Hlavní obsah

Domácí buchtičky s pravým šodó: S těmi ze školní jídelny se nedají srovnávat!

Foto: Marcel Rozhoň

Tahle zapomenutá dobrota vám připomene dětstvíFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte na radost, kdy jste zjistili ve školní jídelně, že budou k obědu buchtičky s krémem? Co na tom, že krém neměl s pravým šodó nic společného a byl to jen řídký pudink. Stejně to byla dobrota!

Článek

Pravé vanilkové šodó patří mezi dobroty, které vytlačil ze světa potravinářský průmysl. Právě ve školních jídelnách buchtičky podávaly s něčím, co se tvářilo jako vanilkový krém. Obvykle šlo spíš o řídký pudink, který se jen vezl na bývalé slávě šodó. Jeho příprava přitom není nijak složitá a rozdíl je velký.

Buchtičky se šodó

Na 4 porce budete potřebovat:250 g hladké mouky, 40 g krupicového cukru, 1 žloutek, ½ kostky droždí, 125 ml vlažného mléka, 50 g másla, špetku soli, tuk na vymazání formy. Na šodó: 250 ml bílého vína, 4 žloutky, 80 g krupicového cukru, ¼ lžičky drcené vanilky

Postup: Do misky s vlažným mlékem rozdrobte droždí a přidejte trošku cukru a mouky. Nechte vzejít kvásek. Do velké mísy dejte zbylou mouku smíchanou se špetkou soli, žloutek, cukr a změklé máslo. Přidejte kvásek a důkladně vše propracujte. Bochník těsta nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte vykynout. Lžičkou pak odebírejte kousky těsta, udělejte z nich kuličky a skládejte je do tukem vymazané formy. Buchtičky pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Mezitím v horké vodní lázni ušlehejte žloutky s vanilkou s vínem a cukrem. Hotové buchtičky přelejte ještě teplým šodó.

Tip: Aby se k sobě při pečení buchtičky neslepily, než je položíte na plech, každou ještě můžete potřít máslem.

Sladký oběd, Ano, to milujeme! Zkuste naše skvělé tipy na ovocné knedlíky třeba s kokosem i nebo knedlíky ze spařeného těsta!

Reklama

Související témata:

Načítám