Hlavní obsah

Zrychlete svůj metabolismus a zhubněte! 10 tipů, jak na to, zde!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak zrychlíte váš metabolismusFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přáli byste si snadno shodit kila? Rozpohybujte svůj metabolismus, a zrychlete tak své trávení, což v hubnutí pomáhá. Jak? Máme pro vás rady, která vás nebudou stát peníze ani čas. Zkuste je!

Článek

Zrychlit metabolismus v těle jde několika způsoby, od změny vašeho jídelníčku až po různá cvičení. Vy ale tentokrát nebudete muset téměř hnout prstem! „Nejde totiž jen o potraviny, jaké a kdy jíte, ale i o to, jakým způsobem k jídlu přistupujete a dostáváte ho do těla,“ uvádí nutriční poradkyně Aneta Procházková.

S ní souhlasí i terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová a přidává konkrétní rady, co můžete udělat pro svoje dobré trávení. Je to trochu jiný pohled, než v článcích o hubnutí běžně čtete, ale pomoci vám mohou. A proto, tady jsou:

1. Především v klidu

Snažte se jíst v dobré společnosti, na příjemném místě, k jídlu si sedněte. Samozřejmě, že to není pokaždé možné, ale pokuste se o to. Vždyť každý oběd nemusíte nutně sníst ve spěchu, před počítačem nebo vestoje. Ne?

2. Kolik porcí, je na vás

Ano, je známý obecný fakt, že byste měli jíst často, zhruba 5x až 6x denně. Ale kde je psáno, že právě vám to bude vyhovovat? „Jezte, až když je předešlé jídlo strávené a vnímáte hlad,“ uvádí Marta Tovtová.

Foto: thinkstock

Jeden z tipů je jíst v klidu a v milé společnostiFoto: thinkstock

3. Házejte to do sebe pomalu

Žvýkejte, než dáte další sousto do úst, předchozí polkněte. Věnujte pozornost chuti, struktuře jídla. I proto se při přípravě snažte hrát si s barvami, aby vám nejen chutnalo, ale i se líbilo.

4. Jezte do polosyta

Prověřená rada, která skvěle funguje na ubrání kil: Nepřejídejte se. V žaludku je potřeba trocha místa, abyste mohli dobře trávit. Dojedené jídlo byste neměli cítit „až v krku“, ale naopak mít tak trochu v žaludku prázdno.

5. Jen na hlad, ne coby náplast

Bude se vám mnohem lépe a kvalitněji spát, když nebudete jíst alespoň dvě hodiny před spaním. Stejně tak nejezte v emočním rozrušení, nebo pokud nemáte hlad.

6. Raději méně, ale kvalitně

Dávejte přednost sezonním a lokálním potravinám. Jídlo by mělo být co nejčerstvější, chemicky nezpracované (omezte mrazené, konzervované, chemicky upravené).

7. Dopřávejte si

Dávejte přednost teplým, lehkým a mírně olejnatým šťavnatým jídlům. Kvalitní snídaně (do chladných dnů jsou stále vhodné kaše: pohankové, špaldové, kukuřičné s ovocem a oříšky), výživný oběd (hlavní jídlo dne – například krůtí steak s rýží a teplou zeleninou), lehká večeře (například polévka) – teplá do té doby, dokud venku skutečně nebude jaro.

Foto: thinkstock

Když vás jídlo bude bavit, tělo to pozná, a hubnout bude samo...Foto: thinkstock

8. Správné vnímání

Pokud budete nad tím, co jíte, přemýšlet a naučíte se rozeznávat své skutečné potřeby, máte vyhráno. Tělo, pokud ho máte v rovnováze, vám bude vysílat správné signály o tom, co potřebuje. Nebudete pak podléhat chutím.

9. Ne deset, ale jen jednu věc

Ať už děláte cokoli, dělejte jen to jedno. Když jíte, nekoukejte na televizi, nečtěte, nesledujte internet, netelefonujte... Dobré je při jídle si s někým povídat – budete tak jíst pomaleji i soustředěněji. Navíc i v pohodě.

10. Jídlo si užijte

Nenechte se omezit dietními příkazy či svázat pravidly. Najděte si svou vlastní cestu, jak jíst tak, abyste se cítili ve svém těle dobře. Vše, co jíte, by vám mělo chutnat, stejně jako Renatě ve článku zde! Pak vám trávení pofrčí jedna radost.

Ano, můžete nad radami mávnout rukou nebo ohrnout nos. Ale můžete je také zkusit, třeba jen jednu z nich. Co říkáte?

Reklama

Načítám