Hlavní obsah

Zhubnete díky umělým sladidlům? Zeptali jsme se!

Foto: isifa

Cukr, nebo sladidlo? Volba je na vás, ale musíte zvážit všechna rizikaFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete zhubnout, a tak si místo cukru dáte do čaje umělé sladidlo, sušenky si kupujete jen ty diabetické... Výsledky ale nikde nevidíte? Víme, proč se vám nedaří. Přečtěte si speciál o sladidlech!

Článek

Jestliže už jste někdy drželi nebo právě držíte dietu kvůli hubnutí, určitě vás jako jedna z prvních věcí napadlo používat místo cukru umělá sladidla. Měli byste si ale uvědomit, že ta jsou tady hlavně pro diabetiky, že i v některých z nich jsou skryté kalorie a že jejich neopatrná konzumace může přinést víc škody než užitku! Dost možná totiž kvůli nim nezhubnete, ba spíše naopak.

„Umělá sladidla mohou být přínosem pro ty, kdo potřebují redukovat svoji hmotnost. V tomto případě jsou ale výhodou pouze sladidla nekalorická. Mezi ně patří třeba aspartam, sacharin a sorbitol,“ říká nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. Mezi ta kalorická naopak řadíme fruktózu (ovocný cukr) a sorbit.

Ani nulovými kaloriemi se však tělo nenechá zcela ošálit a náhražku cukru pozná. „Do centrální nervové soustavy se nedostanou signály nasycenosti a člověk tak sáhne po dalším jídle. Jednoduše řečeno, stále budete mít hlad, který vede k přejídání,“ říká Martin Fišer, jednatel portálu zdrave-hubnuti.org. Mnohé vědecké studie navíc prokázaly, že v mozku po konzumaci potravin se sladidly vyskočí informace ke zpracování cukru. „Cukr však v těle není, a tak mozek vysílá signály, které vyvolají jen další chuť na sladké. Proto umělá sladidla spíše zvyšují chuť k jídlu, a navíc zpomalují trávení,“ vysvětluje Martin Fišer.

Dia, tedy zdravě?

Dobrou volbou při hubnutí nejsou ani dia výrobky. „Mohou sice být bez obsahu cukru, ale o to více mohou obsahovat tuků, případně i kalorických sladidel, takže jejich výsledná energetická hodnota je srovnatelná s běžnými výrobky," vysvětluje Věra Boháčová. Takové produkty pak nejsou pro skupiny lidí, jako jsou obézní, žádnou výhodou.

Foto: thinkstock

Většina umělých sladidel je sladších než řepný cukr, takže pozor na dávkování!Foto: thinkstock

Tip redakce:Nejen umělá sladidla vám mohou dietu pořádně rozházet. Podívejte se na Top 10 jídel, která zničí každou dietu.

Pokud však věříte, že návalům chuti na sladké odoláte, a rozhodnete se používat umělá sladidla, je to v pořádku. Jako taková jsou schválena platnými zákony a jejich konzumace je považována za bezpečnou, nicméně podle odborníků pro organismus přínosná také nejsou.

Zde je výběr třech nejpoužívanějších.

Aspartam (E 951)

Aspartam je asi nejznámější z umělých sladidel. Jeho sladivost je 200x větší než sladivost cukru. Obecně je považován za bezpečný a je povolen ve více než 100 zemích světa, ale některé kontroverzní studie tvrdí opak.

Kromě „peciček“, jak se někdy tabletkám s umělým sladidlem říká, ho najdete v nízkoenergetických nápojích, jogurtech, kompotovaném ovoci nebo pivu. Aspartam je tak významné sladidlo také proto, že se svojí chutí (na rozdíl od jiných sladidel) velmi podobá pravému cukru. Při zahřívání ale není stabilní, ztrácí svoji sladkost, a naopak hořkne, takže není příliš vhodný na pečení či vaření.

Sacharin a jeho soli (E 954)

Imid kyseliny o-sulfobenzoové byl objeven roku 1879 a vzápětí byl patentován a uveden na trh jako sacharin. Díky tomu, že nepodporuje vznik zubního kazu, se hojně využívá také při výrobě zubních past nebo ústních vod. Získává se jako vedlejší produkt z uhlí, synteticky se vyrábí z toluenu.

Sacharin najdete ve velmi podobných nebo úplně stejných potravinách jako aspartam. Je to z velké části dáno tím, že se kvůli „doladění“ pravé sladké chuti používá směs aspartamu a sacharinu. Sacharin je asi 300x sladší než cukr a díky své chemické stabilitě se hojně využívá nejen při přípravě nápojů, ale i při pečení a vaření.

Sorbitol nebo sorbitol sirup (E 420)

Sorbitol, podobně jako další umělé sladidlo xylitol, obsahuje alkohol. Je o polovinu méně sladký než klasický cukr, funguje i jako zahušťovadlo a stabilizátor. Koupit ho můžete nejčastěji v tabletkách nebo v kapalné formě a kromě kombinace s aspartamem se často vyskytuje i ve směsích se sorbitolem.

Foto: thinkstock

Umělé sladidlo do kávy neublíží, ale do zdravé stravy taky nepatříFoto: thinkstock

Využívá se při výrobě žvýkaček, čokoládových bonbonů a dalších pamlsků a pečiv. Stejně jako další umělá sladidla, ani on nepřispívá ke vzniku zubního kazu. Vyskytuje se i přirozeně v přírodě například v plodech jeřábu, hroznovém vínu nebo švestkách či jablkách i dalším ovoci.

V každém případě je třeba si uvědomit, že abyste zhubli, nesmíte mít hlad. V tomto článku najdete jídelníček na hubnutí, díky kterému hladovět rozhodně nebudete a tělo dostane vše potřebné!

Co si o umělých sladidlech myslíte vy? Používáte je jen doplňkově, nebo jste cukr zcela vyloučili ze svých domácností? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám