Hlavní obsah

5 důvodů, proč byste měli jíst banány každý den

Foto: Profimedia

Banány jsou ideální potravinou k snídani, protože představují velmi zdravý zdroj energieFoto: Profimedia

Reklama

Máte zafixováno, že banány jsou ovoce, které byste jíst neměli? Přece se po nich tloustne. Nenechte se ale mást nesmyslnými dietami, banány patří mezi nejvýživnější a nejléčivější plody na zemi.

Článek

Převážně v minulém desetiletí se začaly popularizovat diety založené na nízkém příjmu sacharidů. Banán byl v těchto dietních režimech označován za jednoho z nejhorších nepřátel hubnutí, podobně jako přílohy. Ovšem víte, že úplně vynechat brambory, pečivo nebo těstoviny je při hubnutí velkou chybou?!

Stejně tak je absolutně postavené na hlavu vynechávat banány. Je samozřejmě potřeba počítat s vyšší energetickou hodnotou. Průměrný banán má něco kolem 100 kcal a samozřejmě i hodně sacharidů. Na druhé straně obsahuje takovou spoustu cenných látek a má tak pozitivní vliv na vaše tělo i psychiku, že se ho určitě nemusíte bát. Zvlášť pokud si ho dopřejete v první polovině dne.

A co je na banánech tak skvělého?

1. Nejlepší zdroj energie

„Banány jsou přírodním zdrojem glukózy. Pomáhají tedy dodat rychlou energii pro vaše svaly, srdce a mozek. Toho využívají především sportovci před sportovním výkonem nebo během něj, ale i pro běžného člověka je banán jedním z nejzdravějších zdrojů energie,“ říká výživová poradkyně Cecílie Jílková z Najím se a zhubnu.

„Většina lidí bohužel ze zvyku upřednostňuje v jídelníčku již zpracované zdroje glukózy a při pocitech hladu sahají v první řadě například po pečivu. Tím se však ochuzují o cenné vitaminy, minerály a enzymy, na které je pečivo na rozdíl od banánů chudé,“ dodává odbornice.

Foto: Profimedia

V obchodě vybírejte co nejzralejší kusy, které jsou nejchutnější i nejzdravějšíFoto: Profimedia

2. Pomůže trávicím potížím všeho druhu

„Velké množství pektinu v banánech podporuje trávení a odstraňuje toxiny a těžké kovy z těla,” říká nutriční poradkyně Aneta Bašová, majitelka pražského centra Top fit. Banány taky obsahují hodně vlákniny, která podporuje správný chod potravy ve střevech, tudíž jsou ideální potravinou při zácpě. Stejně tak jsou ale vhodné při průjmech, kdy tělo ztrácí spolu s tekutinami i elektrolyty, které jsou důležité pro nervový systém. Díky vysokému obsahu draslíku banány navrací hladinu elektrolytů do normálu.

„Banány jsou také jediným syrovým ovocem, které lze konzumovat při žaludečních vředech,“ uvádí Aneta Bašová. Když se totiž dostanou do žaludku, vytvoří ochrannou vrstvu, která chrání jeho stěny před agresivními kyselinami. Banány taktéž snižují kyselost žaludečních šťáv, tudíž pomohou i při pálení žáhy.

3. Ideální doplněk při hubnutí

Banány se k hubnutí hodí hned z několika důvodů. Zaprvé jsou dobrým zdrojem vlákniny, jeden průměrný banán vám dodá asi tři gramy vlákniny. Zároveň ale obsahují rezistentní škrob, který tělo neumí strávit. Díky těmto dvěma látkám se po snědení banánu cítíte zasyceni na delší dobu. Mimo to jsou ale banány plné draslíku, který podporuje látkovou výměnu, a mají tak pozitivní vliv na zvyšování vašeho klidového metabolismu.

Foto: Profimedia

Banán si klidně dopřejte i po sportovním výkonuFoto: Profimedia

4. Působí proti stresu

Skvělá antistresová potravina jsou banány z toho důvodu, že mají vysoký obsah typtofanu, který se v těle přeměňuje na serotonin neboli hormon štěstí. Zároveň je tohle tropické ovoce zdrojem hořčíku, který taktéž podporuje dobrou náladu. Právě nedostatek hořčíku je často spouštěčem depresivních nálad, podráždění a pocitů úzkosti.

5. Pročišťují organismus

Nejenže banány obsahují velké množství antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály. Také jsou zdrojem pektinu, jenž pročišťuje krev. Z těla odvádí toxické látky a přebytečnou vodu a rovněž se postará o to, že buňky absorbují méně tuku. Banány jsou proto velmi vhodnou potravinou k detoxikační kúře.

Máte rádi banány?

Reklama

Načítám