Hlavní obsah

Lepší sex: 3 věci, kterými může gynekolog zlepšit váš milostný život

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Reklama

Není váš klín v nejlepší kondici? Stěžuje si váš partner na nedostatek milostných setkání? Poraďte se se zkušenou osobou, za kterou normálně chodíte na zdravotní prohlídky. V čem a jak vám gynekolog bude užitečný?

Článek

Je hluboce zakořeněno, že se sexuálními problémy pomáhá sexuolog. Je to samozřejmě pravda, nicméně není jediný, kdo může „mluvit“ do kvality vašeho milostného života. Možná ignorujete jednu osobu, která je specialistou (nebo specialistkou) na ženské reprodukční orgány a sexuální zdraví. Je to gynekolog. Měly byste vědět, že obvykle bývá připraven řešit vaše fyzické i emocionální potíže. S jakými sexuálními problémy se na něj můžete obrátit? Seznam těchto tří klíčových oblastí sestavil zdravotní magazín Health.

1. Nízké libido

Nedávná studie zveřejněná v časopise BMJ Open zjistila, že 34 procent žen nemá o sex příliš velký zájem. „Pokles libida může být způsoben hormonálními výkyvy během kojení a těhotenství, nebo dokonce v určitých bodech cyklu. Sexuální touhu mohou ovlivňovat snížené hladiny testosteronu – ano, ženy také produkují testosteron, i když v malém množství. Americký gynekolog na to předepisuje testosteronový krém,“ říká Leena Nathan, gynekoložka z losangeleského univerzitního lékařského centra.

Tak zkuste oslovit svého lékaře, třeba vám poradí, jak se intimně probudit a víc se motivovat k akci. Testosteronový krém vám sice nepředepíše (tím se USA liší od evropských norem), ale může zvážit celkové podání androgenů, mužských pohlavních hormonů. Účinek je však sporný. Za nejerotičtější orgán se přece jen stále považuje mozek!

2. Vaginální suchost

Vaginální suchost se nejčastěji objevuje během menopauzy a po ní, tedy v době, kdy se snižuje produkce estrogenů. Statistiky ale uvádějí, že s vlhkostí svého klína není spokojeno ani téměř 20 procent žen ve věku od 18 do 50 let.

„Existuje několik způsobů, jak se s tímto problémem vypořádat,“ podotýká další gynekoložka, tentokrát Alyssa Dweck z New Yorku. „Doporučuji používat lubrikanty na vodní i silikonové bázi. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovují, oslovte svého gynekologa a požádejte ho o vaginální zvlhčovače, které fungují podobně jako běžné hydratační přípravky určené k péči o pokožku. Tyhle vaginální zavlažovače se však mohou aplikovat jednou až dvakrát týdně,“ dodává Alyssa Dweck. (Což při sexuální frekvenci běžného páru bohatě stačí.) Další možností je estrogenový krém či pilulka. Lékař vám sdělí, co pro vás je nebo není to pravé!

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Jestli máte ke svému gynekologovi důvěru, svěřte se mu se sexuálními problémyFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

3. Bolestivý sex

Také vás sex bolí nebo vás zneklidňuje krev v moči? Alyssa Dweck říká, že vnitřní bolest může být způsobena myomy, výrůstky na děloze. Odstraňovat se nemusejí, zasahují-li však do sexuálního života, měla by se jejich přítomnost řešit. Na bolest při sexu si taktéž stěžují ženy s endometriózou, což je stav, kdy děložní výstelka, endometrium, migruje do pánevní dutiny a i jinam do těla. Prvotně je tedy důležité problém konkrétně pojmenovat – proto, aby se mohl řešit.

„Jestliže nejsou příčinou bolesti myomy, může se lékař zajímat o další příznaky endometriózy, jako jsou bolesti pánve, bolestivá menstruace, dlouhodobé bolesti v podbřišku a někdy i přítomnost krve v moči. Jediný způsob, jak můžete zjistit, co se vlastně děje, je schůzka s vaším lékařem,“ uzavírá gynekoložka Alyssa Dweck. Tak co, máte k němu důvěru?

A co vy, svěřujete se svému gynekologovi se sexuálními problémy?

Reklama

Načítám