Hlavní obsah

Jak posunout menstruaci kvůli dovolené. Co na to lékaři?

Foto: Profimedia

Potřebujete zařídit, abyste nemenstruovala na dovolené? Jde to snáz, než si možná myslíte!Foto: Profimedia

Reklama

Konečně se přiblížil termín vytoužené dovolené u moře, ale s hrůzou zjišťujete, že se stejně tak blíží i vaše menstruace. S tou si ovšem pohodovou dovolenou neumíte představit. Jak to řešit?

Článek

Menstruace umí být otravná sama o sobě, o to víc vás děsí, když máte za pár dní ležet na pláži a užívat si koupání v moři. Naštěstí moderní medicína umí v mnoha ohledech zázraky. Pokud jste uživatelkou hormonální antikoncepce, ani nemusíte k lékaři.

Klasicky berete prášky 21 dní a pak následuje 7 dní pauza. Pokud se blíží volný týden, prostě pauzu vynecháte a začnete užívat další platíčko. Tělo tak bude neustále pod vlivem hormonů a menstruaci vůbec nedostanete.

Podle lékařů můžete takto užít klidně tři plata po sobě. „To, že se žena musí pravidelně ,čistit', už neplatí, protože hormonální antikoncepce tlumí růst sliznice, takže se prakticky nemá co čistit," přibližuje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan a dodává: „Ale pozor, posunovat menses tímto způsobem je vhodné pouze v případě, že žena užívá monofázické tablety, které mají v průběhu celého cyklu stejné složení. Pokud má žena antikoncepci trifázickou, s různými hladinami hormonů, nejde ji užívat v kuse po sobě."

Co když nic neberete?

Pokud se chráníte jinak než prostřednictvím monofázických pilulek, je potřeba dojít si na gynekologii a nechat si předepsat léky přímo pro oddálení krvácení. Začít je užívat stačí tři dny před očekávaným termínem menstruace.

Foto: Profimedia

Monofázické pilulky prostě berte stále dál bez pauzyFoto: Profimedia

Menstruaci tělo nepotřebuje

Podle odborníků se nemáte čeho bát, ať už menses posouváte jen o týden nebo vynecháte celý jeden cyklus. „Užívá-li žena hormonální antikoncepci, je vlastně bez menstruace pořád. Krvácení, které se dostavuje, je pouze takzvaná pseudomenstruace, krvácení je způsobeno poklesem hormonálních hladin v pauze, kdy žena tablety nebere. Ale sliznice se zde – na rozdíl od pravé menstruace – neodlučuje, protože zůstává pod vlivem prášků nízká," vysvětluje lékař.

„Dnešní ženy menstruují naopak příliš často, tak to příroda určitě nezamýšlela. Z historického hlediska je pravidelný menstruační cyklus vlastně civilizační nemocí,“ dodává gynekoložka MUDr. Mirka Jonášková.

Pozor na vedlejší účinky

„Většina pacientek snáší pilulky na posunutí velice dobře," prozrazuje MUDr. Pavel Turčan. Připouští ale, že některé ženy nesnášejí hormonální tablety v jakékoli podobě. Pokud vám tedy nedělala dobře hormonální antikoncepce, mohou se podobné vedlejší účinky projevit i u oddalujících, rovněž hormonálních tabletek.

„Pak se může objevit nevolnost, napětí v prsou či bolesti hlavy," varuje lékař. „Někdy se může stát, že je cyklus po posunutí nepravidelný, ale to platí zvláště, když byl nepravidelný již před posunutím. Zde je možné využít doplňky stravy na podporu úpravy cyklu, například typu Sarapis mensis," dodává odborník. (Co všechno může značit nepravidelná menstruace?)

Foto: Profimedia

Rozhodně není zdravé plavání s tamponem, protože velmi snadno chytíte každou infekciFoto: Profimedia

Pozor na tampony

Podle odborníků je menší zlo menstruaci oddálit než chodit plavat s tamponem a riskovat infekci. „Zatímco pro některou ženu ani koupání s tamponem v moři není komplikací a dovolenou si hezky užije, pro jinou to problém být může a volí raději posun menstruace. Já osobně bych ale raději volil posunutí," shrnuje Pavel Turčan. Právě přísnější hygiena během menstruace by měla být ve spojitosti s koupáním samozřejmostí.

„Pokud budou ženy volit koupání v bazénech nebo rybnících, je lepší si před vstupem do vody do pochvy zavést speciální tampony, které jsou napuštěny vazelínou či tukem a měly by ženu ochránit před průnikem nečistot a snížit riziko získání infekce. Rozhodně za tímto účelem nepoužívejte tampony obyčejné, které by vše spíše ještě nasály a průnik usnadnily," shrnuje závěrem odborník.

Prázdniny dokáže pokazit i silná a bolestivá menstruace. Zjistěte, jak se jí pohodlně zbavit.Pokud vás trápí nepříjemné svědění v kalhotkách, mohou pro vás být řešením probiotické tampony. Oceníte je nejvíce právě v létě.

A co babské rady? 

Na oddálení menstruace pomůže citron. Tedy ne plod samotný, ale jeho šťáva, kterou byste měly pít. Kouzlo ale tkví ne v samotném citronu či jeho kyselosti, ale ve vitamínu C. (Víte, že vitamín C je také zdravý pro naši pokožku?) Sice vám menstruaci pravděpodobně neoddálí, ale pozitivní účinek může mít v tom, že krvácení bude slabší a v některých případech i kratší. To je snad nejznámější babská rada, ovšem ruku do ohně bychom za to rozhodně nedali.

Mezi ženami dále kolují rady jako pití kopřivového čaje, který může krvácení nejen oddálit, ale také zmírnit bolesti s ním spojené. Jiné dámy sází na užívání několika polévkových lžic medu denně. Ten má naopak vyvolat menstruaci dříve. Pokud věříte v sílu bylinek, můžete vyzkoušet kontryhel obecný, který obsahuje rostlinné hormony, které dokážou ovlivňovat hormonální procesy v ženském těle.

Řešíte také tyto ženské problémy? Víte třeba, k čemu je vám při menstruaci houba nebo kalíšek

Reklama

Načítám