Hlavní obsah

Žijete singl? Víme, co se vám prodraží, a na čem ušetříte

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se žít sami, tedy bez partnera? Možná jste jen momentálně vzdali snahu někoho najít, nebo jste toho pravého prostě nepotkali, ale možná je to výsledek vašeho přesvědčení a hodláte tak setrvat. Jaké výhody a nevýhody tento stav má?

Článek

Samostatně žijících je stále víc – jednočlenných domácností je prý už třetina. Jaké jsou tedy plusy a minusy takového života?

Svoboda a spousta času

Ti, kteří žijí single a mají zkušenosti i s životem v páru, vám povědí, že hlavní výhodou je svoboda v rozhodování, volnost a spousta času. Kamil (28) z Prahy k tomu říká: „Kdybych nežil sám a nemohl zůstávat dlouho v práci, nebyl bych šéfem firmy a nevydělával tolik, abych mohl cestovat.“ Souhlasí i Karolína (42) z Liberce: „Nemusím po nikom ani pro nikoho uklízet ani vařit, takže mám čas na sebe, užívám si v lázních, sport a všechno, co mě baví. Sama se necítím, protože když společnost potřebuji, oslovím některou z kamarádek, které si rády odpočinou od svých partnerů a vyrazí se mnou.“

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Důvodem, proč se mnoho lidí rozhodne žít single, je i velké pracovní nasazení a odhodlání budovat hlavně kariéruFoto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Menší pračka

Ač se to možná těm zadaným nezdá, život bez partnera nemusí být horší, jen je prostě jiný a má jiné požadavky. „I výrobci elektroniky vědí, že v jednočlenných domácnostech žije stále více lidí, a tak mají singles možnost koupit si třeba menší pračku nebo chladničku, která má i menší spotřebu, čili ušetří a ještě nezabere tolik místa,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu. Sáhnout lze i po multifunkční výbavě. „Vhodná je třeba kombinovaná trouba, která nahradí i mikrovlnku. Naopak bych pamatoval na to, že i když vaříte třeba jen občas, potřebujete dostatečný pracovní prostor a velikostí vyhovující dřez – obojí oceníte. Místo můžete ušetřit také díky dvouplotýnkové varné desce,“ radí Ing. arch. Petr Kaluža, architekt kuchyní Oresi. 

Speciální dovolená

Mezi single je dost těch, kteří cestují po vlastní ose. Možná je to částečně tím, že není výjimkou, že jim dovolená s cestovní kanceláří vyjde dráž. „Pokud někdo cestuje sám, je zpravidla potřeba uhradit určitou částku za druhé neobsazené lůžko v pokoji. Najdou se i hotely, které v některých termínech tuto částku odpouštějí, byť to je v hlavní sezoně spíše výjimka,“ konstatuje Jan Bezděk, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer. Naštěstí už se to mění a cestovní kanceláře i na single pamatují. „Vznikají speciální zájezdy nebo dokonce i cestovky, které znají a respektují jejich potřeby,“ říká Ilona Koutňáková ze Singletour.

Smutek a větší prasátko

Být sám má ale i minusy. I samota se někdy může změnit v pocit osamění, v nemoci vám nikdo nedojde do lékárny nebo neuvaří čaj, musíte si pozvat návštěvu nebo zvednout telefon, když máte povídavou chvilku... prostě i takový život má své.

Opravdu do tuhého jde ale v době nemoci či jiných problémů, které způsobí výpadek stálého příjmu. Na takovou dobu je zapotřebí mít řádně vypasené spořící prasátko. „Pokud žijete sami, měli byste mít dostatečnou finanční rezervu pro případ nemoci nebo třeba ztráty zaměstnání. Vyplatí se mít kvalitní pojištění, které pomůže krýt nutné náklady,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Krizové jsou pro životní sólisty hlavně chvíle, kdy přijde nemoc nebo jiné vážné trableFoto: fizkes, Shutterstock.com

Vzdálenější hypotéka

Problém to může být i v případě, že si chcete půjčit. „Třeba současné podmínky pro hypotéku nejsou pro singles příznivé – jeden příjem nemusí stačit, hlavně ve velkých městech s vysokou cenou nemovitostí. Mohou pomoci rodiče, kteří chybějící příjem doplní, ale ti bývají starší, čili je potřeba hypotéku splatit dřív a splátky jsou vyšší,“ říká Daniel Horňák, hypoteční specialista srovnávače ChytryHonza.

Developeři potvrzují, že zájem o koupi nemovitostí roste, ale jen u vysoko příjmových osob. „Volí menší byty s propracovanou dispozicí, kvalitním vybavením a dobrou dostupností do centra města,“ říká Lucie Bilá, ředitelka Century 21 General. Její slova potvrzuje Ing. arch. Ilona Kaplanová z Gebas Atelier Architects: „Požadavkem jsou malé místnosti a moderní, minimalistický styl, vše lehce udržovatelné.“

Není to ale tak, že byste jako sólisté neměli na půjčku šanci. „Singles nejsou při posuzování v bankách metodicky znevýhodněni. Výhoda dvojice je prostě jen v tom, že dvě výplaty jsou víc než jedna. Z toho hlediska jsou stejně posuzovaní i manželé a druh s družkou,“ vysvětluje Ondřej Mašín, výkonný ředitel realitní kanceláře Bidli. Důležitý je tedy hlavně příjem a věk žadatele. „Každý, kdo má hypotéku, by si měl být schopen odkládat stranou měsíčně ještě alespoň polovinu své hypoteční splátky. A dvě třetiny samostatně žijících nejsou schopny si vytvořit rezervu ani pár tisíc měsíčně,“ varuje analytik Golden Gate Pavel Ryba.

Vidíte v životě single spíš výhody, anebo nevýhody?

Reklama

Související témata:

Načítám