Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Když nevyberete správně uzrálý kus, může být meloun po rozkrojení velké zklamání. To ale rozhodně není tenhle případ. Meloun plněný ovocem je skvělý vždy a milují ho děti i dospělí.

30 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 1 ks melounu
  • 500 g čerstvých jahod
  • 500 g hroznového vína bez peciček
  • 125 g borůvek
  • 1 l studené vody
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 balení želatiny v prášku
Článek

Milujete meloun? Pak mu dejte jednu trochu netradiční, ale překvapivě efektní a také chutnou podobu. Můžete ho totiž změnit v „nádobu“ plnou ovoce. Vyberte spíš menší či střední velikost melounu – něco kolem tří kilogramů. Když použijete vhodný druh želatiny, je dezert vhodný i pro vegany.

Postup

01.

Z melounu seřízněte vrchní část u stopky a celý ho pomocí lžíce vydlabejte tak, abyste vyjmuli téměř veškerou dužinu. Rozhodně ji nevyhazujte – můžete ji rozmixovat a připravit si skvělý melounový nápoj. Vydlabaný meloun uvnitř dobře vysušte papírovými utěrkami a postavte ho do misky. Můžete ho zespodu trochu seříznout, aby dobře stál a šlo ho naplnit.

02.

Ostatní ovoce umyjte, jahody překrojte na menší kousky, část hroznového vína můžete rozpůlit. Borůvky nechte v celku. Ovoce nechejte okapat, aby pak v želé dobře drželo.

03.

V hrnci smíchejte vodu s javorovým sirupem, citronovou šťávou a želatinou. Zahřejte a při přípravě želatiny se řiďte postupem na obalu. Když je želatina rozpuštěná, stáhněte ji z ohně a začněte plnit vydlabaný meloun. Vždy dejte vrstvu ovoce a zalijte teplou želatinou. Opakujte tak dlouho, až bude meloun plný pod okraj a ovoce bude do želatiny zcela ponořené.

04.

Plněný meloun nechte vychladnout a poté ho vložte minimálně na čtyři hodiny do chladničky, nejlepší je na celou noc. Po ztuhnutí nakrájejte tak, jak jste zvyklí krájet klasický meloun, a servírujte.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie6 909,4 kJ
Bílkoviny71,19 g
Tuky3,28 g
Sacharidy326,12 g
Sůl0,2 g
SAFA0,49 g
Vláknina32,71 g
Cukry265,44 g

Načítám