Hlavní obsah

Děti a jídlo: Tohle je 10 zásad správného stravování!

Foto: Thinkstock

Správné stravovací návyky by dítě mělo odkoukat zejména od rodičůFoto: Thinkstock

Reklama

Většina rodičů řeší, co by děti měly či neměly jíst. Důležité je ale i to, jakým stravovacím návykům je naučíte. Od toho se odvíjí, jaký vztah k jídlu si vypěstují. V krajních případech mohou špatné návyky i za to, že má dítě sklony k obezitě, nebo je naopak náchylné k poruchám příjmu potravy. A tohle je 10 zásad, jak v dětech vypěstovat zdravý přístup k jídlu!

Článek

Některé děti jsou odmalička velcí jedlíci, jiní zase sní jen to nejnutnější. A rodiče se buď bojí, že budou tlustí, nebo naopak příliš hubení. S tím může pomoci pediatr, který z pravidelného měření a vážení vašeho dítěte jasně pozná, zda je jeho křivka růstu v normě (více se o tomto tématu dočtete v článku Pro pochybující matky: Roste vaše dítě správně?).

Ale co je jen a jen na vás, to jsou správné stravovací návyky! Ty v dětech vypěstujete pomocí těchto deseti zásad.

1. Nenuťte dítě do jídla

Jakkoli máte pocit, že toho vaše dítě snědlo málo, nenuťte ho! Když na něj budete vyvíjet tlak a vyhrožovat mu, ničemu neprospějete. „Nesnězené jídlo a různé zákazy mohou vést k trvalému bloku,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Samozřejmě to neznamená, že budete dítěti promíjet veškeré jídlo, ale když řekne, že má dost, respektujte to a dodržujte ještě následující dvě pravidla:

  • Dohlédněte, aby se nedojídalo sladkostmi.
  • Nedávejte dítěti před jídlem mléko. Je to tekutina, ale sytá, takže by pak nemělo hlad.
Foto: Thinkstock

Děti byste neměli do jídla nutitFoto: Thinkstock

2. I dítě si může vybírat

I děti mají právo na to, aby jim něco nechutnalo. Proto, když víte, že mají k něčemu odpor, respektujte to. „To ale neznamená, že dané jídlo z jídelníčku zcela vyřadíte. Když například podáváte brambory, vajíčko a špenát, zeptáte se dítěte, zda chce i špenát. Pokud ne, nenutíte mu ho, ale ostatní ho normálně jedí,“ popisuje psycholožka Danuše Jandourková. Třeba na něj nemělo chuť jen dnes nebo časem změní názor, možná napodobuje tatínka, který nad ním sám ohrnuje nos.

3. Jezte společně

Společné stolování je základ! Alespoň jednou denně by se vaše rodina měla sejít a hezky pohromadě se najíst. V tu chvíli dítěti ukazujete, že jídlo není jen jídlo, ale je to také společenská událost, něco, co tmelí rodinu, co si všichni užijí.

4. Buďte vzorem

Děti nejsou hloupé! Takže jim můžete vysvětlovat, že snídaně je základ, ale když sami ráno nejíte, dítě si toho všimne. A začne mu vrtat hlavou, proč ono ráno housku sníst musí, ale maminka si vystačí jen s hrnkem kávy. A stejné je to s dietami či přejídáním! „Pokud matka celý život dietuje, pravděpodobně k tomu bude mít sklon i její dcera a naopak,“ varuje Danuše Jandourková.

Foto: Thinkstock

Rodiče jsou svým dětem vzorem, v dobrém i ve špatnémFoto: Thinkstock

5. Dbejte na pravidelnost

Každý potřebuje v životě nějaká pravidla a řád, a u dětí to platí dvojnásob. Proto krmte pravidelně, ideálně pětkrát denně. „Nepravidelnost v jídle může být jednou z věcí, která v pozdějším věku ovlivňuje sklony k obezitě,“ tvrdí Danuše Jandourková. Nejhorší, co můžete udělat, je nechat dítě vyhladovět, a pak nacpat! Proto i na výlety přibalte do auta svačinu!

Tip redakce:Dochází vám inspirace na zdravé malé svačinky či mlsání pro vaši ratolest? Nabízíme vám 6 skvělých tipů.

6. Zapomeňte na pedantství!

Nedělejte z jídla závodní disciplínu! Jakmile budete dítě u stolu neustále peskovat, ať sedí rovně, ať nemluví, nedrobí a nemlátí příborem, stolování mu znechutíte. „Uvolněnost a hravost není nikdy na škodu. Nemá cenu dělat vědu z pár drobečků, koneckonců je pak můžete s pomocí dítěte společně zamést,“ radí Lucie Horníková.

Koneckonců děti se nejvíc učí nápodobou, takže je slušnému stolování naučíte především tím, že jim půjdete příkladem. Když uvidí, že používáte ubrousek, zkusí to s ním také. A že se u jídla povídá? No a co, vždyť je to čas, kdy je rodina pohromadě a užívá si soudržnosti!

7. Nespěchejte

Snažte se vyčlenit na jídlo dostatek času. Není vůbec dobré při jídle dítě neustále popohánět, připomínat mu, že spěcháte do školky a že jestli ten chleba nesní do tří minut, ujede vám autobus. Dítě si jídlo spojí se stresem, což asi nechcete.

Foto: Thinkstock

Špatné návyky mohou vést k obezitě a špatnému zdravotnímu stavu vašich dětíFoto: Thinkstock

8. Nedělejte z jídla divadelní představení

K tomu se uchylují především rodiče úplně malých dětí. Vymýšlejí různé hry a komické scénky, jen aby do dítěte dostali pár soust. „To se mi v poradně objevuje často. Rodiče dokonce za dítětem běhají po bytě a dávají mu sousta do pusy za běhu. To určitě není správné,“ potvrzuje Danuše Jandourková. Jídlo má probíhat v klidu, a především u stolu! Trvejte na tom.

9. Trocha svobody neuškodí

Je jasné, že zpočátku děti musíte krmit. Jakmile to ale trochu jde, dopřejte jim svobodu a nechte je to zkoušet samotné. Nejdřív budou jíst rukama, pak to zkusí lžičkou, a nakonec to zvládnou příborem. Pokud jim to ale neumožníte, nenaučí se to.

10. Jídlo není lék na bolest!

Nikdy nepoužívejte jídlo jako lék na nějaké trápení či bolest dítěte. Když si vaše dítě rozbije koleno, foukejte, utěšujte ho, ale nedávejte mu „na zmírnění bolesti“ čokoládu. Vypěstuje si v sobě představu, že jídlo je způsob, jak řešit problémy. A to přece není pravda!

A jaká pravidla stolování platí u vás?

Reklama

Načítám