Hlavní obsah

Dokonale krásná... I s brýlemi!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Brýle pomůžou očím, vás zvýrazníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno nejsou brýle jen pomůckou. Ženy mají rády brýle jako zajímavý doplněk, který dotváří jejich image. Jedny mnohdy nestačí. Brýle dokážou omladit, zpřísnit i dodat sofistikovaný výraz. Sluneční nebo dioptrické, vždy je důležité vědět, jak s nimi zacházet. Proto přinášíme pár rad oční optičky.

Článek

Jak je správně nasadit

I když vypadá efektně snímání a nasazování brýlí jednou rukou, je to manipulace pro brýle deformační. Dochází při ní k vyhnutí stranice, prasknutí flexového pérka nebo dokonce poškození skla vlivem tlaku. Brýle proto nasazujte oběma rukama, chráníte tak jejich životnost.

Čištění

Brýlové čočky čistěte zásadně na mokro, hlavně ty plastové. Obrubu dejte pod tekoucí mírně vlažnou ne horkou vodu. K odmaštění můžete použít běžné mýdlo nebo jar. K osušení čoček používejte mikrovláknové utěrky. Jde o speciální jemnou látku, která vaše brýle jemně vyčistí a nepoškrábe. Samozřejmě si můžete nechat brýle čistit speciálními spreji nebo v ultrazvukové čističce. Ale pro běžné čištění stačí voda, jar a lešticí hadřík.

Pokládání

Nepokládejte skla brýlí na plochu, protože se lehce poškrábou. Vždy skly nahoru a pokud možno odkládat je do pevného, dobře padnoucího pouzdra. V žádném případě do brýlového pouzdra nic jiného nepatří.

Co jim škodí

Brýle nevystavujte vyšším teplotám, než je 50 °C, nenoste je do sauny, nevystavujte sálajícímu teplu, nenechávejte na palubní desce auta. Vlivem vysoké teploty dochází k poškození povrchové úpravy na brýlových čočkách nebo k deformaci plastových dílů obruby.

Kam nepatří

V žádném případě jim neprospívá nošení na čele, vlasech, tričku apod., deformuje se tím obruba. Stejně tak jim škodí, když nepoužíváte pouzdro a brýle jen tak vložíte do tašky, byť i do samostatné kapsy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedČočky mohou být skleněné nebo plastovéČočky z jakého materiálu

Čočky můžou být zhotoveny ze skla, plastu nebo polykarbonátu, důležité je, pro jaký účel je chcete.

„Sklo je materiál, říká optometrista Barbora Kompanová z optiky Apia, který se používá asi od 12. století. Je ale v současné době technologicky překonán a doporučuje se hlavně pro specifické užití pro extrémní mechanické odolnosti vůči poškrábání. Naopak roztříštěná skleněná čočka, např. při automobilové nehodě, může způsobit i ztrátu zraku.

Plastová čočka je mnohem lehčí než skleněná, je na trhu od roku 1959, získává stále více příznivců pro své nesporné kvality. Je šestkrát odolnější vůči rozbití a má lepší UV filtr. Nevýhodu je, že plast je měkký a snadno se poškrábe, ale to se překoná povrchovou úpravou.

Polykarbonát se požívá od roku 1999, čočka z něj je mnohem lehčí a odolnější vůči rozbití a má 100% UV filtr. Je to ideální materiál, vhodný pro dětské korekce, pro řidiče a sportovce."

Výběr obruby

Obruby si můžete vybrat celé, vázané, vrtané, z materiálů plast, kov, titan, titanflex. Z materiálů je nejideálnější, co do vlastností, titanflex, který má „tvarovou paměť", je pružný a odolný. Výběr obruby závisí především na typu korekce.

Reklama

Související témata:

Načítám