Hlavní obsah

Karamel se špetkou soli? V moučnících chutná báječně!

Foto: Jakub Jurdič

Tři jednoduché dezerty, které slaný karamel posune do úplně jiných dimenzí: kakaový chlebíček s černým pivem, křupavý jablečný koláč i sametový krémFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Že to zní jako oxymóron? Kdepak, slaný karamel je hitem ve světě cukrářů a my vám ukážeme, že to má velmi dobrý důvod. Stačí ochutnat a uvidíte, že špetka soli sladkým karamelovým dezertům vůbec neuškodí!

Článek

Slaný karamel má kromě skvělé chuti i tu výhodu, že na něj máte ingredience vždycky doma, a když ho doplníte křupavým listovým těstem, čerstvými jablky nebo třeba kakaem, vykouzlíte originální dezerty, které oslní i ty nejmlsnější jazýčky!

Kávovo-karamelový krém

Na 4 potřebujete: půl plechovky karamelizovaného kondenzovaného mléka (200 g), 200 ml smetany ke šlehání, 2 plátky želatiny, 3 lžíce vody, sůl, lžičku rozpustné kávy nebo hrníček espressa, hrnek slaného popcornu, 50 g cukru krupice

Foto: Jakub Jurdič

Vaření se želatinou je snazší, než si myslíte! Dezert si navíc můžete připravit předem a nechat klidně do druhého dne v lednici.Foto: Jakub Jurdič

Postup: Želatinu namočte do vody a nechte 10 minut nabobtnat. Kondenzované mléko prošlehejte s asi čtvrt lžičkou soli, ze smetany si nechte 4 lžíce stranou na karamel a zbytek ušlehejte. Nabobtnalou želatinu nechte na sporáku rozpustit a zašlehejte do karamelového mléka. Přidejte šlehačku a espresso nebo kávu rozpuštěnou v trošce vody a opatrně promíchejte. Navrstvěte do pohárů nebo skleniček a dejte alespoň na hodinu vychladit.

Na karamelizovaný popcorn rozpusťte na mírném ohni cukr na karamel (nemíchejte, jen občas rendlíkem zatřeste), přilejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat!) a nechte na ohni znovu rozpustit. Připravený slaný popcorn přelejte karamelem a pořádně promíchejte, aby se celý obalil.

Tip: Karamelový popcorn ocení hlavně děti, pro ty ale do krému raději vynechejte kávu.

Jablečný koláč se slaným karamelem

Na koláč o průměru asi 27 cm potřebujete:275 g listového těsta, 3 jablka, 2 lžíce hnědého cukru, 80 g cukru krupice, 1 lžíci másla, sůl, 4 lžíce smetany na vaření

Foto: Jakub Jurdič

Na pohled nenápadný, ale na chuť překvapivě lahodný! Takový je jablečný koláč z několika málo ingrediencí, které máte pravděpodobně doma.Foto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Těsto tence vyválejte (nebo si usnadněte práci a kupte již hotový plát) a přeneste do koláčové formy či menší plech vyložený pečicím papírem. Jablka omyjte, rozčtvrťte a vyjádřete.

Nakrájejte je na tenké plátky a vyskládejte na těsto. Pečte asi půl hodiny a mezitím si připravte karamel: cukr v rendlíku rozpusťte na mírném ohni na karamel (nemíchejte, jen jím občas zatřeste), sundejte z plamene a přidejte máslo, čtvrt lžičky soli a smetanu. Vraťte na oheň a rozmíchejte do hladka. Ochutnejte a případně dosolte. Téměř upečený koláč potřete karamelem a dejte ještě na 5 až 10 minut zapéct.

Tip: Mrkněte i na další sladkéa slanérecepty z listového těsta.

Kakaový chlebíček s černým pivem a polevou ze slaného karamelu

Na 1 chlebíček potřebujete: 125 g másla, 100 g cukru krupice, vanilkový cukr, 40 g holandského kakaa, 1 vejce, 120 ml černého piva, 180 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, sůl

Na polevu:25 g cukru krupice, lžíci másla, 50 ml smetany na vaření, sůl, 100 g cukru moučky

Foto: Jakub Jurdič

Černé pivo dodá koláči zajímavý říz. Ozkoušeno na mužích!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Změklé máslo utřete s oběma cukry, špetkou soli a kakaem. Do směsi zašlehejte vajíčko a pivo, přidejte mouku s kypřicím práškem a pořádně promíchejte. Do vymazané a vysypané formy (jestli máte silikonovou, tento krok vám odpadne) na chlebíček rozetřete těsto a pečte asi půl hodiny.

Krupicový cukr na polevu rozpusťte na mírném ohni na karamel (nemíchejte, jen rendlíkem občas zatřeste), sundejte a přidejte asi čtvrt lžičky soli, máslo a smetanu. Vraťte na oheň a za stálého míchání nechte rozpustit na hladký sirup. Podle chuti a požadované konzistence přidejte moučkový cukr a hotovou polevou přelejte vychladlý koláč.

Foto: archiv firem

Nepostradatelným pomocníkem při výrobě karamelu je pořádná chňapka. A když je navíc takhle roztomilá? Na potírání koláče karamelem se nám osvědčil silikonový štětec a na chlebíček zase obdélníková forma s nepřilnavým povrchem.Foto: archiv firem

Ochutnali jste už slaný karamel, chystáte se na něj, nebo této kombinaci zatím nedůvěřujete?

Reklama

Načítám