Hlavní obsah

Známe fígl na kapra „bez kostí“!

Foto: Ondřej Kroutil

Takhle upravený kapr vám neublíží

Jak proměnit tradičního českého smaženého kapra v lahodnou a hlavně chutnou rybu, která vás „neobtěžuje“ svými kostmi? Není to nic těžkého! Postačí vám k tomu šikovné ruce a jen jeden ostrý nůž. Nevěříte? Přesvědčte se sami!

Článek

„Mamko, tak jsem chytil kapra,“ ozve se jednoho krásného Štědrého dne třeba i ve vaší předsíni (nebo u sousedů). „To jsem zvědavá, co s ním budeme dělat, když ho neumíme zpracovat,“ podívá se lehce nervózní dáma na svého pyšně vyhlížejícího muže, přitom se nerozkřičí jen proto, že je kvůli vánočnímu stresu v silné letargii. Pak si ale vzpomene na www.prozeny.cz, v rubrice Recepty a vaření najde tento článek, podívá se na video a vánočního kapra „bez kostí" hravě zvládne:

„Správný štědrovečerní kapr by měl vážit mezi dvěma a půl až třemi kilogramy,“ radí šéfkuchař pražské restaurace Monarch Michal Endris. Když je jeho hmotnost nižší, je plný kostí; v případě, že je větší, je naopak příliš tučný.

Vyhlášenou kolébkou kaprů je samozřejmě Třeboň. Jestli se vám v obchodech podaří ulovit jednoho odtamtud, máte vyhráno! Ale ať už ho máte odkudkoliv a přivezli jste si ho domů ještě živého, s jeho zpracováním byste neměli dlouho otálet. Ve chvíli, kdy vám ve vaně plave břichem nahoru, je už pozdě.

Foto: Ondřej Kroutil

Kapra se nemusíte bát

Co byste ještě měli o přípravě kapra vědět

  • existují speciální škrabky na rybí šupiny, pokud takovou nevlastníte, sáhněte po noži nebo lžíci (v případě lžíce neuděláte moc velký nepořádek)
  • filety odřezávejte pomalu, nožem přitom „jeďte“ po kostech směrem od hlavy k ocasu
  • hlavu z ryby použijte na rybí polévku ( recept na skvělou dietní verzi najdete ZDE), nezapomeňte ovšem vyříznout žábry – jsou hořké a mají hodně krve, a také oči

A jestli chcete vyzkoušet jinou přípravu kapra, než je ten klasický smažený v trojobalu, inspirovat se můžete následující dobrotou!

Foto: Ondřej Kroutil

Kapr na pivě nemá chybu!

Třeboňský kapr v pikantní zelenině s pivem

Na 4 porce potřebujete: 800 g filetů z kapra, 30 g rajského protlaku, 30 g jemného kečupu, 400 g papriky (mix barev), 200 g cibule, česnek, 30 ml piva, olej, sůl, drcený kmín, 1 čerstvou chilli papričku

Postup: Na oleji opečte nahrubo nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené papriky a přidejte rajský protlak s kečupem, který zlehka zarestujte. Poté přidejte na plátky krájený česnek, chilli papričku (dle chuti) a pivo. Povařte asi 5 minut a přelijte do zapékací misky.

Na druhé pánvičce si rozpalte olej a opečte na něm na kůži osolené a okmínované porce kapra. Kůže musí získat hezkou zlatavou barvu, až pak filet otočte a opečte i na druhé straně.

Kapra přendejte do zapékací mísy s připravenou zeleninovou směsí a vložte do trouby. Pečte na 180°C asi 10 minut. Podávejte s opečenými plátky brambor na másle a kmínu či jinak upravenými bramborami.

Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC