Hlavní obsah

5 jídel, která vám na podzim dodají energii!

Foto: Thinkstock

Jídlo si připravujte i podle barev, ať vás nejen zasytí, ale i rozveselíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že vám s končícím létem odchází energie a dobrá nálada, kterou vás nabíjely sluneční paprsky? Nenechte si ji vzít! Máme pro vás tipy na jídla, která vám s tím pomohou!

Článek

Konec léta je vždy jako kocovina po skvělém večírku. Po ránu už cítíte venku chlad, brzy se stmívá a vaše nabité tělo z dovolené je už skoro pryč… Nenechte se vyčerpat, pomozte si vydatným jídlem. „Mezi potraviny, které dodají organismu energii, počítám ovesné vločky, banány, brokolici, mrkev, klíčky munga, cizrny, hrachu, čočky…,“ uvádí výživová specialistka Lada Nosková z poradny Diet Plan.

S tím, že jde o potraviny bohaté na vitaminy, draslík, hořčík a jiné živiny dobré pro doplnění energie. Poradce pro zdravý životní styl Václav Krejčík z Energy studia dodává: „Právě pomalu vstřebatelné sacharidy, jako jsou třeba vločky, pohanka nebo brambory, jsou pro prevenci únavy jako stvořené.“ Zkusíte si udělat některý z jejich tipů?

1. Vitaminové vital smoothie

Potřebujete pro 1 osobu: 1 menší kus zázvoru, 2 hrsti borůvek, ½ banánu, 2 dcl rostlinného mléka, 50 ml bílého jogurtu, 2 lžíce pohankových vloček (čistých)

Příprava: Rozmixujte kus zázvoru, borůvky, banán ve vodě nebo rostlinném (rýžovém, mandlovém, sójovém...) mléce. Přidejte bílý jogurt a 2 lžíce pohankových (dle chuti) müsli. Mixujte do jemna. Ovoce můžete obměňovat dle sezony a chuti.

Foto: Thinkstock

I malý nápoj plný vitaminů vám pomůže zvednout náladu a dodat energiiFoto: Thinkstock

2. Rýžovo-mléčný shake s ovocem a vločkami

Potřebujete pro 1 osobu: 200 ml rýžového nedoslazovaného mléka, 70 g ovoce (dle sezony – borůvky, jahody, rybíz, maliny, ostružiny), 1 polévkovou lžíci ovesných nebo pohankových vloček

Příprava:Všechny ingredience vložte do mixéru a do jemna rozmixujte. Ve sklenici ozdobte limetkou nebo mátou. Nedoslazujte. Pokud potřebujete sladké, použijte stévii.

3. Zapečené sladké batáty

Potřebujete pro 2 osoby: 600 g červených sladkých brambor (batátů), 150 g goudy, 200 g 12% smetany na vaření, 1/2 polévkové lžíce kurkumy, 1 polévkovou lžíci kmínu, sůl, čerstvě mletý pepř, přepuštěné máslo (máslo ghí) na promazání zapékací mísy

Příprava:Zahřejte troubu na 180 stupňů. Zapékací misku vymažte přepuštěným máslem. Oloupejte brambory a nakrájejte na jemné plátky. Nastrouhejte sýr. Připravte si směs kurkumy, kmínu a trochu teplé vody a smíchejte se smetanou. Brambory nakládejte do mísy, každou vrstvu potřete směsí z kurkumy a posypte sýrem. Zakryjte alobalem a pečte v horkovzdušné troubě na 160 stupňů asi 25 minut. Při servírování posypte brambory nastrouhaným sýrem. Jezte se zeleninovým salátem ideálně k obědu (energeticky silné jídlo). Na salát použijte dresink ze zakysané smetany.

4. Brokolice zapečená se sýrem

Potřebujete pro 1 osobu:300 g brokolice, 90 g eidamu, 100 g rajčat, 3 lžíce bílého jogurtu, lzičku olivového oleje, tymián, snítku tymiánu, česnek, sůl, čerstvě mletý pepř

Foto: Thinkstock

Nevypadá dvakrát lákavě, ale brokolice má spoustu jiných předností. Zkuste ji!Foto: Thinkstock

Příprava: Brokolici rozeberte na růžičky a krátce ji blanšírujte ve vroucí vodě. Vložte ji do zapékací mísy, lehce osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, poklaďte plátky rajčat a eidamu a krátce zapečte, až se sýr roztaví... Jogurt smíchejte s tymiánem, česnekem a olivovým olejem a tímto dresinkem brokolici při podávání přelijte.

5. Čočkový salát dvou barev

Potřebujete pro 1 osobu: 30 g červené čočky, 30 g drobnozrnné čočky, 50 g jarní cibulky, 100 g rajčat, 30 g eidamu 30%, 7 g balsamikového octa, 5 g včelího medu, 5 g plnotučné hořčice, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. K servírování lístky bazalky a celozrnný chléb.

Příprava:Čočky propláchněte a uvařte (každou zvlášť), rajčata a cibulku nakrájejte na drobnější kousky. V míse smíchejte olej, balzamikový ocet, med, hořčici, sůl a pepř. Takto připravenou zálivku přelijte přes čočku a zeleninu, vše promíchejte. Na závěr promíchejte s kousky sýra a zasypte nasekanou bazalkou. Podávejte s plátkem celozrnného chleba.

Dobrou chuť a nenechte si s podzimem vzít radost a ani energii! Vždyť na každém ročním období je něco prima. Nemyslíte?

Reklama

Načítám