Hlavní obsah

Dýňová ovesná kaše s karamelizovanými hruškami

Hodnocení:
(113)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

I ovesnou kaši můžete povýšit na výborný dezert. Tahle navíc voní exotickým kořením, které skvěle doplňuje jinak trochu nevýraznou dýni. Tento recept je esencí podzimu... a ta barva!

Ingredience pro:
3 porce
Na dýňové pyré:
  • 1/2 dýně hokaido
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 ks drceného hřebíčku
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého badyánu
Na ovesnou kaši:
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 500 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 hruška
  • 1 hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte dýňové pyré, klidně i den předem. Dýni hokkaido nemusíte loupat, pouze ji nakrájejte na měsíčky a zbavte semínek. Kousky dýně přendejte do pekáče nebo zapékací mísy, pokapejte je lehce olejem a dejte je péct na 180 stupňů přibližně na 30 minut, dokud dýně nezměkne.  

Krok 2: Mezitím si smíchejte směs koření z nadrceného hřebíčku, mleté skořice, badyánu, nového koření a muškátového oříšku.

Krok 3: Upečené měkké měsíčky dýně nechte zchladnout, přidejte lžičku směsi koření a asi dvě lžíce vody. V misce rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.

Krok 4: Do hrnce nalijte mléko, přisypte k němu ovesné vločky, vanilkový cukr, jednu lžíci cukru krupice a špetku soli. Vše zamíchejte a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte kaši do zhoustnutí. Nakonec do ní zamíchejte dýňové pyré.

Krok 5: Teď je čas na karamelizované hrušky s vlašskými ořechy. Na malé pánvi (ideálně s keramickým povrchem) restujte na másle nakrájené hrušky. Když jsou zlatavé, přidejte ořechy a vše zasypte druhou lžící cukru a nechte zkaramelizovat. V této fázi už nemíchejte. 

Krok 6: Dýňovou kaši ozdobte karamelizovanými hruškami a ořechy dle chuti a ihned servírujte.

Máte rádi sladké recepty z dýně? A co zkusit oblíbené špagety s dýní

ynezorPumanzeSaNyknalC
24. 9. 2019

Reklama

Sdílejte článek