Hlavní obsah

Znáte kočičí pracku?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kozlík lékařský je spjat s čarodějnictvímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kozlík lékařský nebo taky kočičí kořen je bylina opravdu zasvěcená kočkám. Možná právě proto, že obsahuje mimo jiné éterické oleje, příbuzné látkám, které vylučuje v moči říjná samice.

Článek

Zní to hrozně, ale je to skutečně tak. Kozlík proto venku poznáte docela snadno. Kocouři se o něj hrozně rádi otírají a válejí se v jeho trsech. Kočičí pracku milovaly i čarodějnice. Býval totiž jejich vyhlášeným pomocníkem zejména při milostném čarování - prášek z kořene nasypaný do nápoje milované osoby měl zaručit její lásku. Vyráběly se dokonce kozlíkové pytlíčky, které se vkládaly pod polštáře, aby lásku přivolaly. A přinášel prý štěstí karbaníkům - zabalili kořen do šátku a pohodili pod stůl, aby jim padala dobrá karta.

Kozlík v medicíně

Kozlík ale skvěle působí i na naše tělo. Konejšivě především na centrální nervový systém a uvolňuje i svalové napětí, tedy i křeče, které se v dřívějších časech pokládaly za následek uřknutí a zlých kouzel. Říká se mu také odolen - protože chránil člověka před zlými silami, činil ho odolným proti ďábelským mocnostem. Kozlíkovým kořenem se posilňovali kati před výkonem svého řemesla. Za zmínku stojí také široké užívání kozlíkové tinktury v novodobé evropské historii. Za první světové války byl kozlík předepisován vojákům při léčbě ztráty paměti a šoků z bojiště. Jako sedativa se ho používalo ve druhé světové válce na nervové otřesy způsobené výbuchem bomb. Kozlík je rostlina, která má velice širokou škálu použitelnosti nejen v magii a v lidovém léčitelství, ale také v lékařství. Tři nejdůležitější oblasti použití kozlíku jsou stavy neurotického napětí (např. strach před zkouškami), neurotická nespavost a neurotické bušení srdce. Osvědčuje se i při četných potížích žen v době přechodu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čaj z této byliny pomůže zmírnit stresFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zázračná bylinka

„Bylina v menších dávkách povzbuzuje centrální nervový systém, ve větších dávkách působí tlumivě. Působí při léčbě nespavosti, pomáhá při stresech, fyzickém i duševním napětí, je velmi vhodným lékem při nervových poruchách srdce, hypochondrii, hysterii, závratích, křečích a žaludečních potížích nervového původu. Kozlík patří stále k nejdůležitějším přírodním lékům, říká fytoložka Venuše Studničková. „Nejčastější formou jsou ‚kozlíkové‘ valeriánové kapky. Vyrábí se právě tak jako kozlíkový prášek, ze sušeného kořene. Z čerstvého kořene se naopak vyrábí takzvané ‚baldriánové mazání‘. Hlavní využívanou složkou je kořen, kde je více než jedno procento éterického oleje, s jeho hlavní součástí kyselinou isovaleriánovou. Ví se však, že tato látka není jedinou, která je zodpovědná za zklidňující účinek kozlíku lékařského." Ten je podle jejích slov závislý hlavně na specifické kombinaci různých látek, které jsou v něm obsaženy. Kozlík můžete koupit v lékárně buď samotný (GS Dormian, Kozlík Kneipp), nebo i mix s jinými bylinkami (MedPharma, Novo-Passit).

Reklama

Související témata:

Načítám