišné názory. Jde o Camillu, vévodkyni z Cornwallu, která dnes slaví 71. narozeniny.

Článek

Camilla Parker Bowles přinesla do Buckinghamského paláce něco doposud nevídaného. Žena neurozeného původu, která měla dlouhá léta milenecký poměr s princem Charlesem (69) a je rozvedená, si svého milého stejně nakonec vzala. A to i přesto, že s tím královna Alžběta II. (92) nesouhlasila a snažila se to princi nejen rozmluvit, ale dokonce poslala svého tajemníka, aby se stal tajemníkem jejího syna a vztah se snažil rozvrátit alespoň on. Místo toho ale brzy pochopil, že by to nemělo cenu. Princ se své milované prostě nevzdá.

Směje se i očima

Femme fatale prince Charlese se narodila 17. července 1947 jako Camilla Rosemary Shand. Pochází z neurozené rodiny, proto dříve nemohla být vůbec řeč o tom, že by si snad jednou mohla vzít prince, následníka trůnu. S ním, tedy s princem Charlesem, se poprvé setkali v roce 1970 a musela to být láska na první poled. „Miloval na ní to, že se směje očima úplně stejně jako ústy. A navíc se smála stejným věcem jako on,“ píše královský životopisec Penny Junior.

Foto: Profimedia.cz

Camilla si v roce 1973 brala majora Andrew Parker Bowlese. V tu dobu už se ale s princem Charlesem dobře znala Foto: Profimedia.cz

Tehdy v sedmdesátých letech ale královský protokol ještě lásce, jakou byla ta mezi princem a prostou dívkou, nepřál. Charles v roce 1971 nastoupil do vojenské služby, a když se vrátil, byla už Camilla provdaná. Vdala se za Andrewa Parkera Bowlese, který měl dokonce dříve románek se sestrou prince Charlese, s princeznou Annou (67). Že se z Camilly stala vdaná paní, jí ale rozhodně nezabránilo v pokračování vztahu s princem Charlesem, byť po svatbě šlo spíše o kamarádství.

Od přátelství zpátky k lásce

Na konci sedmdesátých let to už ale zřejmě nebylo jen přátelství. Média a veřejnost samozřejmě začalo zajímat čím dál tím více, co je mezi budoucím králem a jeho dávnou milenkou. A i to byl důvod, proč princ Charles popohnal zásnuby a v roce 1980 požádal o ruku lady Dianu Spencer. Chtěl tím zabránit dalším spekulacím. Na chvíli se to snad i podařilo.

Prvních pár let manželství prince Charlese a princezny Diany bylo šťastných, jak se tehdy nechala manželka budoucího krále slyšet. Jenže od roku 1986, když už měli čtyřletého syna Williama (36) a dvouletého Harryho (33), se Charles s Camillou opět začne vídat. I ona už má děti, dvanáctiletého Toma (43) a osmiletou Lauru (40).

Foto: Profimedia.cz

Na jejich svatbě v roce 2005 byly všechny jejich děti. Synové Charlese princové Harry a William a děti Camilly dcera Laura a syn Tom Foto: Profimedia.cz

Telefonní skandál

A Diana, byť trochu psychicky labilní, není rozhodně slepá a poměru svého manžela si všímá. Několikrát to oběma milencům řekla, chtěla, aby o tom věděli. Oni ale nehnuli ani brvou a vesele v tom pokračovali dál. Po celou dobu se snažili před veřejností skrývat, což se jim docela dařilo. Vše prasklo v roce 1992, kdy na veřejnost pronikl přepis telefonního rozhovoru prince s jeho milenkou. „Ach, jak bych si přál žít v tvých kalhotkách. Bylo by to pro všechny mnohem jednodušší!“ Na to rozverná Camilla odpovídá: „A čím bys chtěl být? Kalhotkami?“ Načež následník trůnu odvětí, že by si přál být jejím tamponem. (Více o královských skandálech si přečtěte v článku Nemravnosti, hákový kříž i nemanželské děti aneb Největší skandály britské královské rodiny.)

Foto: Profimedia.cz

Ani děti je nepřiměly k tomu, aby svůj vztah jednou pro vždy ukončily. Směle v něm pokračovali dál, až to prasklo. Zveřejněné přepisy jejich telefonátů byly ostudou pro celou rodinuFoto: Profimedia.cz

Není nutné příliš zdlouhavě rozebírat, jak moc ponižující to pro princeznu Dianu muselo být. A jak asi zuřila tehdy Charlesova matka, královna Alžběta. Brzy poté ministerský předseda John Major (75) oznámil odloučení mezi Charlesem a Dianou. Oficiálně rozvedeni ale byli až v roce 1996. Camilla se se svým mužem rozvedli v roce 1995. Ještě téhož roku dala Diana interview, kde řekla, že v manželství byli tři a že tam bylo tedy tak trochu plno.

Foto: Profimedia.cz

S bývalým manželem Andrewem má dobré vztahy Foto: Profimedia.cz

Integrace do královské rodiny

Už v roce 1998, tedy pouhý rok po smrti princezny Diany, představil princ Charles svoji (staro)novou přítelkyni svým synům. V tu chvíli bylo ale stále nemyslitelné, aby si následník trůnu svoji osudovou, teď i rozvedenou, ženu vzal. Však jeho prastrýc princ Edvard VIII. (1894–1972) ze stejného důvodu odstoupil. Charles jako kdyby ale vůbec nedbal jakýchkoliv královských pravidel, a s Camillou spolu na veřejnosti vystupují od roku 1999.

Foto: Profimedia.cz

Jako pár se spolu poprvé objevili na veřejnosti na oslavě 50. narozenin Camilliny sestry, Annabel EliotFoto: Profimedia.cz

Prvního, menšího, ale dost významného, uznání, se dostalo Camille od královny v roce 2000, kdy pozvala Charlese i s jeho partnerkou na oběd. O tři roky později se nastěhovala do Clarence House, kde v tu dobu Charles žil.

Po více než třiceti letech své známosti a pravděpodobně i lásky se svatby dočkali v roce 2005, kdy se vzali při civilním obřadu. Toho se ale neúčastnila ani královna, ani její manžel princ Philip. Ke dvojici a dalším svatebčanům se přidali až při následném požehnání v kapli sv. George. Camilla už ale nezískala titul princezny, jaký měla její předchůdkyně, nicméně královna jí propůjčila titul „vévodkyně z Cornwallu“.

Je vám vévodkyně Camilla sympatická?

Reklama