Hlavní obsah
3,3
(36)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dobré hovězí má tak skvělou chuť a vůni, že mu stačí jednoduchá úprava o pár ingrediencích. Přesně takový recept na snadný a přitom úžasně svěží letní oběd pro vás dnes máme: ke kližce stačí přidat cibuli, bílé víno, brambory a hrášek.

20 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 000 g hovězí kližky
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 250 ml bílého suchého vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 750 g nových brambor
  • 3 hrsti čerstvého hrášku
Článek

Postup

01.

Kližku očistěte od tuhých svalových úponů a nejsilnějších blan. Nakrájejte ji na kostky. Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. V hlubokém kastrolu rozehřejte olej a přidejte maso. Osolte, opepřete a nechte zprudka zatáhnout. Přidejte cibuli a restujte, dokud se nevstřebá všechna přebytečná tekutina.

02.

Pak podlijte vínem a vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené, a pod poklicí duste asi 1,5 hodiny skoro doměkka. Podle potřeby během dušení několikrát promíchejte a případně také podlijte trochou vývaru.

03.

Když je maso skoro měkké (podle kvality masa to může trvat klidně o hodinu déle), přidejte na kousky pokrájené nové brambory a duste dál doměkka. Na závěr přidejte hrášek a nechte asi 5 minut podusit v masové šťávě. Můžete podávat.

Pokud v receptu vynecháte brambory, můžete maso dušené s hráškem podávat s drobnými těstovinami. Která kombinace se vám zamlouvá více?

Reklama

Načítám