Článek
Milujete meloun? Pak mu dejte jednu trochu netradiční, ale překvapivě efektní a také chutnou podobu. Můžete ho totiž změnit v „nádobu“ plnou ovoce. Vyberte spíš menší či střední velikost melounu – něco kolem tří kilogramů. Když použijete vhodný druh želatiny, je dezert vhodný i pro vegany.
Postup
01.
Z melounu seřízněte vrchní část u stopky a celý ho pomocí lžíce vydlabejte tak, abyste vyjmuli téměř veškerou dužinu. Rozhodně ji nevyhazujte – můžete ji rozmixovat a připravit si skvělý melounový nápoj. Vydlabaný meloun uvnitř dobře vysušte papírovými utěrkami a postavte ho do misky. Můžete ho zespodu trochu seříznout, aby dobře stál a šlo ho naplnit.
02.
03.
V hrnci smíchejte vodu s javorovým sirupem, citronovou šťávou a želatinou. Zahřejte a při přípravě želatiny se řiďte postupem na obalu. Když je želatina rozpuštěná, stáhněte ji z ohně a začněte plnit vydlabaný meloun. Vždy dejte vrstvu ovoce a zalijte teplou želatinou. Opakujte tak dlouho, až bude meloun plný pod okraj a ovoce bude do želatiny zcela ponořené.
04.
Plněný meloun nechte vychladnout a poté ho vložte minimálně na čtyři hodiny do chladničky, nejlepší je na celou noc. Po ztuhnutí nakrájejte tak, jak jste zvyklí krájet klasický meloun, a servírujte.