Hlavní obsah

Zhubnout vsedě? Jde to! Zkuste meditovat

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meditace je cvičení mysli, které dovede ovlivňovat nejen váš duševní, ale i fyzický stav. Obojí je totiž vzájemně propojeno. Vědci totiž zjistili, že pár klidných minut denně vám může snížit vysoký tlak, cholesterol i zhubnout. Zkusíte se na moment odpojit i vy?

Článek

Vše, co se děje v mysli, má velký vliv na naše fyzické zdraví. A tak není divu, že neurověda, obor studující nervovou soustavu a mozek, svými experimenty v posledních letech vědecky potvrzuje blahodárné účinky meditace. Pod pojmem meditace se myslí aktivní prohlubování soustředění. Existuje nespočet forem meditace zaměřených na různá témata. Vždy jde ale o jeden cíl: zklidnění mysli a získání vhledu, ať už do smyslu lidské existence a vesmíru nebo do osobních záležitostí.

Veselá mysl, půl zdraví

Neurologové německého Institutu Maxe Plancka provedli experiment, do něhož přizvali 300 lidí, kteří po dobu tří měsíců pravidelně meditovali. Porovnáním monitoringu jejich mozků na začátku a na konci tohoto období přišli na to, že u většiny sledovaných došlo k pozitivním změnám v šedé kůře mozkové, přesněji v ohniscích, která mají na starosti emoce a zlepšování paměti. Meditace prostě zlepšuje náladu a zvyšuje životní optimismus. Z dalšího zkoumání také vyplynulo, že pravidelné meditování dokáže zmírňovat stres a tím uvolňovat fyzické tělo, takže odstraní i mnohé reálné bolesti.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Meditace zlepšuje náladu a odbourává stres, dokazuje věda. Ale možná stačí i jen tak chvíli posedět a něco hezkého si představovatFoto: fizkes, Shutterstock.com

Malé břicho a nízký tlak

Právě psychická pohoda chrání před kardiovaskulárními chorobami. Meditace také pomáhá snižovat „zlý“ LDL cholesterol a normalizuje krevní tlak. Zlepšuje imunitní reakce a mysl stárne pomaleji. Obezitologové dokonce pracují s hypotézou, že meditační praxe může mít vliv na nebezpečné usazování tuku v břišní oblasti.

Už nekouřím

Načerpaný optimismus a dobrá nálada se může projevovat na mnoha frontách. Je prokázáno, že lidé, kteří meditují, jsou schopni se snadněji zbavit škodlivých návyků, jako je kouření či požívání alkoholu.

Konkrétní zkušenosti s několikaletým praktikováním meditací má i učitelka jógy Judita Berková: „Díky meditaci jsem se svým tělem navázala nekonečné přátelství, přestala jsem proti němu bojovat, začala jsem mu naslouchat. Toto přijetí mělo za následek celkové uvolnění těla a pocit, že jsem v něm ráda. Skrze meditaci jsem také začala vnímat potenciál svého těla: jeho přirozenou pružnost a sílu v lehkosti.“

Foto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Je prokázáno, že lidé, kteří meditují, se lépe zbavují zlozvykůFoto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Posedět a spát

Je zde ještě jedna oblast zdraví, která je spojena s meditační praxí, a to je spánek. Meditace totiž zvyšuje hladinu melatoninu. Hormonu, který pomáhá regulovat spánek. Lektorka well-beingu a koučka Stanislava Hederová potvrzuje: „Studie nasvědčují tomu, že ženy, které meditují, mají prokazatelně vyšší hladinu melatoninu v krvi. Ukazuje se, že nejvíc je efektivní meditace před spaním. Přináší kvalitnější spánek, potažmo čerstvější pocit ráno po probuzení.“

Jak meditovat pro začátečníky

Pokud vám vědecké poznatky připadají zajímavé a rádi byste si je ověřili na vlastní kůži, můžete zkusit meditovat. Tady je pro začátek pár rad:

  • V prvé řadě zklidněte sebe i okolí. Vypněte televizi i telefon, můžete si tiše pustit relaxační hudbu, případně vodní fontánku – zvuk tekoucí vody uklidňuje.
  • Najděte si své místo. Může to být ložnice, ale třeba i balkon nebo lavička v parku. Nechcete být bezprostředně vyrušováni, ale úplné ticho není potřeba. Štěkání psa nebo zvuk jedoucích aut by neměl být na škodu.
  • Sedněte si tak, jak je vám pohodlné, klidně i na židli, jen páteř musí být vzpřímená (leh není vhodný). Vědomě dýchejte a soustřeďte se na nádech a výdech, na proudění vzduchu do nosu, plic. Snažte se na nic nemyslet. Jakmile vám myšlenky sklouznou mimo, nevztekejte se, klidně se jen opět v mysli přesuňte k dýchání.
  • Nelamte si hlavu, že vám to ze začátku moc nepůjde a mysl bude neustále odbíhat. Pro začátek stačí takto vydržet i jen dvě tři minuty. Postupně budete meditační praxi prodlužovat – deset až patnáct minut hlubokého soustředění by bylo skvělé. Samozřejmě cílem je pravidelnost, tedy každodenní praktikování.
  • Kdyby vám soustředění opravdu nešlo, pro začátek si pořiďte (stáhněte na internetu nebo kupte na CD) řízenou meditaci, kde vás hlas provází celým procesem.

Nadchli jsme vás pro meditaci? Napište nám, jaké výsledky pozorujete.

Reklama

Načítám