Hlavní obsah

Život s tchyní: Návod na přežití

Foto: Thinkstock

Chcete soukromí a klid? Ujasněte si pravidla s partnerovými rodičiFoto: Thinkstock

Reklama

Věděly jste od začátku, že to nebude žádný med, ale tohle už jeho matka přehání: „Evičko, jak to mícháš tu jíšku? Ukaž, pusť mě k tomu!“ nebo: „Jé, vy už ležíte, děti, nenechte se rušit, já se u vás jen podívám na detektivku, děda zase kouká na hokej.“ Dá se vůbec přežít pod jednou střechou s rodiči, potažmo s tchyní a tchánem? Ano, když dodržíte rady psychologa i architekta!

Článek

Soužití více generací v jednom domě, nedejbože v bytě, už rozvedlo nejedno manželství. Pokud ale nechybí oboustranná vůle a rozum, nemusí společné bydlení ještě znamenat rozvodového právníka.

„Důležité je pravidla vzájemného soužití nastavit hned na začátku. Později to jde také, ale je to těžší. Definujte je jasně a důsledně na nich trvejte, nedělejte úlevy,“ radí psycholožka Alena Němcová a vysvětluje: „Pokud vašim rodičům nebo rodičům partnera jednou projde něco, na čem jste se domluvili, že to dělat nebudou, a podruhé se na ně kvůli stejné věci naštvete, budou jen zmatení a nebudou vědět, jak se tedy mají chovat. Když nevíte vy sami, co chcete, jak to mají vědět oni?“

Dobrý partner je základ!

Na pravidlech byste se podle Zuzany Liškové z partnerské poradny v Jičíně měli jednoznačně shodnout s partnerem. „Kompromisy můžete dělat spolu, ale rodičům předložte až hotový a oboustranně akceptovaný výsledek. Vystupujte jako semknutý tým a vzájemně se nepodrážejte a neshazujte,“ doporučuje Zuzana Lišková.

To, že jste si stanovili hranice a budete vyžadovat jejich dodržování, je pěkné, ale stejně tak je důležité i to, co chce druhá strana po vás. Vyslechněte ji a snažte se i vy jí vyjít vstříc.

Foto: Thinkstock

Hádky s tchyní mohou vést až k rozpadu manželstvíFoto: Thinkstock

Pravidla podle psycholožky Zuzany Liškové:

1. Konflikty řešte okamžitě

Nemá cenu v sobě dusit jakékoli příkoří. Naučte se říci hned: „Udělal/a jsi něco, co se mi nelíbí. Nepřeji si, aby se to opakovalo.“ Nepomlouvejte!

2. Placení nájmu, energií – striktně půl na půl

Pokud přistoupíte na to, že budete platit méně, případně nic, dostanete se do pozice „Musíme je poslouchat, protože oni platí“.

3. Soukromí rodičů je stejně důležité, jako to vaše

Zaklepat a počkat, až vám někdo otevře, je naprosto nutné, stejně jako nechodit na neohlášené návštěvy. Nenechte si to líbit a sami se tak nechovejte!

4. Matka/tchyně není neplacená chůva

I hrdé babičky mají svůj osobní život a neplánované hlídání vnoučat jim může překazit plány. Na druhé straně babička i dědeček musí respektovat vaše pravidla výchovy. Přečtěte si, co dělat, když vám tchyně uplácí a rozmazluje děti.

5. Práce ve společných částech domu a na zahradě si rozdělte

Hodně konfliktů vzniká také kvůli tomu, že zatímco tchán chce mít všude jen mrkev a petržel, vy byste radši okrasný záhon a bylinkovou zahrádku. Vymezte si proto i část zahrady, na kterou si budete moci vysadit, co se vám zlíbí. Stejně tak si rozdělte činnosti, které se týkají úklidu společných prostor.

Pravidla podle bytového architekta Andreje Hanuše:

6. Dům s oddělenými byty, vlastní kuchyně

Dvě patra nebo dva samostatné vchody v dvougeneračním domku jsou ideální – o samotný byt se nemusíte dělit. Pokud je jen trochu možné vybudovat v patře  další koupelnu a kuchyni, udělejte to. Jedna kuchyně je pro dvě ženy místem, kde to vře!

7. Zvuková izolace – hlavně v bytě!

Kročejový hluk v domě snížíte izolací podlahy a stropu. V bytě, kde je vzájemné soužití mnohem těžší a vyžaduje obrovskou dávku oboustranné trpělivosti, se vyplatí zainvestovat do masivních dveří, které udrží tajemství vašich hovorů. Pokud jsou tenké příčky mezi pokoji, pak je nahraďte stěnou z akustických cihel, které mají vysoký zvukový útlum. Silné textilní nebo vliesové tapety moc nepomohou, změní sice akustiku uvnitř místnosti, ale nemají velký vliv na prostup zvuku.

8. Přestěhujte byt

Zvažte změnu dispozic bytu tak, aby se rozdělil na dvě víceméně samostatné jednotky, hlavně pokud jsou zde průchozí pokoje. Hodně udělá i jejich vybavení nábytkem jestliže nechcete, aby vaše intimní chvilky měla starší generace za zdí živě v přímém přenosu, situujte ložnici jako jediný soukromý pokoj co nejdále od ložnice rodičů a postele umístěte na opačných stranách místností.

9. Dvě koupelny, více soukromí

Tam, kde to dispozice bytového jádra umožňuje, můžete vybudovat ještě jednu malou koupelnu s WC (že to jde i v malých bytech, vás přesvědčí článek Dvě koupelny v malém bytě? Ano!). Jestliže to nejde, ušetří vám horké chvilky při ranním shonu alespoň dvojumyvadlo v koupelně (více zde).

10. Nejste na návštěvě, je to váš domov!

Když se někde máte cítit dobře, musíte z obyčejných místností udělat domov. Pořiďte si vlastní nábytek, vymalujte oblíbenými barvami, zkrátka se zabydlete podle svého gusta. Nenechte si mluvit do svého vkusu vysvětlete rodičům, že ani vy nekritizujete jejich imitaci barokní obývací stěny a výstavičku porcelánových slonů a nerozbitných skleniček z NDR.

Stárnutí představuje pro mnoho lidí ubývání kompetencí, proto se rádi cítí důležití, když vám do všeho mluví. Může to ale také být typem osobnosti – pokud je někdo silně dominantní, soužití s ním je těžké. Jestliže se opravdu nelze domluvit, je nejlepším řešením se v rámci záchrany rodinných vztahů odstěhovat.

Reklama

Související témata:

Načítám