Hlavní obsah

Odporné noky, svině klouzavý a lívance pro celé království: Slavná jídla z oblíbených vánočních filmů

Foto: Česká televize

Foto: Česká televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostanete někdy při sledování vánočních filmů hlad anebo chuť na něco dobrého? Není divu. Mnohé slavné snímky vybraná jídla či nápoje tak zpopularizovaly, že k nim zkrátka patří. Lákají vás natolik, že si je i připravíte?

Článek

Vánoce a dobré jídlo patří neodmyslitelně k sobě, a pokud vás při sledování oblíbených snímků začne honit mlsná, neváhejte a pusťte se do toho. Na jaké filmové lahůdky máte zrovna chuť? Připomeňte si populární jídla z našich i zahraničních snímků či pohádek, jež patří mezi sváteční stálice.

Pelíšky: vepřová na smetaně s noky

„U nás se vždycky na Hod boží podává vepřová na smetaně s bramborovým knedlíčkem.“ „Vilmo, jak jsi vařila tento knedlik!?“ „Já bych nikdy nepozřel něco tak odporného, jako je nok!“ Legendární hlášky, které už dávno zlidověly, pocházejí z jednoho z našich nejoblíbenějších vánočních filmů.

Pelíšky natočil Jan Hřebejk už v roce 1999 a od té doby se zařadily mezi nejvíc reprízované sváteční pořady. A co jíte na Boží hod doma vy? Hvězdně obsazenou filmovou komedii (nejen) o Vánocích, dětech i jejich rodičích, která se odehrává na sklonku šedesátých let, si letos můžete vychutnat na Štědrý den na ČT 1 od 22 hodin.

Foto: Česká televize

Vánoční atmosféru 60. let minulého století vystihl film Pelíšky dokonale. Na snímku Jaroslav Dušek a Eva HolubováFoto: Česká televize

Sám doma: velká pizza

Co by to bylo za Vánoce, kdybychom si nepřipomněli, že Kevin zůstal sám doma. A že si to dokázal pořádně užít! Objednat si sám jen pro sebe pořádnou sýrovou pizzu, kterou mu nikdo nebude ujídat, to je pro kluka z velké rodiny ten nejlepší vánoční dárek. Vy si můžete troufnout i na domácí pizzu, samozřejmě s extra porcí sýra navíc! Snímek Sám doma letos vysílá 24. prosince TV Prima v 19:50.

Foto: TV Prima

Sám doma a o Vánocích? Macaulay Culkin jako Kevin to zvládl skvěle – a pořádně se na to najedlFoto: TV Prima

Prázdniny: chvíle s šálkem čokolády

Romantický film Prázdniny s Cameron Diaz a Kate Winslet v hlavních rolích, které si na svátky vymění domovy, aby posléze našly i lásku, je to pravé sváteční pohlazení po duši. Zejména když se usadíte hezky v teple a ruce vám bude hřát šálek skvělého kakaa nebo ještě lépe horké čokolády. Nebo máte raději anglický punč? Klidně vyzkoušejte oboje, svátky přece trvají docela dlouho. Zamilovanou komedii najdete na Netflixu a vysílá ji také TV Nova na Štědrý večer hodinu po půlnoci.

Foto: TV Nova

Strávit Vánoce ve staré dobré Anglii může být pro holku z L. A. hodně dobrodružné. Na snímku Jude Law a Cameron DiazFoto: TV Nova

Pretty Woman: svině klouzavý

Bohatý a úspěšný podnikatel v podání Richarda Gera se setkává se sympatickou prostitutkou Julií Roberts… A začíná láska jako z románu, jež divačky dojímá už víc než 30 let. Film stále baví miliony diváků, kteří si ho – zejména o Vánocích – s chutí znovu pustí. V téhle čiré romantice se až tak moc nejí, až na jahody k šampaňskému, ale scénu se šneky si asi zapamatoval každý, kdo filmový hit alespoň jednou viděl.

Víte, že hlemýždi byli tradičním vánočním jídlem a za první republiky bývalo zvykem na šneky chodit na Štědrý den do restaurace na oběd a tato tradice se vrací? Uvařit si je ale samozřejmě můžete i doma. Jednu z nejslavnějších love story si lze pustit už 20. prosince na Primě ve 20:15 a poté i na Boží hod ve 14:25.

Foto: TV Prima

„Svině klouzavý…“ Nezapomenutelná scéna, která Julii Roberts proslavila jednou provždyFoto: TV Prima

Byl jednou jeden král: lívance bez soli

Milujete voňavé nadýchané lívance? Jednu z nejpoutavějších reklam jim udělali Jan WerichVlastou Burianem v pohádce Byl jednou jeden král…, když se rozhodli, že na ně zadělají bez soli – a rovnou pro celý zámek. A jak známo, „vrazili“ tam toho tolik, že je těsto vyhnalo z kuchyně… Však si to jistě pamatujete: „A co ta piksla?“ „Ta se vstřebá…“ Hlavně aby to křupalo. Legendární pohádku si můžete znovu vychutnat na programu ČT 1 na Štědrý den od 15:45 a upéct si k tomu opravdové lívance. S nezbytnou špetkou soli, samozřejmě.

Foto: Česká televize

Byl jednou jeden král… a ten měl problémy se solí. Na snímku zleva František Černý, Jan Werich a Vlasta BurianFoto: Česká televize

Načítám