Hlavní obsah

Ženské mýty: Škodí vložky a tampony vašemu zdraví?

Foto: Kunlanan Yarist, Shutterstock.com

Foto: Kunlanan Yarist, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trpíte chronickými gynekologickými obtížemi, například mykózami, kterých se přes všechnu snahu nemůžete zbavit? Někteří lékaři naznačují, že by mohly mít souvislost i s používáním vložek a tamponů!

Článek

Napadlo vás někdy, z čeho se vlastně vyrábí menstruační vložky a tampony, které každý měsíc používáte? Možná nejsou tak bezpečné, jak jste si doposud myslely. Možná mají svůj podíl i na vašich dlouhotrvajících zdravotních problémech! Zjišťovali jsme o tom víc.

V čem je problém?

„Každá dospělá žena se již setkala se svěděním, podrážením pokožky, s nerovnováhou v poševním prostředí nebo s vaginálními mykózami. Řada žen se potýká i s vleklými gynekologickými problémy. Pomůže, pokud zamezíte pobytu ve vlhkém nebo těsném oblečení ze syntetických materiálů, zvolíte zdravou stravu a dostatečnou, ale přiměřenou hygienu. Není ale příliš známo, že problémy mohou být způsobeny i používáním nevhodných hygienických pomůcek,“ říká MUDr. Daniel Struppl, Ph.D., gynekolog a porodník. Například chemie, která má vložky a tampony vybělit, může citlivějším osobám způsobit podráždění. „Mohou vysušovat i působit lokálně poruchy imunity,“ dodává gynekolog.

Proč by ale vložky či tampony měly jakkoli ohrožovat vaše zdraví? Důvodů je víc. Vrchní vrstva vložek, která je v přímém kontaktu s tělem, bývá z viskózy nebo propylenu, uvnitř mají absorpční jádro, většinou absorpční pudry, spodní vrstva je z nepropustného plastu. Právě kvůli ní pokožka hůř dýchá, vlhkost se zvyšuje až desetkrát a vzniká ideální prostředí pro růst bakterií.

Dalším problémem je fakt, že vložky a tampony mohou obsahovat chlór, kterým se tyto materiály bělí. Z chlóru pak vznikají další, potenciálně škodlivé, látky. „Dioxiny jsou prakticky nezničitelné, jejich koncentrace v přírodě stále narůstá. Pokud se jim vystavujete pravidelně, zvyšuje se riziko rakoviny, dochází k poruchám imunity. Lze je zařadit i mezi látky, které mají vliv na hormonální systém,“ uvádí prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., specialistka na škodliviny v jídle i prostředí. „Takže zejména denní používání ,intimek´ s igelitem obohacených parfémy a bělenými chlórem, jsou zaručenou cestou k nezdraví,“ uvádí Dita Lyner ze společnosti BonaNatura.

Na další riziko upozorňuje také specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková: „Tampony, bavlna a hygienické potřeby obsahují rakovinotvorný glyfosát, který je účinnou látkou celosvětově nejpoužívanějšího herbicidu Roundup od firmy Monsanto. Tento pesticid se hojně používá při pěstování modifikovaných plodin, což je i většina bavlny.“

Foto: Tony Thiethoaly, Shutterstock.com

Výrobci nemusí na obalech uvádět, čím byl materiál vložek bělenFoto: Tony Thiethoaly, Shutterstock.com

Jak se vyhnout riziku?

Výrobci nemusí na obalech vložek a tamponů uvádět informaci o tom, jakým způsobem byl právě tento konkrétní výrobek bělen, ani jaké je jeho složení. Proto vám nemůžeme poradit, abyste se řídily právě složením. Proto jsme se zajímali, jak to je a oslovili jednoho z českých výrobců těchto hygienických pomůcek, abychom zjistili, zda je důvod k obavám.

„Je to podle mne ‚mnoho povyku pro nic´. Až na jednoho malého výrobce v Itálii nikdo nepoužívá jako absorpční jádro bavlnu, ale celulózu. Proto vložky nemohou obsahovat pesticidy. Naprostá většina výrobců v Evropě používá takzvanou ECF celulózu s elementárním obsahem chlóru, který je sice laboratorně detekovatelný, ale pro lidské zdraví zcela neškodný. Takovéto celulózy jsou testovány a vyhovují i pro styk se sliznicemi. Naše společnost používá celulózu TCF - total chlor free, která nebyla bělena chlórem a neobsahuje ani stopové množství chlóru,“ uvádí jednatel firmy Fide Ing. Libor Maděra.

Ze strany výrobce jsme také slyšeli pochybnosti o tom, že by používání vložek vedlo ke snížení prodyšnosti a mykózám – na rozdíl od používání spodního prádla z hedvábí a podobných materiálů s vysokou hustotou. „Ovšem neprodyšnost je jen zlomek toho, co k mykotickým obtížím přispívá. Hlavním důvodem je nesprávná životospráva, nedostatek fermentované stravy bohaté na lactobacilové kultury, nadužívání antibiotik… Ostatně právě proto na trhu najdete třeba i vložky s živou probiotickou kulturou,“ doplňuje Libor Maděra.

Pokud tedy trpíte nějakými vleklými gynekologickými obtížemi, poraďte se se svým gynekologem, případně zkuste změnit vložky a tampony. Vyzkoušet můžete ty, které deklarují pozitivní vliv na zdraví, ale i ty ze stoprocentní bavlny v bio kvalitě. Další z alternativ je menstruační kalíšek, menstruační houba či pratelné látkové vložky.

Vyzkoušely jste některou z alternativ vložek a tamponů? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám