Hlavní obsah
3,4
(31)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Zoats (zucchini & oats) je kombinací vloček a cukety: cuketa je nízkokalorická, vločky nastaví, dodá živiny a kaši zajistí krásně krémovou konzistenci. A je to skvělý způsob, kam tuhle rychle rostoucí zeleninu upíchnout.

5 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kaše
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 ks cukety
  • 1,5 hrnku mléka
  • 2 lžíce drceného lněného semínka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička medu
Článek

Postup

01.

Cuketu (jeden středně velký a pevný kus) nastrouhejte najemno. Neloupejte ji, protože ve slupce je nejvíc živin, ale pokud kaši chystáte pro někoho citlivějšího na přítomnost zeleniny ve sladké snídani, klidně ji oloupejte. Smíchejte ji s vločkami a tekutinou a za častého míchání asi 5 minut povařte, až suroviny změknou.

Tip: Jako tekutinu při přípravě kaše můžete použít mléko (nebo zředěné napůl s vodou), případně oblíbený rostlinný nápoj.

Ovesné vločky jsou lepší jemné, protože se rychleji uvaří a kaše je krémovější, ale zvládnete to i s klasickými. Hodí se ovesné, pohankové, špaldové i další.

02.

Vmíchejte semínka a skořici a doslaďte medem nebo třeba rozmačkaným banánem. Podle chuti obložte čerstvým ovocem a přidejte nasekané ořechy či ořechové máslo, abyste kaši dodali bílkoviny a zdravé tuky.

Tip: Jak do jídla dostat víc bílkovin? Pro ještě vydatnější snídani přimíchejte bílý jogurt nebo tvaroh. Do vloček můžete přidat i zbylé bílky – jednoduše je do horké kaše zamíchejte a ještě na chvíli vraťte na plotnu. Vločky jsou pak nadýchanější a kompaktnější a bílek na chuti nijak nepoznáte.

Nechcete věnovat přípravě snídaně ani pět minut vaření? Tak vločky večer jednoduše namočte, přidejte oblíbené suroviny a vyrobte si overnight oats (= vločková kaše přes noc). Ráno je hotovo i bez vaření.

Reklama

Související témata:

Načítám