Článek
Tyto piškotové řezy skvěle chutnají nejen s blumami, ale i s dalším ovocem. Mohou to být klidně jahody, ale hodí se také rybíz či třešně, na podzim i jablka.
Postup
01.
Příprava ovocné náplně: Blumy rozkrojte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky (pár kousků můžete odložit na ozdobu hotového dezertu). Nakrájené plody vložte do rendlíku, přidejte 200 ml vody, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a cukr. Vařte asi 6 minut do změknutí.
Zbylých 50 ml vody smíchejte s pudinkovým práškem a vmíchejte k blumám. Za stálého míchání povařte pár minut do husté konzistence. Odstavte a nechte prozatím stranou.
02.
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou.
Na těsto vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny a zašlehejte do ní horkou vodu – díky tomu bude piškot lehký, nadýchaný a pěkně podrží náplň i vrstvu sněhu. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli a vmíchejte k našlehaným žloutkům. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu a velmi zlehka ho stěrkou zapracujte do těsta.
Hotové piškotové těsto vlijte do připravené formy a rozetřete stěrkou. Pečte při 180 °C asi 12 minut do zezlátnutí.
04.
Sníh: Zatímco se korpus peče, vyšlehejte tři bílky se špetkou soli do polotuha a postupně k nim přidávejte cukr, až vznikne hladký, pevný a lesklý sníh, jehož špičky drží tvar.
05.
Upečený korpus vyndejte z trouby a snižte v ní teplotu na 150 °C. Na ještě teplý naneste ovocnou náplň, na ni rozetřete sladký sníh. Lžící na něm můžete vytvořit lehké vlnky nebo vidličkou proužky.
Piškot vraťte do trouby a na zmíněných 150 °C pečte ještě asi 15 minut, dokud čepička ze sněhu nezpevní a lehce nezezlátne.
Po vychladnutí krájejte řezy ostrým nožem na jednotlivé porce a můžete je ozdobit menšími kousky blum.
>>>Po pečení vám zbydou tři žloutky. Perfektně se hodí na křehký koláč s malinami.