Hlavní obsah

7 největších opalovacích chyb

Foto: Thinkstock

Krémem nešetřete a namazání obnovujteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok je to stejné! Hned jak se objeví první sluneční paprsky, „vyrojí“ se spousta zaručených návodů na bezpečné, či dokonce zdravé opalování. Získáváme tak pocit, že když se namažeme, můžeme se slunit celý den. Ale tak to není. Vyvarujme se sedmi největších opalovacích hříchů!

Článek

Většina z nás se někdy spálila. Riziko je hlavně na začátku sezony, kdy se již nedočkavě vystavujeme prvním slunečním paprskům. Zarudnutí sice za pár dní zmizí, ale naše pokožka nám to jen tak nedaruje. Má totiž super „paměť“, která nám každičké spálení časem sečte.

Natíráme se až u vody

NE, špatně, bez krému se spálíme během chvíle! Správný postup je takový, že se namažeme patnáct, dvacet minut před samotným sluněním. To znamená, že nej je se naučit krémovat půl hodiny před odchodem ven. Přípravek se tak krásně vsákne.

S krémem šetříme

Opět NE! S ležením na slunci to leckdy přeháníme, ale s krémem se moc „nemažeme“. Důležité je natřít celé tělo, každý milimetr a k tomu jsou lepší tradiční tuby. Spreje jsou pohodlné, ale dá se s nimi jen špatně odhadnout, kolik jsme ho použily. „Nezapomínejte na pravidelné přemazávání. Voděodolný krém voda nesmyje, ale setřete ho ručníkem. Každé dvě hodiny se znovu, alespoň lehce, přetřete," radí dermatoložka MUDr. Hana Píchková.

Ignorujeme zeměpis

Začátkem léta si koupíme zlatý střed – „patnáctku“ – a mažeme se s ní jak u rybníka, tak u moře? Zase chyba! V čím vyšší nadmořské výšce jsme, tím potřebujeme dokonalejší ochranu. Paradoxně přes toto zjištění se na pláž vyzbrojme silnějším faktorem, paprsky se totiž neodráží jen od vody, ale i od písku (případně v zimě od sněhu).

Foto: Thinkstock

Naše kůže si dávky slunění pamatujeFoto: Thinkstock

Mažeme se krémy z loňska

Ušetříme peníze, ale ne naše zdraví a pokožku. Zbyl-li nám přípravek z minulého léta, nemilosrdně ho vyhoďme. Tyto krémy se totiž rády kazí. A pokud jsme na sluníčku opravdu často, jedna lahvička by nám neměla vydržet déle než měsíc. Jinak se mažeme málo!

Používáme příliš nízký faktor

S „třicítkou" se neopálíme? Ale ano! Jen nám to půjde o něco pomaleji. Má to ale svou výhodu – opálení déle vydrží. Rychlé opálení totiž často vede k nehezkému loupání kůže. Při nákupu krému mysleme na svůj fototyp, čím světlejší jsme, tím silnější faktor potřebujeme. „Obecně platí, že byste v prvních dnech na slunci neměla jít pod číslo třicet, později se můžete držet dvacítky. Nízké faktory (do SPF 12) nejsou na pláž vůbec vhodné!" varuje dermatoložka MUDr. Hana Píchková.

Nemyslíme na všechna místa

Spálit si rty, nos, uši nebo třeba nárty? Že ne? Omyl! Tato místa jsou doslova „na ráně“ a slunce je spálí raz dva. Stačí použít speciální tyčinku s co nejvyšším faktorem a máme po starostech.

Ležíme na slunci celý den

Nahříváme se hodiny? Doporučení zní: Dejme si oddech alespoň kolem poledne v čase mezi 11 a 15 hodinou, kdy je slunce nejagresivnější. I pod slunečníkem je fajn se začíst do knížky. I tady je ale nutné použít opalovací přípravky!

A rada na závěr: Mažme se i v případě, kdy jdeme jen na procházku. I tehdy máme ruce odhalené a obličej vystaven slunci.

Opalovací krémy jsou jedním z mála kosmetických výrobků, kde rčení „čím více, tím lépe“ skutečně platí. Přestaňme s výmluvami typu „já se nespálím, krém nepotřebuji“ a vezměme si všechny sluneční rady k srdci. Jde o naše zdraví!

Reklama

Související témata:

Načítám