Hlavní obsah

Změny, díky kterým doma opravdu ušetříte. Už do příštího vyúčtování!

Foto: Profimedia

Až tisíce ročně lze ušetřit například výběrem vhodného spotřebičeFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snížit částky na fakturách za elektřinu, vodu i plyn. Komu by se to nelíbilo. Poradíme vám, jak toho do příštího vyúčtování dosáhnout.

Článek

Máte pocit, že úsporněji už to nejde? Že už jste svou spotřebu omezili na samou hranici pohodlí? Tak se podívejte, na co by se zaměřili odborníci – třeba to bude tip i pro vás.

Perte na čtyřicet

Pokud snížíte teplotu praní z 90 °C na 60, spotřebujete o čtvrtinu energie méně. Většině oblečení ale postačí praní jen 40 °C a bez předpírky. Moderní pračka v kombinaci s kvalitním práškem si totiž poradí s běžným znečištěním i tak. Také to nepřehánějte s práškem a dávejte ho jen tolik, kolik doporučuje výrobce – větší dávky kvalitu praní nevylepší.

Pokud máte sušičku, pak ji nepřeplňujte, nacpat ji není ekonomičtější, protože prodloužíte dobu sušení. Lepší je do ní dát jen co nejsušší, tedy dobře odstředěné prádlo.

Investujte rozumně

V případě nákupu nových spotřebičů byste měli vybrat ty nejúspornější. Údaje o spotřebě uvádí výrobce buď v návodu, nebo formou energetického štítku na výrobku. A výměna se někdy opravdu vyplatí. Například rozdíl v ročních nákladech na provoz deset let starého a moderního přístroje třída A+++ je asi 1300 Kč u chladničky, až 2000 Kč u šuplíkového mrazáku, kolem 800 Kč u pračky a asi 400 Kč u myčky.

Foto: Profimedia

Rychlovarná konvice není vždy to nejlepší řešení, jak rychle a úsporně ohřát voduFoto: Profimedia

Hlídejte vytápění

Rada o včasné výměně starého spotřebiče platí i v případě plynového kotle. „Rozdíl ve spotřebě mezi starým a novým kotlem může být až 30 procent, mluvíme tedy o úspoře tisíců korun ročně,“ říká Ing. Pavel Janeček z Pražské plynárenské. Aby mohl být kotel úsporný a bezpečný, měli byste mu dopřát pravidelnou kontrolu, seřízení a vyčištění. Údržbou zvyšujete i jeho životnost.

Pořiďte si regulační systém nebo termoregulační ventily na radiátory, které nastavíte tak, aby snížily teplotu ve chvílích, kdy není nikdo doma. Lze tak ušetřit až 20 % nákladů.

Překontrolujte těsnění oken, ale pamatujte, že teplo může unikat i v místě vývodů potrubí, neutěsněnými rozvody a stoupačkami.

Ledničku přestěhujte

Spotřebu chladničky zvýší nečistoty a nevhodné umístění vedle zdroje tepla – trouby, radiátoru. Chladničce je příjemná teplota mezi 10–20 °C, s každým stupněm navíc vzroste její spotřeba o 6 %. „Vyplatí se tedy najít jí ideální místo. Kromě toho udržujte i čisté těsnění dveří, občas vysajte prach z chladiče, protože jinak se snižuje jeho výkon. V mrazáku udržujte teplotu kolem – 18 °C. Pravidelně odmrazujte – vrstva ledu silnější než 3 mm zvýší spotřebu energie i o více než třicet procent,“ říká Juraj Krivošík z konzultační společnosti Seven.

Foto: Profimedia

Víte, že o spotřebě lednice rozhodujei to, kam ji postavíte?Foto: Profimedia

Nádobí myjte efektivně

Je jasné, že mytí pod tekoucí vodou je vyhazování peněz. Hodně uspoří myčka, ovšem i tady je zapotřebí dodržovat pár zásad. Rozhodně ji zapínejte, až když je plná. Volte programy s teplotou do 50 °C, udržujte její filtr v čistotě.

Vařte úsporně

Vaření se může parádně prodražit používáním hrnce bez pokličky, což znamená až trojnásobnou spotřebu energie. Plýtváním je dávat malý hrnec na velkou ploténku nebo hořák, stejně jako vařit malé množství surovin v příliš velkém hrnci.

Varnou konvici používejte pro ohřev vody v případě, že byste jinak použili elektrický sporák nebo mikrovlnnou troubu, naopak indukční a plynový sporák jsou úspornější. Vždy ale vařte tolik vody, kolik potřebujete, a odstraňujte pravidelně vodní kámen z konvice.

Máte nějaký vyzkoušený způsob, jak ušetřit na provozu domácnosti? Rozhodně nám ho pošlete!

Načítám