Hlavní obsah

Vepřová krkovice pečená (solená)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 260 kJ
Bílkoviny28 g
Tuky21 g
Sacharidy0 g
Sůl1 g
SAFA9,45 g
Vláknina0 g
Cukry0 g

Maso je významným zdrojem biologicky hodnotných bílkovin. Obsah tuku závisí na konkrétním kusu, u vepřové krkovice je však obecně vysoký. Jedná se navíc o tuk s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, jejichž příjem by se měl omezovat. S obsaženým tukem narůstá také obsah cholesterolu. Dále maso obsahuje některé vitaminy (zejména D a B12) a minerální látky (železo, zinek). Tento druh masa má poměrně vysoký obsah tuku, proto ho do jídelníčku raději nezařazujte.

Náhrada potraviny

Vhodnější alternativou je libovější vepřové (kýta, pečeně), hovězí zadní nebo krůtí či kuřecí prsa.