Hlavní obsah

Zapomínáte? 7 triků, jak nastartovat mozek

Foto: 110562896, Shutterstock.com

Foto: 110562896, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že poslední dobou častěji zapomínáte, nemůžete přijít na potřebné slovo nebo marně vzpomínáte, co jste chtěli udělat? Ať už s pamětí bojujete každodenně, nebo jen občas, zkuste svému mozku dopřát novou energii a potřebný restart.

Článek

Mozek a jeho funkce ovlivňuje celá řada faktorů, a to jak negativně, tak pozitivně. Pokud cítíte, že potřebujete právě teď trochu probrat a mozek „nakopnout“, zohledněte svůj životní styl, výživu i míru stresu.

1. Nechte mozek odpočinout

Celý den se ze všech stran valí plno podnětů a informací a mozek je musí zpracovávat. A to ho unaví. Žijete-li ve stresu a mozek přetěžujete nejen v práci, ale i náročnými volnočasovými aktivitami, není divu, že toho má dost. Dopřejte mu proto pravidelný nerušený spánek a také zasloužený relax – jděte do sauny, vyrazte na procházku nebo zkuste meditovat.

2. Stimulujte paměť pohybem a sexem

Hýbejte se! Tělo se tak okysličuje, což je pro mozkovou tkáň blahodárné. „Závisí ovšem i na zvoleném druhu pohybové aktivity. Aerobní cvičení umožní zlepšit verbální paměť, zatímco posilovací cviky podpoří asociativní paměť, pomocí které si například dokážete přiřadit tvář ke správnému jménu. Nejste-li příznivci výbušných a energických stylů a upřednostňujete spíše klidnější aktivity (jógu, meditaci, tanec nebo chůzi), podporujete zas rozvoj kreativity, snižujete stres a trénujete soustředěnost,“ popisuje Samantha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife.

Aktivita, kterou lze jednoznačně doporučit všem, je pravidelný sex. Zahání špatnou náladu, okysličuje tkáně, odbourává stres a navozuje pocit štěstí. Navíc má údajně také vliv na nárůst počtu neuronů v mozku. Chcete-li tyto možnosti využít naplno, oddávejte se sexu denně.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Mozek dokáže povzbudit aromaterapie: zkuste třeba mátu či rozmarýnFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Poskytněte hlavě rychlou první pomoc

Míváte někdy pocit, že mozek chvílemi doopravdy stávkuje? „Tak jako počítač potřebuje nabíječku, mozek dobijí kyslík a glukóza. Když jich má nedostatek, cítí se člověk unavený, má pocit, že mu to nějak nepálí. Existuje rychlá a jednoduchá pomoc: otevřít okno, aby mozek dostal čerstvou dávku kyslíku, a dodat tělu rychlé cukry, například ovoce,“ uvádí MUDr. Marie Kloudová, pražská lékařka a biochemička. Klidně v takovém okamžiku sáhněte i po kvalitní čokoládě nebo kakau. Získáte nejen rychlé cukry, ale i flavonoidy, které zlepšují prokrvení, paměť i zdravou funkci mozku.

Dalším zaručeným mozkovým životabudičem je hroznová šťáva, ideálně z modrých a temně fialových hroznů, konzumovaná i se slupkami. Důležité živiny jsou v ní koncentrovanější a stačí jí vypít méně, než by bylo třeba zkonzumovat celých bobulí. Kromě paměti prospějete díky obsahu polyfenolů a antioxidantů celému organismu.

4. Dopřejte si chytré byliny

Osvěžení poskytne i káva a celá řada bylin, a to jak v podobě čajů či potravinových doplňků, tak třeba jako aromaterapie. Při stresu a zvýšené zátěži se často využívá bazalka posvátná, pupečník asijský nebo rozchodnice růžová. Rozmarýn zlepšuje koncentraci a rychlost úsudku, ginkgo biloba a ženšen regenerují mozkové buňky. Ájurvédská bylina brahmi (bakopa drobnolistá) zlepšuje paměť, soustředění při učení, a má dokonce zvyšovat inteligenci.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kvalitní čokoláda dokáže mozek zdravě nakopnoutFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

5. Jezte tuky, které mozek ocení

V jídelníčku by měly být hojně zastoupeny tučnější ryby plné omega-3 mastných kyselin, rybí tuk, ořechy, lněné semínko nebo kurkuma, která zlepšuje okysličování mozku. Zejména starším lidem pak prospějí doplňky s lecitinem, posilujícím nervové procesy v mozku. Pravidelně konzumujte rostlinné tuky, které obsahují pro mozek nezbytné látky (minerály i mastné kyseliny, třeba kyselinu linolovou), například panenský olivový, dýňový, lněný, lískooříškový nebo sójový olej.

6. Vyhýbejte se toxinům

Co naopak mozku nechutná, jsou různé konzervanty, ale i kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Likvidují mozkové buňky, a dokonce mohou mít vliv na zmenšování šedé kůry mozkové, zhoršují soustředění a mnohdy působí až sedativně. Rovněž pozor na smažené pokrmy a stravu plnou nezdravých tuků – zhoršují celkový metabolismus, a tím i kognitivní funkce. Mozek se navíc díky oslabeným cévám hůře okysličuje a jeho funkce neprobíhají naplno.

7. Pozor na zdravotní neduhy

Zhoršená paměť a koncentrace mohou doprovázet některá závažná onemocnění – třeba depresi. Rovněž při hormonálních poruchách, například onemocnění štítné žlázy, je typické zhoršené soustředění, netrpělivost, zvýšená únava nebo nezájem o okolí. Jestliže žádný z výše zmíněných tipů nezabírá a paměť a schopnost koncentrace stále nejsou takové, jaké byste chtěli, nechte se vyšetřit.

Máte problémy se soustředěním a zapomínáním?

Načítám