Hlavní obsah

Návod na spokojený život? Naplánujte si své štěstí!

Foto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

Foto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

Reklama

Štěstí a spokojenost. Dvě mety, za kterými se každý žene. Jenže co to vlastně znamená? Přesná definice neexistuje, ale odborníci se shodují v jednom: když víte, co chcete, máte ze života dobrý pocit. Znamená to, že klíčem ke štěstí je vlastně plánování?

Článek

Pro každého znamená štěstí něco jiného. Někdo ho vidí v rodinném životě a domě plném dětí, druhý v kariérním úspěchu a tučném kontě, třetí třeba v cestování a životě plném zábavy bez starostí a povinností.

Cesta ke spokojenosti je ale pro všechny více méně stejná. Je potřeba si umět život naplánovat, dát mu určitý směr a mít věci, kvůli kterým stojí za to každé ráno vstát. Jednoduše řečeno, kdo se neustále na něco těší, ten je šťastný.

Plány jsou mapy

Není nic špatného nechat občas věci jen tak plynout, ale nesmí se to přehánět. Bez jakýchkoli plánů, představ a vizí hrozí, že se váš život promění v jakési vzduchoprázdno, kterým budete proplouvat, aniž byste cokoli výrazněji ovlivnili. A to může být poněkud stresující. „Je dobré myslet dopředu. Svým klientům říkám, ať plánují nejen svůj profesní život, ale i osobní rozvoj,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy, Lenka Černá.

„Také nejrůznější studie a výzkumy potvrzují prospěšnost plánování. Je dobré mít krátkodobý plán přibližně na osm týdnů, pak střednědobý zhruba na půl roku až rok dopředu a nakonec musíte mít plány dlouhodobé,“ upřesňuje Lenka Černá.

Plány jsou v podstatě takové mapy vaší životní cesty. „Když chcete nějakého cíle dosáhnout, ať už krátkodobého nebo dlouhodobého, vede k němu určitá cesta. Když si ji rozkouskujete a budete na jednotlivých krocích pracovat, budete lépe vnímat svůj posun, a to vás bude lépe motivovat,“ říká k tématu terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Plánovat znamená mít jasno v tom, co chcete a po čem toužíteFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

 Výhody plánování

Plánováním docílíte především dvou věcí:

  • Budete se pořád na něco těšit - Týká se především krátkodobých a střednědobých cílů. Jde o drobnosti, na které se můžete těšit. Jsou to naplánované dovolené, výlety, setkání s přáteli, koupené lístky do divadla a podobně. Nebo věci, které vás někam posouvají: prezentace v práci, kterou šéfovi ukážete, co ve vás je, dokončený kurz angličtiny, díky němuž získáte certifikát, který vám zajistí lepší pracovní nabídky, a tak dále.
  • Víte, kam jdete - Tohle je zase otázka dlouhodobějších plánů, díky nimž má váš život určitý směr. „Je dobré znát sami sebe, vědět, co vás činí šťastnými, a pak se tomu věnovat. Měli byste mít své vize, protože ty vám pomáhají se zorientovat, kterým nabídkám říkat ano a které naopak odmítat,“ vysvětluje Klára Gelnarová. Vysvětlíme to na zjednodušeném příkladu. Když třeba víte, že chcete být učitelkou, nejspíš bude dobré odmítnout nabídku na focení do erotického časopisu.
Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Dlouhodobé cíle a vize vám pomohou se v životě zorientovat a jít tím správným směremFoto: GaudiLab, Shutterstock.com

Nenechte se odradit

Jenže co když plány nevyjdou podle našich představ? Není to pak ještě větší zklamání, než když žádné plány nejsou? Svým způsobem ano, ale i tohle patří k životu a spokojený a vyrovnaný člověk si umí poradit i s nezdary. „Selhání je součást úspěchu a určité pády k tomu jednoduše patří,“ říká Lenka Černá.

Jak jim pokud možno předcházet? Především byste měli vědět, zda jsou vaše cíle reálné. Je rozdíl v plánování typu ‚příští léto strávím celé na Tahiti‘ nebo ‚příští léto pojedu s rodinou k moři‘. „Plány musí být takové, že jim dokážete uvěříte,“ dodává koučka.

A stejně jako je nezbytné naučit se plánovat, je potřeba osvojit si i jakousi životní lehkost, díky níž se nebudete hroutit, když něco nevyjde na sto procent. „Někdy musíte nechat věci jen tak plynout. Život umí zamíchat kartami a je důležité, nehnat se bezhlavě za svým cílem, protože pak si neužijete tu cestu, která k němu vede,“ uzavírá terapeutka Klára Gelnarová.

Není totiž žádná ostuda plány trochu přizpůsobovat aktuálnímu dění. Vždyť i člověk se neustále vyvíjí a ne nadarmo se říká, že život je změna!

Jak jste na tom s plánováním vy?

Reklama

Načítám