Hlavní obsah

Srpen na zahradě: Sklízejte, sázejte, stříhejte a řízkujte

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen je pro zahrádkáře hlavně měsícem sklizně, ale je třeba začít myslet i na další sezonu a pracovat na udržování nejen trávníku, ale i živých plotů. A můžete začít dělat řízky na namnožení, například muškátů.

Článek

Zahrádkáři mají právě plné ruce práce s tím, aby sklidili okurky, rajčata a cukety. Musí ale pamatovat i na další práce na zahradě, jež je ideální udělat právě v srpnu. Máme pro vás malý tahák, díky kterému na nic nezapomenete.

Srpen na okrasné zahradě

Zahrada i v srpnu kvete. Pokud jste dobře zalévali, můžete se těšit z hortenzií, růží, třezalky, begónií, aster, ale i letniček v truhlících. U všech odstraňujte průběžně vše, co odkvetlo, a klidně zastřihněte příliš vyhnané stonky. Jestliže je to zapotřebí, dodejte vyšším rostlinám oporu a přivažte je – například hortenzie, které mají těžší květy.

  • Můžete začít sázet sazenice dvouletých rostlin, jako jsou macešky, sněženky a ocúny, ale i sedmikrásky, pomněnky a další.
  • Srpen je ideální dobou na řízkování – například muškátů a fuchsií. Nebojte se toho, i když ještě kvetou.
  • Jestli jste to neudělali, sestříhejte levandule, ještě jednou obrazí.
  • Nepodceňujte postřik proti mšicím, v tomto období se rychle množí.
  • Trvalky můžete přesazovat a rozdělovat na několik rostlin – do zimy stačí zakořenit tak, aby vydržely mráz. Platí to například pro pivoňky nebo kosatce.
  • Omlaďte seříznutím azalky a rododendrony. Po něm je můžete přihnojit dusíkatým hnojivem.
  • Je ideální čas na střih živých plotů z jehličnanů i listnáčů, protože mladé výhonky uzrají natolik, aby je nezničil první podzimní mráz. Až je budete zastřihovat, dělejte to ráno nebo ve dnech, kdy je chladněji, aby konce zastřižených větviček nespálilo slunce. Pořádně je zalévejte.

Do okrasné zahrady lze počítat i trávník, kterému je zapotřebí zvlášť v létě věnovat trochu času nejen při jeho sekání – pokud ještě je co sekat, protože mnoho trávy sežehlo slunce a vysoké teploty. Při sekání nastavte sekačku podle toho, jaké počasí v nejbližších dnech povládne. Pokud se budou teploty držet do 25 °C a bude pršet, pak se nemusíte bát sekat nízko nad zemí. Čím tepleji má být, tím vyšší trávu ponechejte. Jestliže má pršet, měli byste toho využít a trávu i pohnojit.

Foto: Olena Rudo, Shutterstock.com

Zastřihněte levanduli, obrazí pak letos ještě jednouFoto: Olena Rudo, Shutterstock.com

Zeleninová a ovocná zahrada v srpnu

V ovocné a zeleninové zahradě je srpen hlavně dobou sklizně – pravidelně tedy otrhávejte to, co dozrálo, a sbírejte i plody, které opadaly. Jen tak zabráníte vzniku plísní, které se v deštivých dnech velmi rychle šíří. Spadané a nahnilé plody můžete dát do kompostu, ale pokud máte podezření na nějakou chorobu, pak je tam raději nedávejte. Jestliže najdete plíseň na okurkách, rajčatech nebo paprikách, je třeba co nejdřív aplikovat postřik proti ní.

  • Aby dozrála všechna rajčata, odstraňte květy a zastřihněte vršek rostlin. Budou mít sílu na již nasazené plody.
  • Průběžně dozrávají ostružiny, maliny, angrešt a poslední rybíz. Po sklizni lze odplozené odnože odřezat, klidně až u země. Odstraňte i čtyřleté a starší větve.
  • V plném proudu je sklizeň broskví a meruněk – stromy můžete po sklizni prosvětlit a zkrátit příliš dlouhé výhony. To platí i pro další peckoviny a ořechy.
  • Je ideální doba na vysazování nových jahodníků – ty, které už jsou čtyři roky staré vytrhejte a nahraďte.
  • Nezapomeňte kontrolovat stromy a jejich větve – pokud mají hodně ovoce, mohou potřebovat podporu, aby se nezlomily.
  • Je čas na postřik jabloní proti obaleči jablečnému.
  • V srpnu se sklízí cibule a česnek – ideální dobu poznáte podle toho, že jejich nať začne žloutnout a prosychat. Obojí pak vytáhněte a nechejte proschnout. Pokud neprší, tak klidně pár dní přímo na záhoně, jinak lze udělat svazky a zavěsit na vzdušné místo tam, kam nesvítí přímé slunce a neprší.
  • Na volné záhony po sklizni můžete vysít ředkvičky, salát polníček, špenát, mangold nebo růžičkovou kapustu a třeba i kedlubny. Postaráte se tak o podzimní úrodu.

Načítám