Hlavní obsah

Houska bílá průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 350 kJ
Bílkoviny9,7 g
Tuky6,1 g
Sacharidy55,1 g
Sůl1,4 g
SAFA2,6 g
Vláknina3,1 g
Cukry1 g

Pečivo je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je velmi nízký. Bílá houska je vyráběna z nízkovymleté pšeničné mouky, obsahuje tedy méně vlákniny a nižší množství vitaminů a minerálních látek. Nevýhodou je také vyšší glykemický index. Jedná se především o zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek, bílé pečivo proto konzumujte pouze výjimečně. Pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.

Náhrada potraviny

Vhodnější je chléb nebo pečivo vyrobené z celozrnné mouky, ideálně žitné. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.