Hlavní obsah

Konec nadvlády mužů, svět teď bude patřit ženám!

Foto: Thinkstock

Údajně prožíváme největší sociální revoluci. Vlády nad světem se ujímají ženyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec nadvlády mužů, svět začíná patřit ženám! Podle mnoha odborníků právě zažíváme jednu z největších sociálních revolucí, jejíž důsledky si málokdo umí představit.

Článek

Letos ženy poprvé po sto letech dosáhly lepších výsledků v testech IQ než muži. Je to prý jen další důkaz toho, že se něžné pohlaví pomalu začíná ujímat vlády. V britském deníku Daily Mail se o tom rozpovídala Liza Mundy, autorka knihy The Richer Sex, která se zabývá tím, jak se přesouvá moc a vliv mužů směrem k ženám.

Řeč čísel

Vysoké školy začínají být doménou žen. Jen v Británii je osmapadesát procent žen vysokoškolsky vzdělaných. Například mezi studenty medicíny je šestapadesát procent dívek, přičemž v šedesátých letech to bylo pouhých pětadvacet procent. Jak roste touha žen po vzdělání, klesá ale jejich zájem o zakládání rodiny. V roce 1980 byl průměrný věk, v němž ženy vstupovaly do manželství, třiadvacet let, dnes je to třicet. Neustále tak roste počet žen, které zastávají roli živitelky rodiny.

Foto: Thinkstock

Doby, kdy byly vysoké školy plné mužů, jsou dávno pryč. Většina studentů jsou nyní ženyFoto: Thinkstock

Role se obrací

Podle Lizy Mundy společnost vnímá muže, který je finančně závislý na své ženě, jen jako komickou anomálii. Jenže vtipy o podpantoflácích prý nejsou vůbec na místě! „Zažíváme největší sociální revoluci, a tak je třeba tomu začít věnovat pozornost a naučit se v novém světě fungovat. Lehké to nebude pro nikoho. Muži budou nervózní z toho, že přichází o své výsostné postavení, ale dobře na tom nebudou ani ženy, které se ocitají ve zcela nové roli, s níž si často nevědí rady,“ upřesňuje Liza Mundy.

Změní to celý svět

Výměna rolí prý zasáhne všechny úrovně našich životů. Ekonomiku, partnerské vztahy, výchovu dětí i sexuální život. Ženy budou ty, co se nepohrnou do manželství, budou chtít budovat kariéru a užívat si svobody. „Zvýší se počet soběstačných žen, které se rozhodnou žít samy,“ vysvětluje Liza Mundy.

Když už se rozhodnou vdát, na velkou část z nich „zbude“ méně vzdělaný a na pomyslném žebříčku méně úspěšný muž. Pokud se tomu ani jeden z nich nedokáže přizpůsobit, nezvládnou společný život. Odborníci například varují před narůstajícím počtem mužů, kteří mají problémy s erekcí, za kterou stojí psychické problémy. Už teď se nedokážou přenést přes to, že moc jejich partnerek roste. Naopak úspěšné ženy v sobě musí najít sílu a zapomenout na zažité stereotypy, podle nichž byl ve vztahu muž ten sociálně a finančně silnější.

Foto: Thinkstock

Čím dál více žen se prosazuje ve vysokých funkcích a vydělává velké penízeFoto: Thinkstock

Důvody změny? Je jich mnoho

O tom, proč k převratu dochází, se vedou velké diskuse. Mezi jasné důvody patří dostupnost vzdělání bez ohledu na pohlaví, majetnost a věk. Svůj podíl nese i rozšíření antikoncepce, díky které se již ženy nebojí investovat čas i peníze do svého vzdělání a kariéry. Již nehrozí, že by jejich plány zhatilo neplánované těhotenství.

Podle antropoložky Helen Fisher nejde ale o nic jiného než o návrat k dávné historii. Podle ní nejsou ženy geneticky naprogramované k tomu, aby seděly doma a sledovaly seriály. I jeskynní ženy měly svou zodpovědnost za přežití rodiny. „Moderní ženy se tak jen vracejí ke své prapůvodní roli spoluzajišťovatelek živobytí,“ vysvětluje Helen Fisher.

Ať je to ale jak chce, víc než kdy dřív začínáme žít ve světě žen. A úspěch a štěstí půjde za těmi, kteří se tomu dokážou nejlépe přizpůsobit.

Vnímáte, že se svět vážně takhle mění, nebo je to podle vás přehnané?

Reklama

Související témata:

Načítám