Hlavní obsah

Karbanátek

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 150 kJ
Bílkoviny13 g
Tuky19 g
Sacharidy12 g
Sůl2,5 g
SAFA8,55 g
Vláknina0 g
Cukry1,2 g

Jedná se o pokrm z mletého masa, je proto zdrojem bílkovin, někdy však kupovaných polotovarech bývá maso horší kvality. Obsah tuku je poměrně vysoký, závisí však na použitém mase a může se velmi lišit. Obsah tuku se ještě zvyšuje při smažení pokrmu. Pro zahuštění a obalení se používá strouhanka, je proto vyšší i podíl sacharidů. Energetická hodnota pokrmu je poměrně vysoká a není příliš vhodné ho konzumovat.

Náhrada potraviny

Kupované polotovary obsahují zpravidla vysoké množství tuku a méně kvalitní maso, proto si raději připravte karbanátky doma, namelte si libovější kus masa a při smažení použijte pouze malé množství oleje nebo karbanátky upečte v troubě zcela bez tuku.