Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Tokáň je vlastně maďarská obdoba klasického guláše. Můžete ho nachystat nejen z kuřecího, ale i hovězího, vepřového nebo skopového masa. Varianta s hovězím masem a vínem byla prý oblíbeným jídlem Václava Havla.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 800 g kuřecího masa
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 4 ks cibule
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli a pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 ks paprik
Článek

Drůbeží tokáň se hodí doplnit houskovým knedlíkem nebo bramborami, ale klidně zvolte bramborovou kaši anebo široké nudle. Víno v receptu lze vyměnit za vývar, ale vyplatí se vyzkoušet to s ním. I když v surovinách najdete kromě sladké papriky i uzenou, můžete ji vynechat, pokud vám její chuť nevyhovuje. Jestli máte rádi zeleninu, můžete do tokáně přidat i hrst hrášku nebo papriku nakrájenou na malé kousky.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a v rozpáleném hrnci nechejte na sádle velmi pomalu zesklovatět a zezlátnout. Dejte si načas, klidně cibuli opékejte 10 až 15 minut, aby byla co nejsladší. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a přidejte na pánev k cibuli. Restujte ho, dokud se nezatáhne a nezesvětlá.

02.

Do masa přidejte česnek, papriku (koření i pokrájenou červenou kapii), kmín, protlak a hořčici. Krátce orestujte a zalijte vínem nebo vývarem. Nechejte odpařit a v případě potřeby dolévejte další vývar.

03.

Hrnec s masem a omáčkou přiklopte poklicí a duste asi 30 minut, dokud není maso měkké. Pak přidejte smetanu a pár minut provařte. Poté nastává vhodný čas na to, abyste tokáň dochutili solí, pepřem a případně i kapkou citronu.

03.

O finiš a maximální vyladění se postará lžíce studeného másla, kterou spolu s nasekanou petrželkou vmícháte do omáčky. Hotový tokáň můžete podávat přímo v hrnci nebo na velké litinové pánvi.

Máte chuť na pořádný gulášek? Vsaďte na tradiční hovězí guláš s libečkem a bramboráčky

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie9 254,12 kJ
Bílkoviny199 g
Tuky119,28 g
Sacharidy78,69 g
Sůl3,58 g
SAFA57 g
Vláknina15,32 g
Cukry34,85 g

Načítám