Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tyhle piškotové řezy jsou nadýchané jako obláček a výborné díky svěží ovocné náplni a sněhové čepici. Vypadají krásně a hodí se i ke svátečnějším příležitostem.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Ovocná náplň
  • 6 ks blum
  • 250 ml studené vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 50 ml horké vody
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce másla na vymazání
  • 3 lžíce hrubé mouky na vysypání
Sněhová čepice
  • 3 ks bílků
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 špetka soli
Článek

Tyto piškotové řezy skvěle chutnají nejen s blumami, ale i s dalším ovocem. Mohou to být klidně jahody, ale hodí se také rybíz či třešně, na podzim i jablka.

Postup

01.

Příprava ovocné náplně: Blumy rozkrojte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky (pár kousků můžete odložit na ozdobu hotového dezertu). Nakrájené plody vložte do rendlíku, přidejte 200 ml vody, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a cukr. Vařte asi 6 minut do změknutí.

Zbylých 50 ml vody smíchejte s pudinkovým práškem a vmíchejte k blumám. Za stálého míchání povařte pár minut do husté konzistence. Odstavte a nechte prozatím stranou.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou.

Na těsto vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny a zašlehejte do ní horkou vodu – díky tomu bude piškot lehký, nadýchaný a pěkně podrží náplň i vrstvu sněhu. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli a vmíchejte k našlehaným žloutkům. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu a velmi zlehka ho stěrkou zapracujte do těsta.

Hotové piškotové těsto vlijte do připravené formy a rozetřete stěrkou. Pečte při 180 °C asi 12 minut do zezlátnutí.

04.

Sníh: Zatímco se korpus peče, vyšlehejte tři bílky se špetkou soli do polotuha a postupně k nim přidávejte cukr, až vznikne hladký, pevný a lesklý sníh, jehož špičky drží tvar.

05.

Upečený korpus vyndejte z trouby a snižte v ní teplotu na 150 °C. Na ještě teplý naneste ovocnou náplň, na ni rozetřete sladký sníh. Lžící na něm můžete vytvořit lehké vlnky nebo vidličkou proužky.

Piškot vraťte do trouby a na zmíněných 150 °C pečte ještě asi 15 minut, dokud čepička ze sněhu nezpevní a lehce nezezlátne.

Po vychladnutí krájejte řezy ostrým nožem na jednotlivé porce a můžete je ozdobit menšími kousky blum.

>>>Po pečení vám zbydou tři žloutky. Perfektně se hodí na křehký koláč s malinami.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 22 × 30 cm
Energie12 788,99 kJ
Bílkoviny66,75 g
Tuky46,82 g
Sacharidy585,83 g
Sůl3 g
SAFA18,51 g
Vláknina34,4 g
Cukry355,36 g

Načítám