Hlavní obsah

Lepší, spokojenější a pevnější vztah? Existují techniky, které zaberou jen pár minut

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vztah je potřeba pečovat, starat se o něj, věnovat mu čas. Jenže co když jste oba zaneprázdnění, neustále v presu a na dlouhé hluboké hovory, sezení a emoční sdílení prostě nemáte čas? Máme tipy, jak vztah posílit během pár chvilek. Na tohle má čas každý!

Článek

Společné večeře a snídaně, společné usínání, pravidelné hovory o tom, jak se cítíte, jak se cítí váš protějšek, co by se dalo zlepšit, co je naopak skvělé. K tomu okamžitá diskuse nad každou neshodou, která ideálně končí smysluplným kompromisem.

Jenže kde na tohle všechno brát čas a sílu, když jste vy i váš partner celý den v práci, pak lítáte kolem dětí, domácnosti a večer oba padnete vyčerpáním? O vztah se dá pečovat i snadněji, posílit se dá věcmi, které vám zaberou jen pár minut. „Existují techniky a rituály, jež vám zaberou stejně jako času jako příprava šálku čaje a zaručeně vás jako pár učiní šťastnější a spokojenější,“ tvrdí britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Houstone, máme problém. Vyřešte ho za 7 minut!

V každém vztahu přijdou chvíle, kdy vás ten druhý něčím naštve, na něčem se neshodnete, jednoduše máte problém. Existuje ale technika, s jejíž pomocí to můžete vyřešit opravdu během chvilky.

Přišli na ni neurovědci ze Stanfordovy univerzity a jejich metoda je založena na tom, že lidé obecně přemýšlí konstruktivněji a efektivněji, když se daný trabl netýká přímo jich. Proto třeba kamarádce dokážete poradit lépe než sami sobě.

A tak když máte s partnerem nějakou neshodu, místo diskuse z očí do očí zkuste o konfliktu psát, jako by se netýkal vás, ale někoho, komu chcete poradit, co s tím. Většině lidí, kteří se do výzkumu zapojili, zabral tenhle „dopis“ asi 7 minut, navíc se ukázalo, že to funguje. Ne že by se hádali méně často, počty jejich neshod zůstaly zhruba stejné, ale diskuse byly méně náročné a hlavně víc konstruktivní.

Noční rituál vděčnosti

Může vám to připadat jako banalita, ale odborníci se dušují, že absolutně ne. Pocit vděčnosti je totiž jednou z hlavních ingrediencí spokojeného a šťastného života. Proto si každý den před usnutím vzájemně věnujte pár minut a jeden druhému vyjmenujte tři věci, jež se ten den staly a za které jste vděční. Nemusí to být nic světoborného, můžete být vděční za to, že jste se večer sešli doma a stihli se společně navečeřet, můžete být vděční za to, že se vašemu dítěti dařilo na fotbalovém zápase nebo že jste sehnali lístky na hezké divadelní představení. „Jde o to, abyste se společně dostali do pozitivní nálady a připomněli si, že váš společný život je fajn,“ vysvětluje Cox.

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Spokojený společný život závisí na zdánlivých detailechFoto: Impact Photography, Shutterstock.com

Seznam dobrých skutků

Tohle je rada od světově uznávané terapeutky Esther Perel a je vhodná pro páry, které uvázly v kruhu vzájemné kritiky. Zkuste na svém protějšku nehledat chyby, ale spíš to dobré. Každý den začněte tím, že si napíšete seznam věcí, které váš partner den předtím udělal a rozhodně se dají pokládat za pozitivní. Opět, mohou to být naprosté drobnosti – uvařil vám kávu, má skvělý tip na výlet, dojemně utěšil dcerku, když si odřela koleno…Protože právě tyhle každodenní drobnosti máme tendence přehlížet, přitom ale na nich váš vztah stojí víc, než si dokážete představit.

Vytvořte si vlastní rituál

Může to být legrační pozdrav na rozloučenou, který si řeknete každé ráno, sklenka vína, o niž se podělíte při společném vaření, každodenní večerní procházka kolem domu… Prostě cokoli, co je jen a jen vaše. „Párové rituály posilují pocit stability a blízkosti,“ dodává Cox.

A víte, co ještě blízkost a intimitu ve vztahu posiluje? Pravidelné každodenní líbání! Na technice ani nezáleží, nemusí to být nic vyloženě vášnivého (ale samozřejmě může), důležité je, aby vaše rty na těch partnerových setrvaly alespoň šest sekund v kuse.

Pravidelná inventura

Auto pravidelně vozíte na servisní prohlídku, plynaři vám každý rok vyčistí kotel, k zubaři chodíte preventivně jednou ročně, ale co váš vztah? Ten pravidelné inventuře asi nepodrobujete, že? A je to chyba. „Výzkumy ukazují, že páry, které pravidelně hodnotí vztahy – formálně nebo instinktivně – si tím zvyšují vlastní spokojenost a snižují pravděpodobnost rozchodu,“ říká Cox.

Alespoň dvakrát do roka (ideálně pak jednou za čtvrt roku) si ale na večeři ve dvou, při níž si promluvíte o tom, co se vám jako páru daří, co ne a jaké plány máte třeba na další měsíce, najde čas opravdu každý!

Načítám