Hlavní obsah

Zmáhá vás únava? Povzbuďte svůj lymfatický systém!

Foto: Profimedia

Očista těla je funkční i nyní v zimě, ne jen na jaře, kdy se o ní více mluví. Poradíme vám přírodní recepty, jak si ulevitFoto: Profimedia

Reklama

Proč jsou lidé v zimě často unavení, bez nálady a energie? Viníkem může být i zbytečně přetížený lymfatický systém. Aby fungoval lépe a rychleji, potřebuje povzbuzení. Poradíme vám metody, které toto umí!

Článek

Zima a tma přímo vybízí k lenošení a mlsání. Jenže větší zátěž komplikuje práci ochraně těla – lymfatickému systému. Tato „čistička“ odpadních látek – systém lymfatických cév a uzlin – absorbuje přebytečné tekutiny, zachycuje cizorodé částice (i nádorové buňky) a rychle expeduje škodliviny včetně toxinů z těla ven. Špatná funkce, zpomalení, vede k otokům, horšímu vstřebávání kyslíku a snížení imunity.

Dopřejte tělu úklidový servis

Předvánoční smýčení každý akceptuje, proč totéž nedopřát i vlastnímu tělu? Zaměřte se na ledviny, játra, žlučník a tlusté střevo. Nejsou-li v kondici, v těle se začnou hromadit toxiny, produkty látkové výměny. Lymfatický systém s nimi bude těžce zápolit. Stěžujete si na úbytek energie, únavu, trápí vás imunita nebo stres? Potřebujete rozproudit lymfu. Začněte uklízet!

Vše tedy začíná v orgánech vašeho těla. Které a jak je rozpohybovat tak, aby se rozpohyboval i váš lymfatický systém?

Foto: Profimedia

Únava, vyčerpanost... se ještě více projeví, když nemáte v pořádku lymfatický systémFoto: Profimedia

Tlusté střevo– hromadění odpadu, třeba při zácpě, komplikuje život. Vzniklé toxiny mohou vyvolávat záněty, pronikat do krve a podporovat různá onemocnění.

Co pomůže: vedle rozumné stravy a pohybu i potravní doplňky – spirulina, zelený ječmen a zelený jíl. Vážou na sebe toxiny, těžké kovy i pesticidy. Osvědčuje se i psyllium, chlorella a také zeleninové šťávy.

Ledviny– filtrují krev a zplodiny expedují z těla. Regulují krevní tlak, ovlivňují hospodaření s vápníkem a vodou.

Co pomůže: dostatek tekutin a kontrola alkoholu.

Játra– jsou důležitým detoxikačním pracovištěm těla. Škodí mnoho červeného masa, uzenin, smažených potravin, ale i kynuté těsto a alkohol.

Co pomůže: játrům zejména prospěje pravidelná očistná kúra, více najdete ve článku Teď je ideální čas pro očistu jater. Jak na ni?. A také čaje a potravní doplňky z léčivek, jako je zeměžluč, kořen pampelišky, tinktura z ostropestřce mariánského nebo benedikt lékařský.

Žlučník – je párovým orgánem jater, přebírá z nich žluč nutnou k trávení. Platí pro něj stejný recept jako pro játra.

Většina bylinkářů doporučuje pro průběžné udržení kondice těla čaje z jahodníku, černého rybízu a břízy a také z kopřivy. K detoxikaci bez ohledu na roční dobu pomáhá čaj z koriandru, fenyklu a římského kmínu.

A co ještě vyzkoušet?

Foto: Profimedia

Lymfatická masáž je velmi specifická, měl by ji provádět odborník, myslete na to!Foto: Profimedia

Masírování

Lymfatická masáž je jemná technika k podpoření lymfatického systému. „Regeneruje a detoxikuje tělo, zbaví přebytečné vody a odpadních látek. Zmírní i celulitidu a posílí imunitní systém," říká Mgr. Eva Struhovská ze Studia Line body v Praze 5. „Masáže určené k aktivaci lymfatického systému vyžadují opakování, jedna návštěva rozhodně nestačí.“

Lymfatickou masáž může provádět jen specialista, má jinou techniku a funkci než masáž klasická, zaměřená na svaly a šlachy. Provádí se pomalými plošnými kruhovými a spirálovými hmaty a na lymfatický systém, který je z 80 % v podkoží, působí malým tlakem.

Prohřívání

K likvidaci odpadu v těle přispívá i krátkodobé nastavení těla na vyšší výkon v sauně. Přináší uvolnění a odplavuje škodliviny z těla.Tělo potřebuje dosáhnout teploty 38,3–39,4 °C .Podpoří srdce a pohyb toxinů z tkání do krve a jater.

Jóga a její varianty

„Lymfa potřebuje tělem volně proudit, aby plnila svou funkci. Nemá svoji vlastní pumpu, jako oběhový systém, je odkázaná na pohyb těla. Dobře k tomu poslouží jóga,“ říká Dita Lyner – majitelka studia Jóga Dita a autorka několika knih o kundaliní józe a dodává. „Kundaliní jóga má sestavy a meditace pro konkrétní oblasti, situace a orgány. Spojuje cvičení, meditace a mantry, proto je v účincích velmi rychlá a přesná.“

Způsobů, jak oživit lymfatický systém, je tedy celá řada. Na který vsadíte vy?

Reklama

Načítám