Hlavní obsah
Pohanka (v suchém stavu)
Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
---|---|
Energie | 1 440 kJ |
Bílkoviny | 13 g |
Tuky | 3 g |
Sacharidy | 65 g |
Sůl | 0,01 g |
SAFA | 0,7 g |
Vláknina | 10 g |
Cukry | 1,8 g |
Pohanka se řadí mezi pseudocereálie. Je bohatým zdrojem škrobu, obsahuje hodnotné bílkoviny a malé množství kvalitního tuku. Dále obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu. Významný je také obsah rutinu a rostlinných sterolů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Pohanka neobsahuje lepek, lze ji proto využít i v bezlepkové dietě. Pohanku lze použít k přípravě kaší, nákypů, rizota, jako přídavek do salátů, polévky apod.
Náhrada potraviny
Pohanku je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit ji můžete například jáhly, celozrnným kuskusem, bulgurem, rýží natural apod.
Náročnost Nízká
Načítám
Postranní panel
Reklama
Reklama