Hlavní obsah

Život s bisexuálem. Vydrží mi být věrný?

Foto: thinkstock

Život s bisexuálem je jistě složitějšíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijete s mužem, kterého milujete, on vás, je vám spolu jednoduše dobře. Jenže nelíbí se mu jen ženy, ale i muži. Je to bisexuál! Jaký je život s někým, koho přitahují obě pohlaví? Je třeba počítat s tím, že i přes váš láskyplný vztah bude mít potřebu občas si za nějakým mužem odskočit? Nebo je život po jeho boku stejný jako se zapřisáhlým heterosexuálem?

Článek

S bisexualitou jako sexuální orientací je tak trochu problém. Pro řadu odborníků nic takového neexistuje, jde jen o jakousi vnitřní nevyzrálost, nezkrotnou touhu experimentovat, hledat sám sebe a podobně. „Ano, bisexualitu jako skutečnou orientaci sexuologové obecně zpochybňují. Je však nesporné, že asi deset až dvacet procent heterosexuálů má nějakou homosexuální zkušenost nebo homosexuální aktivitu občas vyhledává,“ říká sexuolog Ondřej Trojan z TH kliniky.

Jednoduše řečeno, ať si odborníci říkají, co chtějí, existují lidé, které přitahují obě pohlaví, a je jich až dvacet procent. Není tak vůbec vyloučené, že narazíte na partnera, který to tak má. Jak se vám s ním bude žít? Na co je potřeba se připravit?

Jedním z nejznámějším bisexuálů na světe je zpěvák David Bowie. I přesto žije ve spokojeném manželství s modelkou Irmou. Jak to funguje u nich doma? Podívejte se na epizodu ze seriálu Slavné dvojice televize Stream.cz!

Přiznal se, je to důkaz důvěry

Každopádně už jen to, že se vám se svou slabostí nejen pro opačné, ale i stejné pohlaví svěřil, lze pokládat za úspěch. Je to totiž důkaz toho, že vám důvěřuje a chce s vámi jednat férově.

Tip redakce:Mnohem horší je varianta, když je váš přítel gay, ale odmítá si to přiznat (více zde).

Zároveň asi předpokládá, že nejste nijak prudérní, jednoduše očekává, že tuto informaci vstřebáte. „Ženy, které jdou do vztahu s bisexuálem a ví o tom, jsou asi už jen z toho důvodu tak nějak benevolentnější a tolerantnější, možná lze říci více svobodomyslné,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková. A pokud jde o člověka vyrovnaného a zodpovědného, nemusí jeho sexuální zkušenosti představovat žádný problém. Můžete s ním žít úplně stejně spokojený (či naopak nespokojený) život jako se zapřisáhlým heterosexuálem.

Navíc velmi často jde o zkušenosti z dávné minulosti, které souvisí s mladickou touhou po experimentech a zkoušením všeho, co lidská sexualita nabízí.

Foto: thinkstock

Některé ženy bolí nevěra partnera s mužem více, než kdyby jim zahnul se ženou, jiné tento případ berou jako menší konkurenci a vyrovnaly by se snadněji s právě tímto typem nevěryFoto: thinkstock

Kdo chce být nevěrný, tak bude

Většinu žen asi napadne, že život s bisexuálem znamená neustálý strach, zda od vás nebude partner utíkat za nějakými muži. Takhle jednoduché to ale není. „Statistiky o tom, že by bisexuálové byli promiskuitnější a více nevěrní, nic neříkají. Možná je zde větší riziko kvůli ,množství' osob, které mohou partnera přitahovat. Nicméně pokud vám chce být nevěrný, příležitost si vždy najde, ať se jedná o heterosexuála, homosexuála či bisexuála,“ říká Lucie Horníková.

Podle sexuologů ale všichni máme nějaké preferované pohlaví, ke kterému nás to táhne poněkud víc. Takže, i když je váš partner schopen spát se ženami i muži, s někým z nich se mu to nejspíš líbí o něco víc. „Pokud pak takový člověk žije s preferovaným pohlavím, nemusí mu to druhé vůbec chybět. A pokud muž, kterého spíše přitahují ženy, prožije něco s mužem, má ta žena v podstatě jistotu, že se k ní opět vrátí,“ upřesňuje Ondřej Trojan. Faktem ale je, že pokud vašeho partnera spíš baví muži, musíte se připravit na to, že je bude nejspíš pravidelně vyhledávat.

Nevěra s mužem může víc bolet

Nevěra je samozřejmě vždycky nevěra, vždy je to bolest, zármutek, pocit zklamání a zrady. Pro některé ženy ale může být fakt, že je partner podvede s jiným mužem, výrazně bolestivější, než kdyby jim zahnul se ženou. „Nevěra je vždy velmi bolestivá a zátěžová pro jakýkoli vztah, zjištění, že vás partner podvedl s jiným mužem je ale navíc spojeno s pocitem ponížení ,ženství', které může velmi ovlivnit vaše sebevědomí a sebelásku,“ varuje Lucie Horníková. Tyto ženy může trápit pocit, že nad mužem nemají šanci zvítězit, nemohou se s ním srovnávat, jsou takzvaně mimo hru.

Některé ženy ale naopak tvrdí, že by jim manželova nevěra s mužem vadila méně než s ženou. Důvod je prostý – s mužem by si řekly, že to nemohly nijak ovlivnit. Zatímco kdyby jim partner „zahnul" se ženou, přemýšlely by o tom, v čem je dotyčná lepší, a měly by tendenci se s ní srovnávat.

Tak jako u jiných vztahů i tady jsou ovšem dvě varianty toho, jak váš vztah skončí. Buď se kvůli nevěře rozejdete, nebo ji ustojíte, dokážete si odpustit. Ať už je vaše či partnerova orientace jakákoli, jde především o to, jací jste lidé. Zda se k sobě dokážete chovat slušně, upřímně a s úctou, či nikoli.

Tip redakce:Ať už se bavíme o jakékoli sexuální orientaci, chce se to jednoduše zbavit předsudků. Například tohle je 5 nepravd o homosexuálech.

Dovedete si představit život s bisexuálem?

Reklama

Načítám