Hlavní obsah

Pohanka (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 440 kJ
Bílkoviny13 g
Tuky3 g
Sacharidy65 g
Sůl0,01 g
SAFA0,7 g
Vláknina10 g
Cukry1,8 g

Pohanka se řadí mezi pseudocereálie. Je bohatým zdrojem škrobu, obsahuje hodnotné bílkoviny a malé množství kvalitního tuku. Dále obsahuje vitaminy, minerální látky a vlákninu. Významný je také obsah rutinu a rostlinných sterolů, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Pohanka neobsahuje lepek, lze ji proto využít i v bezlepkové dietě. Pohanku lze použít k přípravě kaší, nákypů, rizota, jako přídavek do salátů, polévky apod.

Náhrada potraviny

Pohanku je vhodné v přiměřeném množství zařazovat do jídelníčku. Nahradit ji můžete například jáhly, celozrnným kuskusem, bulgurem, rýží natural apod.