Hlavní obsah

Zužitkujte zbytky krajek! Vyrobte z nich dekoraci do bytu nebo na zahradu

Foto: Profimedia

Na výrobu dekorací nebo dárků s krajkou potřebujete většinou jen nůžky a tavnou pistoliFoto: Profimedia

Reklama

Možná jste v šití po babičce našly zbytky krajek. Nebo právě likvidujete staré dečky s krajkovými okraji? Nic z toho nevyhazujte, ukážeme vám, co z nich můžete vyrobit!

Článek

Krajky, ať už staré nebo nové, jsou velmi krásné – a umí během chvilky proměnit věc za pár korun v milou a něžnou dekoraci či třeba i dárek. Ukážeme vám pár velmi jednoduchých způsobů, jak využít i malé kousky krajky.

Náušnice

Našly jste starý a už potrhaný přehoz, který dřív dávala babička přes postel? Protože měl zdobit, jistě na něm nějaké krajky a výšivky budou. Hodí se každý kousek – třeba centrální kytička nebo lístečky. Ty můžete vystřihnout a namočit je buď do lepidla, nebo do škrobu na nádobí. Po zaschnutí se lehce promění v originální náušnice.

Foto: Eva Malúšová

Až lepidlo nebo škrob zaschne – pokud použijete škrob, pak náušnice i pěkně voní – navlékněte na ně koncovky ze starých a již odložených náušnicFoto: Eva Malúšová

Dárek za minutu

Zapomněly jste koupit nějakou maličkost kamarádce, za kterou již odpoledne jdete? Chcete drobnost pro babičku, která zakazuje, abyste jí kupovaly dárky? Stačí doma najít obyčejnou sklenku na koření nebo od vonné svíčky a díky kousku krajky je za pár minut proměnit v malý dárek.

Foto: Eva Malúšová

Krajku přivažte nebo v případě svícnu přilepte tavnou pistolí, a je v podstatě hotovo. Pokud máte po ruce ještě nějakou maličkou dekoraci, přidejte ji, ale čím zdobnější krajka je, tím méně to potřebujeFoto: Eva Malúšová

Krajkový obrázek

Z krajky můžete vyrobit i obrázek. Můžete se inspirovat našimi tipy, ale i popustit uzdu své fantazii. Záleží na tom, jestli doma máte nějaký rámeček, ve kterém už je vybledlý obrázek, nebo najdete spíš kulatý rám původně na látku při vyšívání. Krajku lze nalepit i na karton či prkénko.

Foto: Eva Malúšová

Bílá a světlá krajka vyniknou na tmavém podkladě nebo se samy mohou stát zajímavými podklady pro srdíčko, květinu a podobně – v takovém případě je dobré, pokud výslednou dekoraci postavíte proti světluFoto: Eva Malúšová

Místo šperkovnice

Jestli jste vyráběly závěsný obrázek, ze kterého vám zbyl zadní rámeček s opěrkou, můžete ho také využít. Stačí ho natřít barvou a nalepit na něj pruhy krajky. Během chvilky máte zajímavý držák na náušnice, který můžete postavit vedle zrcadla a mít ho stále po ruce.

Foto: Eva Malúšová

Krajku je možné také potřít barvou a dodat jí patinu, ovšem může zůstat i v původní barevnosti, to záleží na vás. Pokud má ale sloužit na zavěšení náušnic, měla by mít větší očka a být dost pevná, aby držela tvarFoto: Eva Malúšová

Romantický květináč

Zdobnější krajka udělá službu, pokud chcete vylepšit květináč nebo obal na něj. Je také dobrým způsobem, jak na něm zamaskujete pár oděrek. Při vymýšlení toho, jak krajku na květináč nalepíte, vycházejte z velikosti, tvaru krajky a jejího vzoru. Můžete vystříhat kytičky, nalepit pruh krajky kolem celého květináče nebo jen na pohledovou část.

Foto: Eva Malúšová

Můžete také použít krajku pošitou či polepenou korálky a korálkové mozaiky. Tavná pistole je udrží i na hliněném květináči, který při zalévání zvlhneFoto: Eva Malúšová

Svícen

I v případě, že je krajka zašlá a už se z ní nedají vyprat nehezké fleky, lze ji stále ještě použít. Například na výrobu svícnu na zahradu. Použijte na to sklenku, která si odnesla šrámy z myčky a už není pohledná natolik, abyste z ní pily. Připravte si barvu ve spreji – může být bílá, ale můžete použít i tu, kterou máte natřené zábradlí, nebo je barvou na slunečníku. Krajku na sklenku přilepte a pak přes ni sklenku nastříkejte.

Foto: Eva Malúšová

Jak vidíte, lze využít i suroviny, které by skončily v popelnici – a takhle si je můžete ještě užít. Vzor na sklence vynikne víc až ve chvíli, kdy zapálíte uvnitř svíčkuFoto: Eva Malúšová

Máte nějakou dekoraci, při jejíž výrobě jste použili právě krajku? Inspirujte ostatní a vložte fotografii svého výtvoru do této fotogalerie.

Reklama

Související témata:

Načítám